20 °C Budapest

Újabb átverés: konyhasót kapunk mosópor helyett?

Pénzcentrum
2010. május 14. 11:32

Fogyasztókat megtévesztő, és fölösleges környezetterheléssel járó a moszószer gyártók azon gyakorlata, melynél a drágább töltőanyagokat egyszerű konyhasóval helyettesítik, ami természetesen a mosóhatást is csökkenti.

Az egyik piacvezető magyarországi áruházlánc által forgalmazott mosóporokkal kapcsolatos panasz kapcsán fordult Herczog Edit EP-képviselő a Bizottsághoz azzal a javaslattal, hogy egészségünk és pénztárcánk védelmében változtassák meg a mosóporok összetételére, illetve jelölésére vonatkozó hiányos szabályozást.

Az alacsony árfekvésű mosóporok gyenge minősége sok esetben azzal magyarázható, hogy a gyártók a szokásos drágább töltőanyagok - nátrium-szulfát és szilikátok - helyett a nehezebb fajsúlyú, de jóval olcsóbban beszerezhető nátrium-kloridot, vagyis közönséges konyhasót használják. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság egy korábbi vizsgálata szerint majd minden második mosópor 10 százaléknál nagyobb mennyiségű konyhasót tartalmaz, sőt, a nátrium-klorid aránya gyakorta meghaladja az 50 százalékot is. A magas konyhasó koncentráció többnyire mérsékelt mosóanyag-tartalommal párosul, ami a szóban forgó termékek mosóhatását is kérdésessé teszi. Ez különösen jellemző az alacsony árkategóriájú mosóporokra.

"Mindez azt jelenti, hogy a fogyasztót becsapják, mert mosópor áron lényegében konyhasót kap" - hangsúlyozta Herczog Edit. A fogyasztók anyagi megkárosításán túl a közérdek is sérül, hiszen károsodik a környezet, a mosóvízzel a csatornahálózatba kerülő fölösleges konyhasó jelentős terhelést ró az édesvizekre.

Mindez azért is lehetséges, mert a mosó- és tisztítószerekről szóló 648/2004/EK rendelet nem írja elő, hogy a csomagoláson kötelezően fel kellene tüntetni a töltőanyagok, beleértve a nátrium-kloridot, és általában a konyhasó vegyi készítményekben való felhasználását sem tiltja uniós jogszabály, ezért lenne szükséges a mosóporok összetételével és jelölésével kapcsolatos közösségi szabályozás szigorítására.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?