20 °C Budapest

Nem bizonyíték, csak ígéret a vízkőmentesítés

2009. október 13. 14:32

Az Oro-Team Bt. 2007. októbertől 2008. augusztus 31-ig a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, a 2008. szeptember 1-től 2008. december 15-ig terjedő időszakban pedig a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A vállalkozás Vízkő-Ex Maxima termékéről azt állította, hogy vízlágyító és vízkőmentesítő hatású, ám állításait nem tudta igazolni. Emiatt a vállalkozás félmillió forint bírságot kapott.

Az Oro-Team Bt. televíziós reklámokban, honlapján, szórólapokon és terméke használati útmutatójában is közzétette megtévesztő állításait. Az anyagokban az szerepelt, hogy a Vízkő-Ex Maxima a vizet lágyítja.

A cég szerint olyan vízkőmentesítő készülékről van szó, amely használatával lágyhatású vizet kapunk, a már lerakódott vízkövet pedig feloldja és a vízrendszer teljesen vízkőmentes lesz. Az Oro-Team Bt. állítása szerint a termék használatával kevesebb lesz a mosópor és az áramfogyasztás, az ily módon előállított víz fogyasztása pedig egészséges.

A GVH eljárása során kiderült, hogy a vállalkozás nem tudta bizonyítékokkal alátámasztani állításait. A vízkőpelyhek alakja és mérete ugyan módosul a módszer hatására, de a víz keménységi foka egyáltalán nem változik meg. A versenyhatóság álláspontja szerint a vizet nem lehet egészségesnek nevezni csak azért, mert tartalmaz kalium, kalcium és magnézium vegyületeket. Hiszen ha valakinek hiányoznak a szervezetéből az említett vegyületek, annak előnyös lehet ezek magas koncentrációja. Ha ellenben valaki magas vérnyomásban vagy veseelégtelenségben szenved, nem válnak előnyére ezek az anyagok, amelyek a Vízkő-Ex Maxima használatával sem távoznak el a vízből.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mindezek miatt a GVH az Oro-Team Bt-t eltiltotta megtévesztő magatartása folytatásától és félmillió forint bírságot is kiszabott a vállalkozásra. A bírság összegének meghatározásakor a GVH számos enyhítő körülményt vett figyelembe. Többek között azt, hogy az Oro-Team együttműködő magatartást folytatott és jóhiszeműen használta a fogyasztók megtévesztésére alkalmas kijelentéseket. Súlyosbító körülménynek bizonyult ugyanakkor, hogy a magatartást hosszú időn át folytatta.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?