17 °C Budapest

Áprilisi infláció: átlag felett drágultak a gyógyszerek, de az alkohol is

2010. május 11. 10:02

2010. áprilisban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,5% volt, 2009. áprilishoz viszonyítva az árak 5,7%-kal növekedtek. Az első négy hónapban átlagosan 5,9%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

1 hónap alatt - 2010. márciushoz viszonyítva - az élelmiszerek árai 0,5%-kal növekedtek. Ez az átlaggal azonos mértékű növekedés meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 4,2%-os drágulásának a következménye. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest 0,1%-kal csökkent. Árcsökkenés volt megfigyelhető a tojás (2,6%), a liszt (1,7%), valamint a sertéshús (1,6%) esetében. A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek árai emelkedtek (2,3%), az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően. Az egyéb cikkek szintén az átlagosnál nagyobb mértékben (0,9%) drágultak, ezen belül a járműüzemanyagok ára 2,7%-kal nőtt. A szeszes italok, dohányáruk ára az átlaggal megegyező mértékben nőtt. A szolgáltatások esetében bekövetkezett 0,4%-os áremelkedés átlag alatti volt. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,2%-kal kellett kevesebbet fizetni, az előző hónaphoz viszonyítva. 


12 hónap alatt, 2009. áprilishoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 2,4%-kal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a kávé 10,6, a tojás 6,6, valamint a házon kívüli étkezés 6,0 százalékkal. Árcsökkenés következett be a cukor (9,9%), a liszt (7,7%), a sertéshús (7,1%) és az étolaj (6,5%) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 11,2%-kal növekedtek az egyéb cikkek árai, ezen belül a járműüzemanyagok 25,2%-kal, a gyógyszer, gyógyáruk 7,2%-kal drágultak. Szintén átlag felett, 10,9%-kal nőttek a szeszes italok, dohányáruk árai. A szolgáltatások átlaggal megegyező áremelkedésén belül a szemétszállítás 11,2, a csatornadíj 7,1, a vízdíj 6,9%-kal drágult. A háztartási energia (3,7%) esetében átlag alatti volt az árnövekedés, ezen belül az elektromos energia ára 12,3%-kal nőtt, a távfűtésé 18,5%-kal csökkent. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 2,1%-kal, a ruházkodási cikkekért 0,1%-kal kellett többet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

Az EU 27 tagországában 2010. márciusban a fogyasztói árak a harmonizált adatok szerint átlagosan 1,9%-kal voltak magasabbak, mint 2009. márciusban. Árcsökkenés volt megfigyelhető többek között Lettországban (4,0%) és Írországban (2,4%), a legnagyobb áremelkedést pedig Magyarországon (5,7%) és Romániában (4,2%) mérték.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?