Nyugdíjas infláció: kevésbé romlott az idősek élete

Pénzcentrum
2010. április 14. 09:47

A nyugdíjasok inflációs kosarának indexe az előző hónaphoz képest ugyan a teljes árindexhez hasonlóan, 0,7 százalékponttal emelkedett márciusban, év/év alapon elmaradt annak 5,9%-os dinamikájától, csupán 4,8% volt - írja a Napi Gazdaság.

Az utóbbi közel hét évben a nyugdíjas-infláció indexe - néhány hónap kivételével - tartósan magasabb volt az általános infláció mértékénél, aminek a fő oka az eltérő kosártartalom. Ez a tendencia csak 2009 novemberében változott meg.

A fogyasztói és a nyugdíjasárindex közötti különbség ugyanis 2008 nagy részében egy százalékpont alá csökkent, majd decemberben 3,4 százalékpontra ugrott, 2009 első félévében pedig 1,5 százalékpont körül mozgott, a második félévben fokozatosan szűkült, 2009 novembere óta pedig a nyugdíjasok vannak "nyerésben".

Forrás: Napi Gazdaság

Ők ugyanis az aktív háztartásokhoz képest ritkábban vásárolnak ruházkodási és tartós fogyasztási cikkeket, amelyek árai az inflációtól elmaradó mértékben emelkednek vagy éppen hosszú távon csökkennek.

Fogyasztásukban ugyanakkor nagyobb súlyt képviselnek az élelmiszerek, az egészségügyi szolgáltatások, a gyógyszerek, valamint a rezsikiadások. Az energiaárak ez utóbbiba tartoznak, az élelmiszerárak emelkedése pedig gyakran az infláció másik fő hajtóereje - összességében november óta a növekvő pénzromlásnak a nyertesei voltak a nyugdíjasok, azaz számukra az általánosnál kisebb volt a drágulás üteme, átlagosan havi egy százalékponttal.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22