Te jó ég! Zuhant a forint, mi lesz a hitelemmel?

2010. április 29. 05:02

Mi történt a forinttal? Óriási értékvesztést szenvedett el a napokban a forint. Az euróval szembeni 2.5%-os keddi forinthanyatlás után szerda délelőtt tovább gyengült a magyar fizetőeszköz. Gyakorlatilag két nap alatt 10 forinttal drágult az euró. A Pénzcentrum most megmutatja, mit jelenthet ez a magyarországi hitelesek számára.

Így gyengül a forint


Az euróval szembeni 2.5%-os keddi forinthanyatlás után szerda délelőtt tovább gyengült a magyar fizetőeszköz. Egy euróért átmenetileg 272 forintot is kértek a bankközi piacon, ami kéthónapos forintmélypontot jelentett. Tegnap röviddel dél után enyhülni kezdett a piaci feszültség, amelynek nyomán kissé 270 alá süllyedtek vissza a jegyzések.

$
Tegnap délelőtt 207 forintot is adtak egy dollárért - tavaly júniusban volt erre utoljára példa.

CHF

Szerdán a svájci frank árfolyama 190 forint fölött is járt: a magyar hitelfelvevők körében egykor népszerű devizát szerda délután 188,1 forinton jegyezték. Általánosságban elmondható, hogy a kockázatkerülés rendszerint erősíti a biztonságosnak hitt dollárt, illetve a svájci frankot,


EUR/HUF 1 hónapon belüli alakulása(Forrás: Portfolio Financial)


Mi áll a háttérben?

A magyar fizetőeszköz jelenlegi gyengülése gyakorlatilag a nemzetközi pénzpiaci helyzetnek köszönhető, azaz a magyar gazdasági/politikai helyzettől szinte teljes mértékben független. A görög és portugál hitelminősítői lépések ugyanis eladási hullámot okoztak, illetve továbbra is nagy a bizonytalanság a görög helyzettel kapcsolatban.

Görögországban rendkívüli mélységeket ért el a kialakult hitelpiaci válság: az elemzők egyre inkább arra számítanak, hogy a mediterrán állam nem tudja elkerülni az államcsődöt, a piac pedig már nem hisz abban, hogy Görögország egyszerűen megmenthető. Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutalap (IMF) várható mentőcsomag nem lesz elég arra, hogy talpra állítsák a görög gazdaságot.

A Görögországgal kapcsolatos rendkívüli befektetői pesszimizmus tegnap oda vezetett, hogy a világ legmagasabb csődkockázati valószínűségű országává vált, megelőzve Venezuelát is. A befektetők Görögország kapcsán azért ennyire negatívak, mert az őket kisegíteni szándékozó németek vonakodása miatt kérdéses a nemzetközi mentőcsomag időben megérkezése az országba és a cserébe vállalt gazdaságpolitikai intézkedések tartalma sem ismert (pl. lesz-e adósságátütemezés, illetve a kötvénytörlesztésben a jogosan járó összegből visszatartás).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hangulatromlás a jelek szerint már nemcsak a többi dél-európai, hanem a kelet-közép-európai piacokat is elérte, amelyek közül a legmagasabb államadóssággal Magyarország rendelkezik.

Egyes elemzői vélemények szerint a kormányra készülő Fidesz vezetőinek nyilatkozatai sem tettek jót a forintnak, miszerint Simor András jegybankelnöknek le kellene mondania. Talán ennek is köszönhető, hogy a régió devizái közül a forint mutatta legnagyobb gyengülést.

Mi lesz a hitelemmel?

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22