37 °C Budapest

Te jó ég! Zuhant a forint, mi lesz a hitelemmel?

2010. április 29. 05:02

Mi történt a forinttal? Óriási értékvesztést szenvedett el a napokban a forint. Az euróval szembeni 2.5%-os keddi forinthanyatlás után szerda délelőtt tovább gyengült a magyar fizetőeszköz. Gyakorlatilag két nap alatt 10 forinttal drágult az euró. A Pénzcentrum most megmutatja, mit jelenthet ez a magyarországi hitelesek számára.

Így gyengül a forint


Az euróval szembeni 2.5%-os keddi forinthanyatlás után szerda délelőtt tovább gyengült a magyar fizetőeszköz. Egy euróért átmenetileg 272 forintot is kértek a bankközi piacon, ami kéthónapos forintmélypontot jelentett. Tegnap röviddel dél után enyhülni kezdett a piaci feszültség, amelynek nyomán kissé 270 alá süllyedtek vissza a jegyzések.

$
Tegnap délelőtt 207 forintot is adtak egy dollárért - tavaly júniusban volt erre utoljára példa.

CHF

Szerdán a svájci frank árfolyama 190 forint fölött is járt: a magyar hitelfelvevők körében egykor népszerű devizát szerda délután 188,1 forinton jegyezték. Általánosságban elmondható, hogy a kockázatkerülés rendszerint erősíti a biztonságosnak hitt dollárt, illetve a svájci frankot,


EUR/HUF 1 hónapon belüli alakulása(Forrás: Portfolio Financial)


Mi áll a háttérben?

A magyar fizetőeszköz jelenlegi gyengülése gyakorlatilag a nemzetközi pénzpiaci helyzetnek köszönhető, azaz a magyar gazdasági/politikai helyzettől szinte teljes mértékben független. A görög és portugál hitelminősítői lépések ugyanis eladási hullámot okoztak, illetve továbbra is nagy a bizonytalanság a görög helyzettel kapcsolatban.

Görögországban rendkívüli mélységeket ért el a kialakult hitelpiaci válság: az elemzők egyre inkább arra számítanak, hogy a mediterrán állam nem tudja elkerülni az államcsődöt, a piac pedig már nem hisz abban, hogy Görögország egyszerűen megmenthető. Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutalap (IMF) várható mentőcsomag nem lesz elég arra, hogy talpra állítsák a görög gazdaságot.

A Görögországgal kapcsolatos rendkívüli befektetői pesszimizmus tegnap oda vezetett, hogy a világ legmagasabb csődkockázati valószínűségű országává vált, megelőzve Venezuelát is. A befektetők Görögország kapcsán azért ennyire negatívak, mert az őket kisegíteni szándékozó németek vonakodása miatt kérdéses a nemzetközi mentőcsomag időben megérkezése az országba és a cserébe vállalt gazdaságpolitikai intézkedések tartalma sem ismert (pl. lesz-e adósságátütemezés, illetve a kötvénytörlesztésben a jogosan járó összegből visszatartás).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hangulatromlás a jelek szerint már nemcsak a többi dél-európai, hanem a kelet-közép-európai piacokat is elérte, amelyek közül a legmagasabb államadóssággal Magyarország rendelkezik.

Egyes elemzői vélemények szerint a kormányra készülő Fidesz vezetőinek nyilatkozatai sem tettek jót a forintnak, miszerint Simor András jegybankelnöknek le kellene mondania. Talán ennek is köszönhető, hogy a régió devizái közül a forint mutatta legnagyobb gyengülést.

Mi lesz a hitelemmel?

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?