20 °C Budapest

A kamat csökkenés nyertesei a befektetési alapok

2010. április 19. 10:33

Miközben a válság hatására a bankok forráséhsége, és az ezt tükröző kamatakciók miatt a lekötött betétek az elmúlt egy-másfél évben óriási vagyonokat vonzottak, a krízis enyhülésével a jegybanki alapkamat rekordmélységbe süllyedt, így mára a betéti kamatok is elolvadtak. Bár a magyar megtakarító óvatos, és megszokta a betétet, a jelenlegi kamatszintek már nem vonzóak a számára. Látványos elmozdulás jöhet a megtakarítások szerkezetében, elsősorban a betéteknél kockázatosabb, de hosszabb távon magasabb hozamlehetőséget kínáló befektetési alapok javára.

A válság kapcsán a bankok forrásszükséglete, az ezt tükröző kamatakciók és a lakosság érthető kockázat-elutasító magatartása miatt az egyébként is túlsúlyos bankbetétek szerepe az elmúlt évben újból nőtt a hazai megtakarítási szerkezeten belül. A bankok betéti kamat akcióinak idején a kockázatot nem szívesen vállaló, lekötött betéteken szocializálódott magyar lakosság nem gondolkozott azon, hova vigye megtakarításait. A jelenlegi, lassan már az éves várható inflációt sem ellensúlyozó kamatszintek mellett azonban lassan mérlegelni kezdi befektetései értékének megőrzését, esetleg gyarapítását is.

"A tavaly nyáron kezdődött jegybanki alapkamat csökkentési-széria hatása kezd érződni a piacion, további mérséklés esetén pedig a betéti kamatok látványosabb mozgása fokozatos átalakulást hozhat a lakossági megtakarítások szerkezetén belül." - vélekedik Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. Egyáltalán nincs kizárva, hogy a már most is rekord alacsony szinten álló alapkamat a továbbiakban még tovább süllyed, amelyet már az eseti, a piaci átlagnál magasabb, és általában csak rövid távra kínált látványos akciók sem tudnak majd ellensúlyozni.

A betéti kamatok mozgása fokozatos átalakulást hozhat a lakossági megtakarítások szerkezetén belül, amint erre 2004-2006 között volt is példa. A csökkenő kamatkörnyezettel a betéti konstrukciók folyamatosan veszítenek vonzerejükből, és egyre kevésbé tudják fenntartani befolyásukat a lakosság megtakarítási döntéseire.

A kamatszint változás mind a rövid, mind a hosszú távú befektetők esetén hatást gyakorol a befektetési termékek tartására, illetve vásárlására vonatkozó szokásokban. A csökkenő kamatkörnyezet számos információt közvetít a makro-, és mikro gazdasági szereplők számára, melyek együttesen képesek már jól érzékelhető átalakulást eredményezni a hazai lakossági megtakarítási szerkezetben. Egyrészt a csökkenő hazai kamattendencia ár- és gazdasági stabilitást hordoz magában, míg megtakarítói oldalról - az előbbiek mellett - a kockázatvállalási hajlandóság terén is képes a lakosság befektetési szokásain változtatni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"Hamarosan változhat a lakosság kockázatvállalási hajlandósága is: a csökkenő kamatszint, a kedvező tőkepiaci eredmények, vagy akár az adókedvezmények ösztönző ereje együttesen képes a lakosságot a nagyobb kockázatvállalás irányába mozdítani." - tette hozzá Vízkeleti Sándor. Az előbb felsorolt tényezők mindegyike külön-külön a gyakorlatban már megmutatta, hogy érdemben képes megváltoztatni a lakosság bankbetétekhez való viszonyát. Az eddigi tapasztalatok alapján a bankbetétek iránti csökkenő, esetleg negatív kereslet leginkább a befektetési alapok piacán fejthet ki pozitív hatást.

Összességében elmondható, hogy normál tőkepiaci viszonyok mellett a hazai kamat és hozamszint további csökkenése a befektetési alapok részarányának gyorsuló növekedését eredményezi a lakosság megtakarítási szerkezetén belül.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 11:55
A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?