24 °C Budapest

Haláltusa: végét járja az egykori sikerbiznisz

2010. május 3. 16:58

Hét éve nem adtak el olyan kevés DVD-lejátszót, mint 2009-ben. A készülékek egyre olcsóbbak, a Blu-ray áttörés pedig egyre kézzelfoghatóbb -írja a Daily Mail.

A Mintel elemző cég adati szerint Nagy-Britanniában legutóbb 2003-ban adtak el olyan kevés DVD-lejátszót, mint 2009-ben. Szakértők szerint kijelenthető, hogy a DVD ugyanoda jutott, ahová a magnókazetta, a videó, vagy a bakelitlemez.

Az eladások azonban nem állnak le egyik évről a másikra. A prognózis szerint 2014-ben még mindig 4 millió feletti lesz a szigetországbeli eladások száma (2007: 7,3 millió, 2009: 5,7 millió). A lejátszók árai Magyarországon is egyre csökkennek, sőt, egyre professzionálisabb termékeket kaphatunk pénzünkért. Például 16 ezer forint körüli összegért már találhatunk HDMI- kimenettel (ez a kábel egyrészt a nagysebességű digitális jelátvitel miatt ad jobb minőséget, másrészt pedig jóval egyszerűbb csatlakozást biztosít a készülékek között), Full HD 1080p felskálázás (ez a funkció optimális képet biztosít a Full HDTV-k képernyőjén), USB-kimenettel (ennek segítségével pendrive-ról is tudunk filmet nézni).

A DVD-lejátszók visszaesésének csak egyik oka a Blu-ray technológia terjedése. Egyre többen töltenek le ugyanis különféle tartalmakat az internetről, ezeket pedig jóval egyszerűbb pendrive, vagy USB-kimenetes merevlemez segítségével csatlakoztatni a televízióhoz, így feleslegessé válik a DVD-lemez. Az is gyakori, hogy a felhasználó közvetlenül a számítógépét csatlakoztatja a televízióhoz.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?