14 °C Budapest

Az Avatar kellemetlen sikere

Pénzcentrum
2010. április 30. 13:02

Miután minden elképelhető filmes rekordot megdöntött, újabb látványos, bár nem túl kedvező eredményt ért el az Avatar. A film kalóz Blu-ray kópiáját ugyanis alig néhány nap alatt minden eddiginél többen töltötték le az interneten -írja a hamisitasellen.hu.

2007-ben a Jégkorszak második része volt az első olyan filmes alkotás, amelynek kalóz Blue-ray változata felkerült a BitTorrentre. Bár akkor a formátum lejátszására alkalmas eszközökkel meglehetősen kevesen rendelkeztek, ráadásul a fájl maga is óriási volt, így a kalózfájl inkább "kuriózumnak", mint tömegterméknek számított. Az elmúlt három évben azonban megszaporodott a kék lejátszóval rendelkező háztartások száma, és egyre több film bukkant fel Blue-ray verzióban is az illegális online felületeken.

A piac erősödésének köszönhetően az Avatar múlt heti hivatalos Blu-ray megjelenésének rekordeladási adatai mellé egy újabb Blu-ray rekordot állított be, ezúttal a BitTorrent-en. A kalózfájl felkerülését követő négy nap alatt ugyanis több mint 200 ezren töltötték le az alkotást, maga mögé utasítva ezzel minden korábbi letöltési adatot a Blu-ray kategóriában. Igaz, az illegális fájl letöltési adatai így is elmaradnak a hagyományos DVD filmek letöltési mutatóitól, de ez részben a kalózfájl méretének (kb. 10 gigabájt), részben a formátum kisebb elterjedtségének köszönhető.

Érdekes adat továbbá, hogy a relatíve magas letöltés egy része Nagy-Britanniából és Ausztráliából érkezett, ahol az amerikai megjelenésnél később hozták forgalomba a filmet. Így a helyiek számára a kalóz Blue-ray fájl előbb volt elérhető, mint az eredeti termék.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem