26 °C Budapest

10 dolog, amit soha ne vegyél újonnan!

2010. március 27. 06:45

10 dolog, amit soha ne vegyél újonnan! - I. Vannak dolgok, amikre egyszerűen nem érdemes egy nagy halom pénzt pazarolnunk, amikor használtan az új ár töredékéért is meg lehet kapni őket, anélkül, hogy zavaró lenne az csillogó frissesség varázsa.

Vannak, akik imádnak mindent újonnan vásárolni, akik azonban szeretnek spórolni - és esetleg a környezetükre is vigyázni - tudják, hogy vannak bizony dolgok, amiket jobb használtan beszerezni. Az MSN jó érzékkel összegyűjtött 10 olyan tárgyat, amelyek ár/érték aránya jóval magasabb használtan, mint a bolt polcairól levéve, mi pedig bemutatjuk itt őket, néhány saját gondolattal kommentálva.

Könyvek


Persze a könyvszerzők és könyvkereskedők felháborodottan utasítanák vissza ezt az ötletet, az igazság az, hogy a legtöbb könyv alig veszít az értékéből azért, mert már valaki olvasta, viszont az antikváriumokból, online aukciós házakból az eredeti ár töredékéért megszerezhető. Kis kutakodással még a legfrissebb slágerkönyvek példányai is megtalálhatóak jelentős árkedvezménnyel - hála azoknak, akik csak elolvasni szeretik a könyveket, de megtartani már nem. (Aki pedig hajlandó akár hónapokat is várni egy könyvre, járjon inkább könyvtárba. Szépemlékű nagymamám szerint csak lexikonokat, szótárokat és atlaszokat érdemes venni, a szépirodalmi műveket vegye ki az ember a könyvtárból, olvassa el és vigye vissza. Ne foglalják otthon a helyet. Tudta, mit beszél, Négyezer könyve több falnyi polcot megtöltött - a Szerk.)

DVD-k és CD-k


Akik az online elérhető tartalmak szép új világában még mindig ragaszkodnak az olyan elavult adathordozókhoz, mint a CD és a DVD, azok is jobban teszik, ha az online bolhapiacokon, hirdetési újságokban vagy a nagyáruházak kosaraiban keresgélnek akciós termékek iránt. Az új ár és a néhány hónappal későbbi, használt ár között akár tízszeres különbség is lehet. Persze ha valaki támogatni szeretné támogatni kedvenc előadóját anyagilag, ne habozzon megvenni frissen kibocsátott albumát, mint ahogy az is készüljön fel egy kisebb vagyon kiadására, aki nem tud meglenni kedvenc filmje rendezői változatának 5 DVD-sre bővített, díszdobozos kiadása nélkül.

Gyermekjátékok


A család kicsi kincse mindenben elsőbbséget élvez, sok család így óriási kiadásokba veri magát, csak hogy minél több játékot vehessen a gyerekének. Tudják ezt a gyártók és kereskedők is, nem véletlen, hogy egyes játékok csillagászati összegbe kerülnek. Pedig a nagy gyermekjáték-csapda könnyedén elkerülhető, ha a szülők veszik a fáradtságot és körülnéznek a környezetükben. Azon túl, hogy az aukciós oldalak tele vannak megunt/kinőtt gyermekjátékokkal, a nagyobb gyerekkel rendelkező családok is általában szívesen adják tovább játékaikat, csak ne foglaljanak több helyet a gardrób mélyén. Persze születésnapra vagy karácsonyra úgysem álljuk meg, hogy ne új játékot vásároljunk, de még így is komoly összegeket takaríthatunk meg játékokon az év folyamán.

Ékszerek


Ha belegondolsz, milyen keveset is kapsz nagymama aranyláncáért a egy ékszerésznél vagy a zaciban, máris rá fogsz jönni, miről is van szó. Hagyd meg másnak az értékvesztés felett érzett fájdalmát és vásárolj te magad használt ékszert. Hogy kereskedőtől vagy online mindegy, bár nyilván nem árt egy ékszerész véleményét megkérdezned, bármit is vásárolsz, nehogy a végén épp a spórolásod miatt te légy a balek.

Sportfelszerelés


Használt sportfelszerelést venni egyrészt rendkívül természetes dolog, másrészt a legkevésbé sem az. Alig használt sílécet, gyerekszánkót, tollaslabda-hálót, de akár még súlyzókészletet is szemrebbenés nélkül vásárol bárki használtan - megfelelő szemrevételezés után, futócipőt, birkózómezt és fogvédőt viszont nyilván soha. Azért a higiéniailag nem kifogásolható termékeken rengeteget spórolhatunk, ráadásul gyakorlatilag minden hirdetési felület tele van felkínált sportcuccokkal.

10 dolog, amit soha ne vegyél újonnan! - II.

Üdülési jogok

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Magyarországon kevéssé elterjedtek a time share-részesedések működtetett ingatlanok, azonban itthon sem minősülnek túl jó befektetésnek, már ha befektetésnek minősülnek egyáltalán. Talán csak az új autó veszít olyan gyorsan az értékéből, mint a az üdülési jogok - egyből a megvétel pillanatában. Érdemes ezért az újraértékesítés céljából piacra dobott time share-ek között körbenézni, rengeteget spórolhatunk vele. Persze néhány felkapott üdülőhely piacán nem olyan jelentős a visszaesés, de a válság azért ezeket a területeket sem hagyta érintetlenül, úgyhogy van esély egy jó üzlet kötésére.

Járművek


És akkor elérkeztünk a járművekhez. Az autók értékvesztési üteme legendás - nagyjából 20 százalék rögtön, ahogy kigurult a kereskedésből és körülbelül 50 százalék az első öt év után. De ez az ütem nem csak a személygépjárművekre igaz, de szinte minden járműre: motorokra, robogókra, lakókocsikra, jet-skikre, sőt akár még biciklikre is. Keresgélj on- és offline, válaszd ki, nézesd meg szakértővel és alkudj keményen, meglátod, vagyonokat spórolhatsz az ügyleten. Persze egy új autó illata utánozhatatlan, de nagyon-nagyon sokba kerül.

Számítógépes játékok


Akár PC-ről, akár konzolokról beszélünk a számítógépes játékok rendkívül sokba kerülnek újonnan a boltban. De várj néhány hónapot és az aukciós oldalak megtelnek hirdetésekkel, ahol a mások által egyszer már végigjátszott vagy megunt játékot akár féláron is megkaphatod. Ráadásul abban a pár hónapban egy rakás cikk és vélemény megjelenik a játékról, így eldöntheted, hogy valóban megéri-e a termék az árát.

Irodai berendezés


A jó irodai berendezés elnyűhetetlen és egy életre szól, ennek ellenére a változás iránti természetes igényeknek engedelmeskedve a cégek általában (jó) néhány évente lecserélik a berendezést. Egyszóval nem nehéz a piacon olcsó, használt irodai bútort találni, különösen így válság idején, amikor amúgy is sorra zárnak be a vállalatok, irodák. Kivételt jelenthetnek a székek, mivel nem mindenki - sőt a legtöbben nem - szeretnek egy olyan székben ücsörögni naphosszat, melyet előtte esetleg éveken keresztül más ült ki.

Szerszámok


Lehet, hogy egy fúrógépről nem lehet megállapítani, mennyi időt bír még ki a motorja, mielőtt felrobbanna, de egy kalapácsról egy szempillantás alatt kiderül, használható-e vagy sem. A csak néhány, vagy egyetlen mozgó alkatrésszel sem rendelkező szerszámokból mindig nagy a kínálat az aukciós oldalakon és töredékárért lehet szerezni belőlük. Ha pedig egy szerszámra - például szegélynyíróra - csak ritkán van szükség, egyszerűbb összebeszélni néhány szomszéddal és venni egyet közösen - így aztán egy új sem kerül olyan sokba.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?