Elszabadult indulatok az APEH húsvéti razziáin

Pénzcentrum
2010. március 25. 18:02

Tavaszi textíliákat és ünnepi kellékeket árult nyugta nélkül egy férfi azon a nagyvárosi piacon, ahol az APEH revizorok ellenőrizték a kereskedőket. A férfi együttműködésre nem volt hajlandó, ehelyett emelkedett hangnemben szidalmazta az ellenőröket, és felháborodása odáig fajult, hogy a revizorok kérésére a helyszínre érkező vállalkozóval is - aki egyben élettársa - majdnem összeverekedett. Többi között ilyen esettel is találkoztak a revizorok a húsvéti ünnepet megelőző ellenőrzéssorozatban, amit társhatóságokkal közösen végez az APEH.

Az adóhivatal a társhatóságokkal együttműködve a húsvéti ünnep előtti akcióban a bizonylat nélküli áruforgalmazást, a szabálytalan foglalkoztatást, a bejelentés nélküli tevékenység végzést ellenőrzi elsősorban. A kereskedők és szolgáltatók késő délután és este valamint hétvégén is számíthatnak adóellenőrök megjelenésére.

A húsvéti ünnepekhez köthető akció fő célja a fogyasztók és tisztességes vállalkozások érdekeit veszélyeztető szabályszegő kereskedők és szolgáltatók kiszűrése. Az ünnepig a szokásos ünnepi áruféleségeket (virág, élelmiszer-, és italáru) forgalmazókon kívül a feldolgozó- és építőiparban, valamint a vendéglátóhelyeken is ellenőriznek az adóhatóság szakemberei.

A helyszínek kiválasztásánál előtérbe kerülnek a nagyobb városok, megyeszékhelyek - e helyekre koncentrálódik ugyanis a forgalom nagy része -, de a kisebb településeken és helyi vásárokon is felbukkanhatnak revizorok.

Életképek a revizorok mindennapjaiból

Az egyik nagyvárosi piacon húsvéti asztalterítőt vásároltak az ellenőrök. Miután az ott árusító férfitől semmiféle bizonylatot nem kaptak, felfedték kilétüket. Az eladó ekkor minősíthetetlen hangnemben szidalmazta a revizorokat és a politikai helyzetet, majd az ellenőrök tudtára adta, hogy semmit nem hajlandó aláírni, és iratait nem adja át. A helyszínen kihelyezett, a vállalkozást bizonyító tábla alapján a revizorok értesítették a tulajdonost, aki elismerte, hogy az árukészlet az övé és az eladó az élettársa, majd a helyszínre érkezve egymással is veszekedni kezdtek. A jegyzőkönyvet - amit végül rendőri biztosítás mellett vettek fel - azonban már a vállalkozó és élettársa is aláírta. A nyugtaadás elmulasztását bírság követi.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyancsak meglepődhetett az az ékszerész is, aki mutatós díszdobozos ezüst nyak- és karláncot adott el a hozzá betérő ellenőröknek, akikről azt hitte, hogy házaspár. A jó üzlet reményében aztán csupán garancia jegyet adott a revizoroknak, akik ezt követően igazolták ellenőri mivoltukat - áll az APEH közleményében.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?