20 °C Budapest

Megregulázná az EU a nagy címleteket elutasító boltokat!

Pénzcentrum
2010. március 23. 12:02

Az Európai Bizottság hétfőn megfogalmazott javaslatában arra szólítja fel a tagállamokat, hogy egységesen, mindenütt tegyék lehetővé a nagy címletekkel - 200, 500 eurós - történő fizetést, az egy és két centes érmékkel egyetemben.

A Bizottság szerint nem elfogadható, hogy egyes tagállamokban az üzletek minden további nélkül kijelenthetik, hogy nagy címletekkel nem lehet náluk fizetni. Az még rendben van, hogy időről időre nem megoldott ezek felváltása, de hogy permanens ellehetetlenítsék a 200, illetve 500 eurósokkal történő fizetést, nem megengedhető.

Hollandiában, illetve Finnországban például már 5 centig kerekítik az összegeket, hogy kiküszöböljék az egy, illetve kétcentesekkel való bajlódást, azonban Brüsszel szerint a tagállamoknak nem lenne szabad ilyen rendelkezéseket hozni.

Több helyütt például olyan automatákat állítanak üzembe - parkolóórák, tömegközlekedési jegyeket árusító automaták, élelmiszer és ital automaták - melyek el sem fogadják ezeket a kis címleteket, amit szintén nem tartanak elfogadhatónak Brüsszelben.

A bizottság most kiadott útmutatója ugyan nem törvényerejű, vagyis nem kötelesek a tagállamok átvenni azt, azonban később ezt felülírhatják, amennyiben továbbra is országonként eltérő készpénzkezelést alkalmaznak a tagállamok.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az euró 2002-es bevezetésekor ugyan lefektették a pénzjegyekre, illetve érmékre vonatkozó jogi szabályokat, azonban a törvény implementációja országonként eltérő. A mostani javaslatra elsősorban fogyasztóvédelmi okok miatt volt szükség, az ugyanis nem elfogadható, hogy egyes üzletekből kitiltják a számukra nem tetsző címleteket.

A Bizottság szerint egységesen kellene kezelni a pénzjegyek és érmék tulajdonosának/birtokosának kezelését is, hiszen míg egyes országokban szabadon dönthet a birtokos arról, hogy mit kezd pénzével, akár meg is semmisítheti azt, addig másutt komoly bírságot vetnek ki utóbbiakra. Brüsszel szerint meg kellene engedni, hogy "kis mennyiségben" bárki dönthessen úgy, hogy megsemmisíti pénzét, valamint művészeti célokra is felhasználhassa azt.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?