Jön az 500.000 forintos érme 2010-ben

Pénzcentrum
2009. december 15. 16:58

Meghirdette 2010-re a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az emlékpénz-kibocsátási programját. A jövő évi kínálatban nagy nemzeti egyéniségek évfordulóit, egy magyarországi tájegységet és egy sporteseményt  örökít meg a jegybank a Magyar Pénzverő Zrt. segítségével. Az év legnagyobb dobása a kereken félmillió forint névértékű arany Szent István emlékérme.

Jövőre 6 témában 8 emlékérmével örvendezteti meg az MNB a profi és amatőr érmegyűjtőket. Időrendben haladva 2010-ben az első kibocsátásra kerülő emlékérme a Kosztolányi Dezső születésének 125. évfordulója alkalmából vert ezüst 5000 forintos. Hátoldalán a Nyugat írójának képmása látható, valamint a születési és halálozási évszámai (1885-1936) tűnnek fel.

A Kosztolányi-érmét követően április 22-én kerül kibocsátásra Nemzeti parkok Magyarországon sorozat keretében az Őrségi Nemzeti Parkot ábrázoló szintén 5000 forint névértékű ezüstérme, melynek különlegessége, hogy formátuma nem kerek, hanem fekvő téglalap lesz.


Harmadiknak bocsátják ki jövőre a Budapesten és Balatonfüreden megrendezésre kerülő 2010. évi Úszó, Műúszó, Műugró és Nyíltvízi Úszó Európa-Bajnokság startjával egy napon, augusztus 4-én, a sporteseményt megörökítő 5000 forint névértékű ezüst emlékérmét.

Az év leginkább várt kibocsátása az augusztus 20-i államalapítás 1010. évfordulójára esik. Ekkor jelenik meg az MNB eddigi legnagyobb címletű forint érméje, a félmillió forint névértékű, 62,838 gramm tömegű aranyból vert Szent István király intelmei Szent Imre herceghez című pénz. Az intelmeket egyes feltételezések szerint 1010-ben írhatta István király a fiának, így jövőre ünnepeljük az írás millenniumát is. Az érme írás oldalán az intelmek egy részlete látható, míg a hátoldalán a két történelmi személyiség képmása díszeleg.


Ugyanezzel az érmeképpel, de csupán 6,982 gramm aranyból és tizedakkora névértékkel bocsát ki a jegybank egy 50 ezer forintos érmét is. Utóbbiból összesen 5000 darab, míg a drágább érméből csupán 500 darabot lehet verni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Már ősszel, szeptember 29-én kerül kibocsátásra egy négyzet alakú 1000 forintos réz-nikkel érme. A golyóstoll feltalálóját, Bíró László Józsefet megörökítő pénz, a magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, találmányait bemutató sorozat keretében kerül kibocsátásra. Jövő évben ez lesz a legolcsóbban megvásárolható egyetlen nem nemesfém érme, amelyet a kisebb pénzű gyűjtők is megengedhetnek majd maguknak. A kibocsátás után várhatóan még sokáig kapható lesz a formáját tekintve különleges érme, mivel összesen 20 ezer darabot lehet belőle verni.


Az év utolsó két kibocsátását november 7-re, Erkel Ferenc születésének 200. évfordulójára időzítette a Nemzeti Bank. A nagyhírű magyar zeneszerzőt, mind a fél gramm tömegű arany, mind a 31,46 gramm tömegű ezüst érme hátoldala ábrázolja, feltüntetve a komponista születésének és halálának évszámait (1810-1893). A nagyobb méretű 38,61mm átmérőjű ezüst érme írás oldalán pedig Erkel szülőházát is láthatjuk. Eltérő anyaguk, de különböző súlyuk miatt mindkét érme névértéke 5000 forint lesz.

Az érmékre már jelenleg is elő lehet jegyezni a Magyar Pénzverő honlapján, a szállítás azonban természetesen csak kibocsátási dátum után hajtható végre. A készleten lévő érméket megjelenésük után internetes vásárlás során postai szállítással valamint személyesen, az MNB Látogatóközpontjában is meg lehet majd vásárolni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?