1 °C Budapest

Jön az 500.000 forintos érme 2010-ben

Pénzcentrum
2009. december 15. 16:58

Meghirdette 2010-re a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az emlékpénz-kibocsátási programját. A jövő évi kínálatban nagy nemzeti egyéniségek évfordulóit, egy magyarországi tájegységet és egy sporteseményt  örökít meg a jegybank a Magyar Pénzverő Zrt. segítségével. Az év legnagyobb dobása a kereken félmillió forint névértékű arany Szent István emlékérme.

Jövőre 6 témában 8 emlékérmével örvendezteti meg az MNB a profi és amatőr érmegyűjtőket. Időrendben haladva 2010-ben az első kibocsátásra kerülő emlékérme a Kosztolányi Dezső születésének 125. évfordulója alkalmából vert ezüst 5000 forintos. Hátoldalán a Nyugat írójának képmása látható, valamint a születési és halálozási évszámai (1885-1936) tűnnek fel.

A Kosztolányi-érmét követően április 22-én kerül kibocsátásra Nemzeti parkok Magyarországon sorozat keretében az Őrségi Nemzeti Parkot ábrázoló szintén 5000 forint névértékű ezüstérme, melynek különlegessége, hogy formátuma nem kerek, hanem fekvő téglalap lesz.


Harmadiknak bocsátják ki jövőre a Budapesten és Balatonfüreden megrendezésre kerülő 2010. évi Úszó, Műúszó, Műugró és Nyíltvízi Úszó Európa-Bajnokság startjával egy napon, augusztus 4-én, a sporteseményt megörökítő 5000 forint névértékű ezüst emlékérmét.

Az év leginkább várt kibocsátása az augusztus 20-i államalapítás 1010. évfordulójára esik. Ekkor jelenik meg az MNB eddigi legnagyobb címletű forint érméje, a félmillió forint névértékű, 62,838 gramm tömegű aranyból vert Szent István király intelmei Szent Imre herceghez című pénz. Az intelmeket egyes feltételezések szerint 1010-ben írhatta István király a fiának, így jövőre ünnepeljük az írás millenniumát is. Az érme írás oldalán az intelmek egy részlete látható, míg a hátoldalán a két történelmi személyiség képmása díszeleg.


Ugyanezzel az érmeképpel, de csupán 6,982 gramm aranyból és tizedakkora névértékkel bocsát ki a jegybank egy 50 ezer forintos érmét is. Utóbbiból összesen 5000 darab, míg a drágább érméből csupán 500 darabot lehet verni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Már ősszel, szeptember 29-én kerül kibocsátásra egy négyzet alakú 1000 forintos réz-nikkel érme. A golyóstoll feltalálóját, Bíró László Józsefet megörökítő pénz, a magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, találmányait bemutató sorozat keretében kerül kibocsátásra. Jövő évben ez lesz a legolcsóbban megvásárolható egyetlen nem nemesfém érme, amelyet a kisebb pénzű gyűjtők is megengedhetnek majd maguknak. A kibocsátás után várhatóan még sokáig kapható lesz a formáját tekintve különleges érme, mivel összesen 20 ezer darabot lehet belőle verni.


Az év utolsó két kibocsátását november 7-re, Erkel Ferenc születésének 200. évfordulójára időzítette a Nemzeti Bank. A nagyhírű magyar zeneszerzőt, mind a fél gramm tömegű arany, mind a 31,46 gramm tömegű ezüst érme hátoldala ábrázolja, feltüntetve a komponista születésének és halálának évszámait (1810-1893). A nagyobb méretű 38,61mm átmérőjű ezüst érme írás oldalán pedig Erkel szülőházát is láthatjuk. Eltérő anyaguk, de különböző súlyuk miatt mindkét érme névértéke 5000 forint lesz.

Az érmékre már jelenleg is elő lehet jegyezni a Magyar Pénzverő honlapján, a szállítás azonban természetesen csak kibocsátási dátum után hajtható végre. A készleten lévő érméket megjelenésük után internetes vásárlás során postai szállítással valamint személyesen, az MNB Látogatóközpontjában is meg lehet majd vásárolni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 10. 11:23
Úgy tűnik, megint csavartak egyet felfelé a propaganda szintjén, ugyanis a Bors című, Fidesz-közeli...
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 9. 08:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Holdblog  |  2023. december 9. 06:48
Kijöttek a legfrissebb PISA-eredmények, amelyekben a diákok teljesítményét mérik hosszú idősoron, és...
Kiszámoló  |  2023. december 8. 19:24
Kiderültek a részletek az új villanyautós pályázatról, az eddigi legbőkezűbbre sikeredett. Csak váll...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem