Jön az 500.000 forintos érme 2010-ben

Pénzcentrum
2009. december 15. 16:58

Meghirdette 2010-re a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az emlékpénz-kibocsátási programját. A jövő évi kínálatban nagy nemzeti egyéniségek évfordulóit, egy magyarországi tájegységet és egy sporteseményt  örökít meg a jegybank a Magyar Pénzverő Zrt. segítségével. Az év legnagyobb dobása a kereken félmillió forint névértékű arany Szent István emlékérme.

Jövőre 6 témában 8 emlékérmével örvendezteti meg az MNB a profi és amatőr érmegyűjtőket. Időrendben haladva 2010-ben az első kibocsátásra kerülő emlékérme a Kosztolányi Dezső születésének 125. évfordulója alkalmából vert ezüst 5000 forintos. Hátoldalán a Nyugat írójának képmása látható, valamint a születési és halálozási évszámai (1885-1936) tűnnek fel.

A Kosztolányi-érmét követően április 22-én kerül kibocsátásra Nemzeti parkok Magyarországon sorozat keretében az Őrségi Nemzeti Parkot ábrázoló szintén 5000 forint névértékű ezüstérme, melynek különlegessége, hogy formátuma nem kerek, hanem fekvő téglalap lesz.


Harmadiknak bocsátják ki jövőre a Budapesten és Balatonfüreden megrendezésre kerülő 2010. évi Úszó, Műúszó, Műugró és Nyíltvízi Úszó Európa-Bajnokság startjával egy napon, augusztus 4-én, a sporteseményt megörökítő 5000 forint névértékű ezüst emlékérmét.

Az év leginkább várt kibocsátása az augusztus 20-i államalapítás 1010. évfordulójára esik. Ekkor jelenik meg az MNB eddigi legnagyobb címletű forint érméje, a félmillió forint névértékű, 62,838 gramm tömegű aranyból vert Szent István király intelmei Szent Imre herceghez című pénz. Az intelmeket egyes feltételezések szerint 1010-ben írhatta István király a fiának, így jövőre ünnepeljük az írás millenniumát is. Az érme írás oldalán az intelmek egy részlete látható, míg a hátoldalán a két történelmi személyiség képmása díszeleg.


Ugyanezzel az érmeképpel, de csupán 6,982 gramm aranyból és tizedakkora névértékkel bocsát ki a jegybank egy 50 ezer forintos érmét is. Utóbbiból összesen 5000 darab, míg a drágább érméből csupán 500 darabot lehet verni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Már ősszel, szeptember 29-én kerül kibocsátásra egy négyzet alakú 1000 forintos réz-nikkel érme. A golyóstoll feltalálóját, Bíró László Józsefet megörökítő pénz, a magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, találmányait bemutató sorozat keretében kerül kibocsátásra. Jövő évben ez lesz a legolcsóbban megvásárolható egyetlen nem nemesfém érme, amelyet a kisebb pénzű gyűjtők is megengedhetnek majd maguknak. A kibocsátás után várhatóan még sokáig kapható lesz a formáját tekintve különleges érme, mivel összesen 20 ezer darabot lehet belőle verni.


Az év utolsó két kibocsátását november 7-re, Erkel Ferenc születésének 200. évfordulójára időzítette a Nemzeti Bank. A nagyhírű magyar zeneszerzőt, mind a fél gramm tömegű arany, mind a 31,46 gramm tömegű ezüst érme hátoldala ábrázolja, feltüntetve a komponista születésének és halálának évszámait (1810-1893). A nagyobb méretű 38,61mm átmérőjű ezüst érme írás oldalán pedig Erkel szülőházát is láthatjuk. Eltérő anyaguk, de különböző súlyuk miatt mindkét érme névértéke 5000 forint lesz.

Az érmékre már jelenleg is elő lehet jegyezni a Magyar Pénzverő honlapján, a szállítás azonban természetesen csak kibocsátási dátum után hajtható végre. A készleten lévő érméket megjelenésük után internetes vásárlás során postai szállítással valamint személyesen, az MNB Látogatóközpontjában is meg lehet majd vásárolni.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?