21 °C Budapest

Tíz dolog, amit a forintról tudnod kell!

Pénzcentrum
2010. március 11. 05:32

Nap mint nap használjuk a forintérméket és bankjegyeket különböző pénzügyi tranzakciók lebonyolítására. De vajon hányan tudjuk, hogy mennyibe is kerül egy érme vagy bankjegy előállítása, illetve mik egy címlet forgalomképességének szabályai? A következő sorokból ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk.

1. Ki a forint kibocsátója?

Magyarországon a pénzkibocsátás monopóliuma a Magyar Nemzeti Banké (MNB). A jegybank feladata többek között a készpénz előállítása, és annak forgalomba hozatala. Az MNB a készpénz nagybani forgalmazója, a lakossághoz a kereskedelmi bankokon valamint a Magyar Postán keresztül jutnak el forintok. A nemzeti bank a készpénz nagybani terjesztésért külön díjat nem számít fel.

Az MNB nem csak forgalmi címleteket, hanem - 1968 óta - emlékbankjegyeket és emlékérméket is kibocsát. Az emlékérmék jellemzően nemesfém tartalmúak, és tipikusan a névértékük felett lehet őket megvásorlni. Az emlékérmékhez közvetlenül a kibocsátótól lehet hozzájutni, elérhetőek az MNB Látogatóközpontjában, valamint a Magyar Pénzverő Zrt. webáruházában.

2. Ki gyártja a forintot?

A forintbankjegyeket az MNB 100%-os tulajdonában lévő budapesti székhelyű Pénzjegynyomda Zrt. végzi, a nyomtatáshoz szükséges bankjegypapírokat pedig a pénzjegynyomda tulajdonában álló Diósgyőri Papírgyár Zrt. állítja elő. A forintérméket a szintén budapesti Magyar Pénzverő Zrt. veri.

3. Mennyi forintkészpénz van forgalomban?

2009. március 31-én összesen 2 346 milliárd forint értékű forintkészpénz volt forgalomban. Ez az összeg címletekre lebontva a következő mennyiségeket jelenti:


Mint a táblázatban is látható, a legnagyobb mennyiségben nyomott bankjegy a 10 000 forintos, legkevesebbet pedig a 2000 forintosból állítottak elő. Az érméknél közel minden harmadik forgalomban lévő érme ötforintos, míg csupán minden tízedik forintérme ötvenes.

4. Mennyibe kerül a forint előállítása?

Az forint érmék és bankjegyek előállítása nem olcsó mulatság. A Magyar Nemzeti Bank a forgalmi érmék gyártására összesen bruttó 17,4 milliárd forintot költött, míg a bankjegyek nyomására összesen 37 milliárd forintot fordított az 1999 és 2008 közötti idősszak alatt.


A legolcsóbb jelenleg forgalomban lévő címlet, az ötforintos érme előállításának költsége bruttó 14,5 forint, legdrágábban a pedig húszezreseket nyomják, címletenként 50,8 forintért. A táblázatból kitűnik, hogy a kétszázas cseréje valóban gazdaságos lépés volt. (Különösen igaz ez akkor, ha a forint még sokáig forgalomban marad.) Egy 200 forintos érme legyártása ugyanis mindössze 30,9 forintba kerül, míg a korábbi papír kétszázasokhoz hasonló biztonsági elemekkel rendelkező ötszázasok gyártása darabonként 48,4 forintra rúg. A kétszázas bankók pedig minden más bankjegynél hamarabb elhasználódtak, átlagos élettartalmuk csupán néhány év volt. Ezt egyrészt gyorsabb forgásuknak, másrészt a forgás során az átlagosnál mostohább körülményeknek köszönhették a magyar zöldhasúak.

5. Mit kell tudni a bevont bankjegyekről, érmékről?

A bevont bankjegyeket a bevonás határidejétől számított 20, az érméket pedig a bevonás határidejétől számított 5 évig köteles az MNB magyar törvényes fizetőeszközre átváltani.

Ennek megfelelően az egy és kétforintos érméket legkésőbb 2013. március 1-jéig, a régi (barna) ötezreseket 2019. július 27-ig, az 1999. szeptember 1-jei határnappal bevont Bartók ezreseket és Ady ötszázasokat 2019. szeptember 1-ig, a fémcsík nélküli - Mátyás királyt ábrázoló - ezer forintosokat 2027. augusztus 31-ig, a nemrég bevont papír kétszázasokat pedig 2029. november 16-ig lehet átváltani az MNB és egyes hitelintézetek pénztáraiban, valamint a postahivatalokban.

6. Hogyan kerülhet ki egy érme vagy bankjegy a forgalomból?

Egy-egy pénzérme élettartalma több évtizedre szól. Figyelembe véve, hogy a jelenleg forgalomban lévő érmesorozat kibocsátására 1993-ban került sor - a jelenleg használatban lévő két színű százasok 1996-ban, a kétszázas érmék pedig tavaly csatlakoztak - az érmék vissza nem forgatására ritkábban kerül sor. A bankjegyek forgalomból kivonása a sérülékenységükből fakadóan sokkal gyakoribb jelenség.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mind az érmék mind a bankjegyek visszaforgatásának szabályait az MNB elnökének rendelete szabályozza. Ennek értelmében a pénzfeldolgozóknak és a pénzforgalmazóknak kötelességük a bankjegy vagy érme visszaforgatása előtt a pénzt két szempontból, a pénz valódisága és forgalomképessége szerint kell megvizsgálni. A vizsgálat történhet kézzel vagy géppel. Az 50 forint névérték alatti érméket elegendő mintavételes eljárással vizsgálni, az ötveneseket és a náluk nagyobb címleteket visszaforgatás előtttételesen ellenőrizni kell.

A forgalomképességi vizsgálaton azok az érmék felelnek meg, amelyek nem nehezen felismerhetőek, valamint nem sérültek. A bankjegyek forgalomképességére sokkal részletesebb szabályokat határoz meg a rendelet. Forgalomképtelennek minősülhet egy bankjegy például, mert a használat során veszített a szilárságából (felpuhult), illetve mert szennyezett a felülete. Ezenkívül a csonka, szakadt, lyukas, szamárfüles, foltos, festékhiányos, összefirkált, összegyűrt és ragasztott bankjegyek minősülhetnek forgalomképtelennek.

A legtöbb kritériumra pontos értékeket határoz meg a rendelet. A forgalomképességhez a szamárfülnek például nem szabad meghaladnia a 130 négyzetmillimétert, a bankjegy felületén nem lehet 10 négyzetmilliméternél nagyobb lyuk, és a bankjegy hosszának és szélességének a bankjegy névleges hosszához és szélességéhez (154 mm x 70 mm) viszonyítva +/- 3 mm-en belül kell lennie.



7. Mit lehet kezdeni egy forgalomképtelen bakjeggyel?

Sérült vagy csonka bankjegyet kereskedelmi forgalomban sem a magánszemélyek, sem a cégek nem kötelesek elfogadni. Az ilyen bankjegyekkel azMNB, a hitelintézetek valamint a Magyar Posta pénztáraihoz lehet fordulni. A valódiság megállapítása után minden olyan bankjegyet névértéken díjmentesen becserélnek, amelynek a felénél nagyobb része megvan.

8. Hány darab érmét vagyunk kötelesek elfogadni?

Készpénzes fizetés esetén egy fizetés alkalmával legfeljebb 50 érmét kötelesek elfogadni a kereskedelmi forgalom szereplői. Ötvennél több érmét csak a hitelintézetek, a Magyar Posta valamint az MNB pénztárainál kötelesek elfogadni.

9. Melyik forintbankjegyet hamisítják a leggyakrabban?

2008-ban összesen 2986 darab hamis forintbankót foglaltak le a hatóságok. A legritkábban hamisított forint papírpénz az ekkor már fémcsíkos ezer forintos volt, ezek a hamisítványok mindössze 1%-át tették ki. A három leggyakrabban hamisított bankjegy az ötszázas (13,6%), a tízezres (25,5%) és a húszezres (41%) volt 2008-ban.

10. Mikor fogjuk a forintot euróra cserélni?

Ez az a kérdés a forinttal kapcsolatban, amire senki sem tudja a pontos választ, de folyamatosan 3-4-5 évre van tőle a magyar gazdaság.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem