14 °C Budapest

Eltűnt sok milliárdnyi húszezres

Pénzcentrum
2010. január 26. 14:47

Konferenciát rendezett a Magyar Nemzeti Bank annak apropóján, hogy a statisztikák szerint nagyon megnőtt a gazdaság készpénzigénye. A háttérben a rejtett gazdaság állhat.

Király Júlia, az MNB alelnöke bevezetőjében elmondta: a korábbi évek kiszámítható növekedése után a 2007-es év vége óta erőteljesen megnőtt a gazdaság készpénzigénye a GDP bővüléséhez viszonyítva. A válság fejlődésével párhuzamosan - és részben azzal összefüggésben - növekvő készpénzigény mögött a rejtett gazdaság állhat.

A túlzott készpénzhasználat és a rejtett gazdaság előretörése több területen is problémát jelent: más az állampolgárok adóviselő képessége, az állam adókivetésének hatékonysága, gondot jelent a versenyképesség szempontjából és a tervezhetőség terén is. A banki nemfizetési ráták magasabbak voltak azokban a szektorokban ahol magasabb a rejtett gazdaság aránya, vagyis a rejtett gazdaság áttételesen más szektorok működését is tönkreteheti.

A bizalom hiánya növeli a készpénzhasználatot, de növeli az átláthatóságot is. A bank igyekszik felmérni, mi az összefüggés az egyes fizetési módozatok, illetve a gazdaságra gyakorolt hatásuk között.

Sisak Balázs,
az MNB szakértője elmondta: korábban nagyjából jól sikerült megbecsülni a társadalom készpénzigényét, 2007-től azonban a növekedés elrugaszkodott az MNB előrejelzéseitől. Az MNB statisztikái szerint darabszámban mérve a készpénzállomány 55 százalékát a 10 és 20 ezer forintos címletek teszik ki. Értékben mérve természetesen még magasabb az arány. A jelek szerint tehát gazdaságnak egy jelentős szegmense használja jövedelemáramoltatásra is a nagy címleteket.

A teljes készpénzállomány 6-7 százaléka található a pénzügyi rendszerben. A 20 ezres címlet MNB-be való visszaáramlása minden más bankjegynél kisebb, míg az elhasználódása jóval alacsonyabb, mint a többi címleté. A mostani 20 ezres állomány 20 év alatt cserélődne le elhasználódás miatt, vagyis sokan valószínűleg készpénzben tartják a vagyonukat és nem forgatják.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarországon rendkívül magas a készpénzforgalom : GDP-arányosan 8 százalék. Ennek 70%-a, vagyis a teljes bruttó hazai termék 6 százaléka nem megfigyelhető, míg Skandináviában a teljes GDP 4 százalékát nem tudják követni. Hogy a nem követhető piacok közt milyen arányban oszlik meg a készpénz, nem igazán megmondható, mivel a rejtett gazdaság, illetve a vagyontartás felülnézetben nem elkülöníthető.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20