28 °C Budapest

Eltűnt sok milliárdnyi húszezres

Pénzcentrum
2010. január 26. 14:47

Konferenciát rendezett a Magyar Nemzeti Bank annak apropóján, hogy a statisztikák szerint nagyon megnőtt a gazdaság készpénzigénye. A háttérben a rejtett gazdaság állhat.

Király Júlia, az MNB alelnöke bevezetőjében elmondta: a korábbi évek kiszámítható növekedése után a 2007-es év vége óta erőteljesen megnőtt a gazdaság készpénzigénye a GDP bővüléséhez viszonyítva. A válság fejlődésével párhuzamosan - és részben azzal összefüggésben - növekvő készpénzigény mögött a rejtett gazdaság állhat.

A túlzott készpénzhasználat és a rejtett gazdaság előretörése több területen is problémát jelent: más az állampolgárok adóviselő képessége, az állam adókivetésének hatékonysága, gondot jelent a versenyképesség szempontjából és a tervezhetőség terén is. A banki nemfizetési ráták magasabbak voltak azokban a szektorokban ahol magasabb a rejtett gazdaság aránya, vagyis a rejtett gazdaság áttételesen más szektorok működését is tönkreteheti.

A bizalom hiánya növeli a készpénzhasználatot, de növeli az átláthatóságot is. A bank igyekszik felmérni, mi az összefüggés az egyes fizetési módozatok, illetve a gazdaságra gyakorolt hatásuk között.

Sisak Balázs,
az MNB szakértője elmondta: korábban nagyjából jól sikerült megbecsülni a társadalom készpénzigényét, 2007-től azonban a növekedés elrugaszkodott az MNB előrejelzéseitől. Az MNB statisztikái szerint darabszámban mérve a készpénzállomány 55 százalékát a 10 és 20 ezer forintos címletek teszik ki. Értékben mérve természetesen még magasabb az arány. A jelek szerint tehát gazdaságnak egy jelentős szegmense használja jövedelemáramoltatásra is a nagy címleteket.

A teljes készpénzállomány 6-7 százaléka található a pénzügyi rendszerben. A 20 ezres címlet MNB-be való visszaáramlása minden más bankjegynél kisebb, míg az elhasználódása jóval alacsonyabb, mint a többi címleté. A mostani 20 ezres állomány 20 év alatt cserélődne le elhasználódás miatt, vagyis sokan valószínűleg készpénzben tartják a vagyonukat és nem forgatják.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Magyarországon rendkívül magas a készpénzforgalom : GDP-arányosan 8 százalék. Ennek 70%-a, vagyis a teljes bruttó hazai termék 6 százaléka nem megfigyelhető, míg Skandináviában a teljes GDP 4 százalékát nem tudják követni. Hogy a nem követhető piacok közt milyen arányban oszlik meg a készpénz, nem igazán megmondható, mivel a rejtett gazdaság, illetve a vagyontartás felülnézetben nem elkülöníthető.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 25. 15:02
Ehhez az állami vállalat logóit kellett kiraknia a kormánypárti szervezetnek különböző felületeken.
Holdblog  |  2022. május 25. 06:45
Nem először és sejthetően nem utoljára, manapság a geopolitika alakulása határozza meg a dollár „biv...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?