27 °C Budapest

Lemaradt a Burger King - Már nagy a baj?

Pénzcentrum
2010. február 7. 07:02

Gyengén muzsikál az értékesítés tekintetében a világ második legnagyobb hamburgerlánca, a Burger King. Legfőbb riválisához, a McDonald's-hoz képest eltérő stratégiával dolgozó gyorsétteremláncnál még csak most kezdődtek meg a változtatások.

Bár az előző negyedévhez képest 13%-kal - 50 millió dollár fölé - nőtt a Burger King profitja 2009 utolsó negyedévében, az étterem részvényeseinek aggasztó tény lehet, hogy a világon összesen 12 078 étteremmel rendelkező lánc eladási adatai már három egymást követő negyedévben rendre csökkentek. A zsugorodás mértéke világviszonylatban összesen 2%-os, míg Észak-Amerikában ez az érték 3,3% - írja a Guardian.

Eközben az ősi rivális McDonald's jelentősen profitált a válságból, ugyanis nagymértékben emelkedtek az eladási mutatói az alacsonyabb jövedelmű fogyasztói csoportoknál. A két étteremlánc közti eredményesség különbség a részvények árfolyamaiban is meglátszik. Míg a McDonald's árfolyama 12%-ot emelkedett 2009 folyamán, addig a BK részvényei 19%-ot veszítettek az értékükből a tavalyi évben.


A szakértők szerint a két étteremlánc stratégiája közötti különbség nyilvánvaló. A McDonald's az éttermeit elkerülőket célozta meg promócióival és termékfejlesztéseivel. Tette ezt az egészségesebb termékek étlapra vételével, és a McCafé-k elterjesztésével. A Burger King ezzel szemben a már meglévő fogyasztóira koncentrált, és ezen a csoporton belül is a szuperfogyasztóit (olyan vásárlókat, akik havonta legalább tízszer látogatják az éttermeiket) vette célba. Ennek megfelelően az ortodoxnak mondható hamburger-sült krumpli vonalon maradt az étlapja, aminek köszönhetően a McDonald's mai választékához képest egysíkúbb kínálattal rendelkezik.

A gyorséttermi piacot részletesen ismerők kiemelik, hogy nem csak a saláta és sütemény kínálat területén szerzett jelentős előnyt a "Meki" a Burger Kinggel szemben, de a hamburger király a reggelire kínált ételek körében sem rendelkezik semmilyen egyedi elképzeléssel.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A lánc a hátrányát - főként az Egyesült Államokban - agresszív árképzésével próbálja ellensúlyozni. Szemléletes példa erre, hogy az Egyesült Királyságban 1,99 fontért kínált dupla sajtburgert mindössze egyetlen amerikai dollárért árulták az USA-ban. Ennek persze a cég franchise partnerei nem feltétlenül örültek, és pert indítottak a BK ellen azzal az indokkal, hogy a lánc veszteséges értékesítésre kényszeríti őket.

A korábbi téves stratégiát felismerve némi irányváltás már látszik a Burger Kingnél. Például az elmúlt időszakban megjelent az Egyesült Államokban egy új almás édességgel és alacsony nátrium tartalmú csirkefalatkákkal is. A kérdés csupán az, hogy nem lépett-e túl későn a hamburgermamut.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15