14 °C Budapest

Lemaradt a Burger King - Már nagy a baj?

Pénzcentrum
2010. február 7. 07:02

Gyengén muzsikál az értékesítés tekintetében a világ második legnagyobb hamburgerlánca, a Burger King. Legfőbb riválisához, a McDonald's-hoz képest eltérő stratégiával dolgozó gyorsétteremláncnál még csak most kezdődtek meg a változtatások.

Bár az előző negyedévhez képest 13%-kal - 50 millió dollár fölé - nőtt a Burger King profitja 2009 utolsó negyedévében, az étterem részvényeseinek aggasztó tény lehet, hogy a világon összesen 12 078 étteremmel rendelkező lánc eladási adatai már három egymást követő negyedévben rendre csökkentek. A zsugorodás mértéke világviszonylatban összesen 2%-os, míg Észak-Amerikában ez az érték 3,3% - írja a Guardian.

Eközben az ősi rivális McDonald's jelentősen profitált a válságból, ugyanis nagymértékben emelkedtek az eladási mutatói az alacsonyabb jövedelmű fogyasztói csoportoknál. A két étteremlánc közti eredményesség különbség a részvények árfolyamaiban is meglátszik. Míg a McDonald's árfolyama 12%-ot emelkedett 2009 folyamán, addig a BK részvényei 19%-ot veszítettek az értékükből a tavalyi évben.


A szakértők szerint a két étteremlánc stratégiája közötti különbség nyilvánvaló. A McDonald's az éttermeit elkerülőket célozta meg promócióival és termékfejlesztéseivel. Tette ezt az egészségesebb termékek étlapra vételével, és a McCafé-k elterjesztésével. A Burger King ezzel szemben a már meglévő fogyasztóira koncentrált, és ezen a csoporton belül is a szuperfogyasztóit (olyan vásárlókat, akik havonta legalább tízszer látogatják az éttermeiket) vette célba. Ennek megfelelően az ortodoxnak mondható hamburger-sült krumpli vonalon maradt az étlapja, aminek köszönhetően a McDonald's mai választékához képest egysíkúbb kínálattal rendelkezik.

A gyorséttermi piacot részletesen ismerők kiemelik, hogy nem csak a saláta és sütemény kínálat területén szerzett jelentős előnyt a "Meki" a Burger Kinggel szemben, de a hamburger király a reggelire kínált ételek körében sem rendelkezik semmilyen egyedi elképzeléssel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lánc a hátrányát - főként az Egyesült Államokban - agresszív árképzésével próbálja ellensúlyozni. Szemléletes példa erre, hogy az Egyesült Királyságban 1,99 fontért kínált dupla sajtburgert mindössze egyetlen amerikai dollárért árulták az USA-ban. Ennek persze a cég franchise partnerei nem feltétlenül örültek, és pert indítottak a BK ellen azzal az indokkal, hogy a lánc veszteséges értékesítésre kényszeríti őket.

A korábbi téves stratégiát felismerve némi irányváltás már látszik a Burger Kingnél. Például az elmúlt időszakban megjelent az Egyesült Államokban egy új almás édességgel és alacsony nátrium tartalmú csirkefalatkákkal is. A kérdés csupán az, hogy nem lépett-e túl későn a hamburgermamut.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?