Itt a veszélyes mézek listája: ezeket vonták vissza

2010. március 5. 05:32

Rákkeltő antibiotikumokat talált a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal több nagy áruházlánc által forgalmazott mézben. A nitrofurán származékkal szennyezett termékek visszahívásra kerültek, de a biztonság kedvéért érdemes megnéznünk konyhaszekrényünket.

A napokban bevonták a működési engedélyét, és 1,4 millió forintra megbírságolták a keszthelyi Molnár Méz Kft.-t: a keszthelyi cégtől cukrozott méz került kereskedelmi forgalomba.

Mit tartalmazhat a méz?
A méz elsődlegesen különféle cukrokból, túlnyomórészt fruktózból és glükózból, valamint egyéb anyagokból (szerves savak, enzimek és a begyűjtött mézben lévő szilárd részecskék) áll. A méz színe a csaknem színtelentől a sötétbarnáig terjed. A méz állaga folyékony, sűrűn folyó vagy részben, illetve egészen kristályos is lehet. A méz íze és aromája eltérő, a növényi eredettől függ.

A mézhez - a fogyasztói forgalomba kerülő mézhez vagy az emberi fogyasztás céljára készült termékekben való felhasználás során - más élelmiszer-összetevő (beleértve az élelmiszer-adalékokat is), valamint a mézen kívüli egyéb anyag nem adható hozzá.

A méznek - amennyire csak lehetséges - az összetételétől idegen szerves vagy szervetlen anyagoktól mentesnek kell lennie. A méznek nem lehet idegen íze vagy zamata, erjedése nem kezdődhetett meg, nem lehet mesterségesen megváltoztatott savtartalmú, továbbá nem melegíthető olyan módon, hogy a természetes enzimek elpusztuljanak, vagy jelentős mértékben inaktiválódjanak benne.

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv


A mézhamisítási ügyre egy fővárosi rutinszerű élelmiszerellenőrzés alkalmával derült fény. Az állategészségügy ellenőrei a boltban vett mézmintákat bevizsgáltatták, a laboratórium cukrot mutatott ki. Ezt követően már célzottan a kibocsátó keszthelyi kft.-nél is ellenőrzött a hatóság. A lefoglalt 4,1 tonna cukrozott méz sorsa a megsemmisítés. Mint a főállatorvos elmondta, arra hatósági ellenőrzés mellett, Győr megyébe szállítva, egy komposztáló telepen kerül sor, ahol bekomposztálják.

A Tesco és a Spar csodafegyvere: ez kell a magyar vásárlónak - KATTINTS!

Az eset felkerült a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapjára, az élelmiszerrel kapcsolatos jogsértést elkövetők listájára. A 14 tételben volt magyar akácméz, magyar virágméz, magyar hársméz néven forgalomba hozott termék, s az eset leírásában a hozzáadott idegen cukor, hamisítás megállapítás szerepel. A megyei állategészségügyi hatóság az ügyben feljelentést tett a rendőrségen, a hamisítás, mint szándékos cselekmény kivizsgálására.

Salamon Róbert alezredes, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese a Zalai Hírlapnak elmondta, kaptak ilyen iratokat az állategészségügytől, amelyek tartalmi vizsgálatát a keszthelyi kapitányság folytatja.

Rákkeltő anyag a polcokon?

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hatóságok ugyanakkor több nagy áruházlánc által forgalmazott mézben nitrofurán származékot találtak. A nitrofuran rákkeltő, sejtelváltozást okozó anyag, amit -elviekben- Európában tilos használni.

Amint azt a Pénzcentrum a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivataltól megtudta: a mézekben kimutatott értékek olyan alacsonyak, hogy közvetlen egészségügyi veszélyük nincs, megbetegedést nem okoznak. A szakirodalom alapján azonban a hosszabb távú fogyasztásnak rákkeltő hatása lehet, ezért a nitrofuránt a tiltott anyagok közé sorolták.

 

Forrás: Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal

Az MGSzH megtiltotta a szennyezett tételek forgalmazását, elrendelték forgalomból való kivonásukat, visszahívásukat, és az érintett tételek megsemmisítését.

A listán szereplő áruházláncok közül a SPAR Magyarország Kft. a Pénzcentrumot úgy tájékoztatta: minőségirányítási rendszerük a garantálja, hogy a hatóság jelzésére a problémás termékeket visszavonták a polcokról.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?