Az egészséges táplálkozás is lehet betegség!

2010. február 14. 14:02

Bulimiáról, anorexiáról már mindenki hallott, ha mást nem is, annyit biztosan, hogy ezek olyan táplálkozási rendellenességek, ahol a beteg az étel mennyiségével foglalkozik. Ezzel szemben az orthorexiásoknak az ételminőség a vesszőparipájuk: betegesen egészségesek próbálnak lenni!

Az egészséges táplálkozás fogalmáról mindenkinek él a fejében valami, kinek a bio-élelmiszerek jutnak eszébe, kinek a vegetarianizmus, a teljes kiőrlésű, illetve minél kevesebb feldolgozási folyamaton átesett élelmiszerek. Aki azonban mindent kórosan megvon magától, amit egészségtelennek gondol, nem biztos, hogy a legjobbat teszi szervezetével.

Az orthorexiában szenvedők általában egyre több ételt, élelmiszert zárnak ki táplálkozásukból, hosszú tiltólistákat gyártanak, melyeken olyan összetevők szerepelnek, mint a telítetlen zsírsavak, a különféle tartósítószerek, mesterséges színezékek, ízfokozók, míg végül eljutnak odáig, hogy már szinte csak nyers brokkolit, és karfiolt fogyasztanak.

Természetesen nők körében gyakrabban fordul elő ez a betegség, ők ugyanis előszeretettel informálódnak egészségügyi kérdésekről. A betegség kezdődhet úgy, hogy fogyókúra címén különféle diétákba kezd az illető, ami után nem képes visszatérni a normál táplálkozáshoz. A bevitt tápanyagok nem megfelelő összetétele és változatossága miatt, szélsőséges esetben vérszegénység, csontritkulás alakulhat ki, amit a nem megfelelő mennyiségben bevitt kalcium magyaráz, de számos egyéb fizikai tünettel jár a betegség.

Természetesen a testi tünetek mellett mentálisan is sérülnek ezek az emberek, hiszen az általuk egészségesnek tekintett ételek elkészítésére jellemzően csak ők maguk képesek, emiatt egyre több közösségi programból vonják ki magukat, már csak a magyarázkodást elkerülendő is. Emiatt megromlik a viszonyuk barátaikkal, családtagjaikkal is.

Az Egyesült Államokban már évek óta küzdenek azért, hogy az orthorexiát az egyéb táplálkozással összefüggő, mentális betegségtől elkülönítsék, enélkül ugyanis a társadalombiztosítás nem fedezi a kezelés költségeit, de a kutatók sem kérhetnek támogatást, ha erről a betegségről végeznek kutatásokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A betegség konkrét kezelési módja sem kiforrott még, abban azonban a leg több szakértő egyetért, hogy először egy pszichológusnak kell a betegség kialakulása mögötti okokat felderíteni ahhoz, hogy később egy dietetikus kezelésbe vehesse a pácienst.

Érdemes tehát elgondolkodni, hogy hol a határ az egészséges táplálkozás, és a kórosan egészséges között, és ésszel válogatni a különféle diéták között.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?