Az egészséges táplálkozás is lehet betegség!

2010. február 14. 14:02

Bulimiáról, anorexiáról már mindenki hallott, ha mást nem is, annyit biztosan, hogy ezek olyan táplálkozási rendellenességek, ahol a beteg az étel mennyiségével foglalkozik. Ezzel szemben az orthorexiásoknak az ételminőség a vesszőparipájuk: betegesen egészségesek próbálnak lenni!

Az egészséges táplálkozás fogalmáról mindenkinek él a fejében valami, kinek a bio-élelmiszerek jutnak eszébe, kinek a vegetarianizmus, a teljes kiőrlésű, illetve minél kevesebb feldolgozási folyamaton átesett élelmiszerek. Aki azonban mindent kórosan megvon magától, amit egészségtelennek gondol, nem biztos, hogy a legjobbat teszi szervezetével.

Az orthorexiában szenvedők általában egyre több ételt, élelmiszert zárnak ki táplálkozásukból, hosszú tiltólistákat gyártanak, melyeken olyan összetevők szerepelnek, mint a telítetlen zsírsavak, a különféle tartósítószerek, mesterséges színezékek, ízfokozók, míg végül eljutnak odáig, hogy már szinte csak nyers brokkolit, és karfiolt fogyasztanak.

Természetesen nők körében gyakrabban fordul elő ez a betegség, ők ugyanis előszeretettel informálódnak egészségügyi kérdésekről. A betegség kezdődhet úgy, hogy fogyókúra címén különféle diétákba kezd az illető, ami után nem képes visszatérni a normál táplálkozáshoz. A bevitt tápanyagok nem megfelelő összetétele és változatossága miatt, szélsőséges esetben vérszegénység, csontritkulás alakulhat ki, amit a nem megfelelő mennyiségben bevitt kalcium magyaráz, de számos egyéb fizikai tünettel jár a betegség.

Természetesen a testi tünetek mellett mentálisan is sérülnek ezek az emberek, hiszen az általuk egészségesnek tekintett ételek elkészítésére jellemzően csak ők maguk képesek, emiatt egyre több közösségi programból vonják ki magukat, már csak a magyarázkodást elkerülendő is. Emiatt megromlik a viszonyuk barátaikkal, családtagjaikkal is.

Az Egyesült Államokban már évek óta küzdenek azért, hogy az orthorexiát az egyéb táplálkozással összefüggő, mentális betegségtől elkülönítsék, enélkül ugyanis a társadalombiztosítás nem fedezi a kezelés költségeit, de a kutatók sem kérhetnek támogatást, ha erről a betegségről végeznek kutatásokat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A betegség konkrét kezelési módja sem kiforrott még, abban azonban a leg több szakértő egyetért, hogy először egy pszichológusnak kell a betegség kialakulása mögötti okokat felderíteni ahhoz, hogy később egy dietetikus kezelésbe vehesse a pácienst.

Érdemes tehát elgondolkodni, hogy hol a határ az egészséges táplálkozás, és a kórosan egészséges között, és ésszel válogatni a különféle diéták között.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15