2 °C Budapest

Az egészséges táplálkozás is lehet betegség!

2010. február 14. 14:02

Bulimiáról, anorexiáról már mindenki hallott, ha mást nem is, annyit biztosan, hogy ezek olyan táplálkozási rendellenességek, ahol a beteg az étel mennyiségével foglalkozik. Ezzel szemben az orthorexiásoknak az ételminőség a vesszőparipájuk: betegesen egészségesek próbálnak lenni!

Az egészséges táplálkozás fogalmáról mindenkinek él a fejében valami, kinek a bio-élelmiszerek jutnak eszébe, kinek a vegetarianizmus, a teljes kiőrlésű, illetve minél kevesebb feldolgozási folyamaton átesett élelmiszerek. Aki azonban mindent kórosan megvon magától, amit egészségtelennek gondol, nem biztos, hogy a legjobbat teszi szervezetével.

Az orthorexiában szenvedők általában egyre több ételt, élelmiszert zárnak ki táplálkozásukból, hosszú tiltólistákat gyártanak, melyeken olyan összetevők szerepelnek, mint a telítetlen zsírsavak, a különféle tartósítószerek, mesterséges színezékek, ízfokozók, míg végül eljutnak odáig, hogy már szinte csak nyers brokkolit, és karfiolt fogyasztanak.

Természetesen nők körében gyakrabban fordul elő ez a betegség, ők ugyanis előszeretettel informálódnak egészségügyi kérdésekről. A betegség kezdődhet úgy, hogy fogyókúra címén különféle diétákba kezd az illető, ami után nem képes visszatérni a normál táplálkozáshoz. A bevitt tápanyagok nem megfelelő összetétele és változatossága miatt, szélsőséges esetben vérszegénység, csontritkulás alakulhat ki, amit a nem megfelelő mennyiségben bevitt kalcium magyaráz, de számos egyéb fizikai tünettel jár a betegség.

Természetesen a testi tünetek mellett mentálisan is sérülnek ezek az emberek, hiszen az általuk egészségesnek tekintett ételek elkészítésére jellemzően csak ők maguk képesek, emiatt egyre több közösségi programból vonják ki magukat, már csak a magyarázkodást elkerülendő is. Emiatt megromlik a viszonyuk barátaikkal, családtagjaikkal is.

Az Egyesült Államokban már évek óta küzdenek azért, hogy az orthorexiát az egyéb táplálkozással összefüggő, mentális betegségtől elkülönítsék, enélkül ugyanis a társadalombiztosítás nem fedezi a kezelés költségeit, de a kutatók sem kérhetnek támogatást, ha erről a betegségről végeznek kutatásokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A betegség konkrét kezelési módja sem kiforrott még, abban azonban a leg több szakértő egyetért, hogy először egy pszichológusnak kell a betegség kialakulása mögötti okokat felderíteni ahhoz, hogy később egy dietetikus kezelésbe vehesse a pácienst.

Érdemes tehát elgondolkodni, hogy hol a határ az egészséges táplálkozás, és a kórosan egészséges között, és ésszel válogatni a különféle diéták között.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm