Olcsó trükk: így kaparintanak meg számlaadatokat a csalók!

2010. március 2. 14:02

Német csalók, egy joghézagot kihasználva, rendkívül olcsó módszerrel szereznek meg bankszámlaszámokat, ahonnan aztán apránként emelnek le pénzeket, hogy a tulajdonosoknak ne tűnjön fel. A német hatóságoknak azonban már szemet szúrt az eset!

Németországban a lakosság nagy része közüzemi számláit nem csekken, hanem banki átutalással rendezi. Ennek felgyorsítása érdekében olyan szabályokat hoztak, hogy maximum egy napot vegyen igénybe a tranzakció lebonyolítása, egyúttal a bankok válláról levették a terhet, hogy minden adatot egyeztessenek a végrehajtás előtt. Ezt a joghézagot lovagolják meg a csalók.

A hatóságok beszámolói szerint a bűnözők úgy szereznek meg bankszámlaszámokat, hogy egy euró centeket utalgatnak random generált számlaszámokra, majd megvárják bankjuk értesítését, hogy mely próbálkozásuk járt sikerrel. Ez tulajdonképpen úgy működik, mint mikor e-mail küldésnél a rendszer visszadobja a levelet, ha rossz címet adunk meg.

Az egy centes trükk szépsége, amellett hogy minimális ráfordítással jár a számlaszám megtalálása, hogy eközben még a számlatulajdonosoknak sem szúr szemet, ráadásul kevesen panaszkodnak, ha valaki véletlenül pénzt utal a számlájukra.

Az új szabályok szerint, melyek a tranzakciók felgyorsításáért születtek, a csalóknak még csak a számlához tartozó nevet sem kell tudniuk ahhoz, hogy megterhelhessék a számlát (látszólag szolgáltatás ellenértékeként feltűntetve azt), mivel a bankoknak már nem kötelességük ellenőrizni az egyezőséget. Németországban ugyanis a számlatulajdonosok felelőssége, hogy ellenőrizzék, hogy jogosan emeltek-e le összeget a számlájukról, csalás esetében pedig 13 hónap áll rendelkezésükre, hogy a tranzakciót töröltessék - írja a német Spiegel magazin.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Azonban nem minden ügyfél foglalkozik azzal, hogy alaposan szemügyre vegye számlakivonatát, és minden egyes terhelést, legyen szó a legkisebb összegről, megvizsgáljon.

A német mezőgazdasági, és fogyasztóvédelmi minisztérium azonban arra hívta fel minap a lakosság figyelmét, hogy azonnal értesítsék bankjukat, ha gyanús egy centes utalásokkal találkoznak számlakivonatukon.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm