24 °C Budapest

Olcsó trükk: így kaparintanak meg számlaadatokat a csalók!

2010. március 2. 14:02

Német csalók, egy joghézagot kihasználva, rendkívül olcsó módszerrel szereznek meg bankszámlaszámokat, ahonnan aztán apránként emelnek le pénzeket, hogy a tulajdonosoknak ne tűnjön fel. A német hatóságoknak azonban már szemet szúrt az eset!

Németországban a lakosság nagy része közüzemi számláit nem csekken, hanem banki átutalással rendezi. Ennek felgyorsítása érdekében olyan szabályokat hoztak, hogy maximum egy napot vegyen igénybe a tranzakció lebonyolítása, egyúttal a bankok válláról levették a terhet, hogy minden adatot egyeztessenek a végrehajtás előtt. Ezt a joghézagot lovagolják meg a csalók.

A hatóságok beszámolói szerint a bűnözők úgy szereznek meg bankszámlaszámokat, hogy egy euró centeket utalgatnak random generált számlaszámokra, majd megvárják bankjuk értesítését, hogy mely próbálkozásuk járt sikerrel. Ez tulajdonképpen úgy működik, mint mikor e-mail küldésnél a rendszer visszadobja a levelet, ha rossz címet adunk meg.

Az egy centes trükk szépsége, amellett hogy minimális ráfordítással jár a számlaszám megtalálása, hogy eközben még a számlatulajdonosoknak sem szúr szemet, ráadásul kevesen panaszkodnak, ha valaki véletlenül pénzt utal a számlájukra.

Az új szabályok szerint, melyek a tranzakciók felgyorsításáért születtek, a csalóknak még csak a számlához tartozó nevet sem kell tudniuk ahhoz, hogy megterhelhessék a számlát (látszólag szolgáltatás ellenértékeként feltűntetve azt), mivel a bankoknak már nem kötelességük ellenőrizni az egyezőséget. Németországban ugyanis a számlatulajdonosok felelőssége, hogy ellenőrizzék, hogy jogosan emeltek-e le összeget a számlájukról, csalás esetében pedig 13 hónap áll rendelkezésükre, hogy a tranzakciót töröltessék - írja a német Spiegel magazin.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azonban nem minden ügyfél foglalkozik azzal, hogy alaposan szemügyre vegye számlakivonatát, és minden egyes terhelést, legyen szó a legkisebb összegről, megvizsgáljon.

A német mezőgazdasági, és fogyasztóvédelmi minisztérium azonban arra hívta fel minap a lakosság figyelmét, hogy azonnal értesítsék bankjukat, ha gyanús egy centes utalásokkal találkoznak számlakivonatukon.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?