Bíróság döntött: nem való Gandhi a luxustollra!

Pénzcentrum
2010. február 27. 14:02

Az indiai bíróság megtiltotta a német luxusírószer-gyártó Montblancnak, hogy nemzeti hősük, Gandhi képével fémjelezze 16 ezer fontos (4,8 millió forint) luxustollát, ezzel ugyanis megsértik a jelképekkel és nevekkel való visszaélés elleni törvényt.

A tollat Gandhi születésének 140. évfordulójára készítette Montblanc, melyből mindössze 241 darab készült, pontosan annyi, ahány mérföldet gyalogolt Gandhi tiltakozásképp 1930-ban a sóra kivetett adó eltörléséért protestálva.

Az indiaiak közül többen felháborodásuknak adtak hangot, és egy férfi pert is indított a cég ellen, mondván, teljesen ledegradálják nemzeti hősük emlékét, aki világ életében az anyagi javak ellenzője volt, és a hazai iparosokat támogatta.

Magyarul nem valószínű, hogy Gandhi maga örülne annak, ha egy olyan Hamburgban készült terméket reklámoznának arcával, ami annyiba kerül, amennyi pénzből a 400 millió, szegénységi küszöb alatt élő indiai csak ötven évnyi munkával lenne képes megkeresni.

A cég ezen a héten nyilvánosan bocsánatot kért minden indiaitól, mondván, nem akarták megsérteni őket, és nem tudták, hogy külön engedélyt kell kérniük az indiai törvények szerint arra, hogy Gandhi arcképét használhassák reklámcélokra.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?