19 °C Budapest

Újra erőre kapott a Lidl és az Aldi külföldön

Pénzcentrum
2010. február 19. 14:32

Kedvezőre fordult az élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának trendje Ausztriában. Reál értékben ugyanis nőtt az osztrák élelmiszer-kiskereskedelem forgalma tavaly, az előző évhez képest. Amíg az átlagárak mindössze 0,2 százalékkal emelkedetek 2009-ben, addig a bolti eladásnál plusz 2,1 százalékot regisztrált a Nielsen osztrák leányvállalata.

Majdnem mindegyik kereskedelmi vállalat növelte bevételeit. Kivételt képeznek, amelyek az év folyamán boltjaik jelentős részét eladták vagy megszüntették. A Nielsen által Ausztriában mért élelmiszerek együttes forgalma 7,9 milliárd eurót ért el tavaly, a háztartási vegyiáruk és kozmetikumoké pedig 2,1 milliárd eurót.

Az Ausztriában Hofer néven mőködő Aldi és a Lidl 3 százalék pluszt könyvelhetett el a Nielsen becslése szerint, ahogyan a szupermarket csatorna is. A hipermarketek mutatója 4 százalékkal nőtt. Csökkent viszont az eladás a 251-400 négyzetméteres üzletekben 7, a 250 négyzetméteres és kisebbekben pedig 5 százalékkal.


Összességében Ausztriában a harmadik negyedévben gyorsult fel a növekedés, és 3,1 százalékot ért el, az előző évi hasonló időszakkal szemben. A negyedik negyedévben plusz 2,2 százalékot regisztráltak.

A Nielsen által mért élelmiszer termékcsoportok forgalma 1,5 százalékkal lett nagyobb, egyik évről a másikra. Leginkább alkoholos italokból, kényelmi termékekből, mélyhőtött áruból, sós rágcsálnivalókból és édességekből adtak el többet, mint egy évvel korábban. Úgy látszik, a válsággal összefüggő lefékeződés után ezek a termékek profitáltak legtöbbet a kilábalás időszakában.

Ugyanakkor a háztartási vegyiáruk és kozmetikumok bolti forgalma 5,2 százalékkal emelkedett. Leginkább állateledelből, tisztítószerből, háztartási papíráruból és higiéniai termékekből.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A láncok saját márkás termékeinek kiskereskedelmi eladása átlag felett nőtt. Lassabb ütemben azonban, mint a megelőző években. Főként az alapvető élelmiszerek, mélyhőtött áruk, sós rágcsálnivalók, háztartási papíráruk és babaápolási cikkek körében terjednek a kereskedelmi márkák.

Tovább emelkedett a promóciós értékesítés részaránya. Élelmiszerből 0,8 százalékkal, háztartási vegyiáruból pedig 1,5-tel lett nagyobb ez a mutató. A bio élelmiszerek bolti forgalma az átlagot meghaladó mértékben nőtt. Így piaci részesedésük is nagyobb lett.

Kedvezőre fordultak tehát az osztrák trendek: 2008-ban ugyanis az átlagárak 6,2 százalékos emelkedése mellett csak 4,2 százalékkal bővült a kiskereskedelem bevétele, az előző évhez képest.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?