25 °C Budapest

Uniós politikusok drágítják a cigarettát - Duplázás 8 év alatt

Pénzcentrum
2010. február 17. 09:17

A jelenlegi 64-ről 90 euróra emelte az EU pénzügyminiszteri tanácsa, az Ecofin a cigaretta tételes, ezer szálra vetített jövedékiadó-szintjét. Emellett a fogyasztói árra vetítve a köztehernek el kell érnie a 60 százalékot (ez most 57 százalék) - írja a Napi Gazdaság.

A szabály teljesítéséhez Magyarország 2018-ig kapott haladékot, ami hosszú időnek tűnik, ám a számítások szerint a jelenlegi euróárfolyam, áfa és gyártói haszon mellett az egy doboz cigarettára jutó jövedéki adó közel megduplázódik majd, ami a közkedvelt márkák esetében azt jelentheti, hogy az időszak végére a cigaretta ára átlépheti az ezer forintot. A közkedvelt kategóriában jelenleg 580 forint az átlagos ár. (Az uniós szabály 2011. január elsejétől lép hatályba.)

Ugyancsak újdonság, hogy az említett közkedvelt kategória, más néven MPPC megszűnik mint jövedékiadó-viszonyítási alap. (Eddig a legkeresettebb, leginkább fogyasztott márkákhoz igazították a jövedéki adó tételes és százalékos szintjét.) Az új benchmark a teljes piaci forgalom súlyozott átlagára lesz. Ez rugalmasabb viszonyítási alap az előzőnél. Magyarországon a jelenlegi súlyozott átlag 550 forint, 30 forinttal alacsonyabb, mint a múltba vesző MPPC. Ráadásul ez a súlyozott átlag jelen pillanatban is lefelé tart, ugyanis a fogyasztók jellemzően az olcsóbb kategóriát vásárolják a korábbi favorit középárasokkal szemben. Külön probléma, hogy ha nem áll meg a trend, az adóemelés magasabb lesz, hiszen minél kisebb a fogyasztói ár, annál inkább távolodik az árban szereplő jövedékiadó-tömeg az uniós szabályban meghatározottól.

Magyarország jelenleg a súlyozott átlagárban is eléri a 64 eurós és 57 százalékos kötelező jövedékiadó-szintet (270 forintos euróárfolyam mellett), így komolyabb erőfeszítéseket nem kell tennie a Pénzügyminisztériumnak a korábban vállalt közteherszint tartásához. De ahhoz, hogy a későbbiekben ne lóduljon meg a feketepiac, a nyolcéves derogációs időszakban évről évre kell kisebb mértékben emelni az adóterhet, elkerülve az egyszeri, drasztikus ugrást.

Ma már a cigaretta jövedéki adójából származó állami bevétel nem számolható olyan egyszerűen, mint korábban, ugyanis nagyon gyors az alacsonyabb adótartalmú, kisebb bevételt hozó sodró (fogyasztási)-dohány felé történő "levándorlás". Ez a termék meglepő módon nem számít bele a súlyozott piaci árba, tehát a kormányoknak két piac forgalmát kell becsülniük a költségvetési adóbevételek tervezésénél. A fogyasztási dohány adója 2020-ig lépcsőzetesen, a mostani kilogrammonkénti 30 euróról 60 euróra nő és a százalékos (fogyasztói árra vetített) szint 52 százalékról 60-ra nő.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?