Uniós politikusok drágítják a cigarettát - Duplázás 8 év alatt

Pénzcentrum
2010. február 17. 09:17

A jelenlegi 64-ről 90 euróra emelte az EU pénzügyminiszteri tanácsa, az Ecofin a cigaretta tételes, ezer szálra vetített jövedékiadó-szintjét. Emellett a fogyasztói árra vetítve a köztehernek el kell érnie a 60 százalékot (ez most 57 százalék) - írja a Napi Gazdaság.

A szabály teljesítéséhez Magyarország 2018-ig kapott haladékot, ami hosszú időnek tűnik, ám a számítások szerint a jelenlegi euróárfolyam, áfa és gyártói haszon mellett az egy doboz cigarettára jutó jövedéki adó közel megduplázódik majd, ami a közkedvelt márkák esetében azt jelentheti, hogy az időszak végére a cigaretta ára átlépheti az ezer forintot. A közkedvelt kategóriában jelenleg 580 forint az átlagos ár. (Az uniós szabály 2011. január elsejétől lép hatályba.)

Ugyancsak újdonság, hogy az említett közkedvelt kategória, más néven MPPC megszűnik mint jövedékiadó-viszonyítási alap. (Eddig a legkeresettebb, leginkább fogyasztott márkákhoz igazították a jövedéki adó tételes és százalékos szintjét.) Az új benchmark a teljes piaci forgalom súlyozott átlagára lesz. Ez rugalmasabb viszonyítási alap az előzőnél. Magyarországon a jelenlegi súlyozott átlag 550 forint, 30 forinttal alacsonyabb, mint a múltba vesző MPPC. Ráadásul ez a súlyozott átlag jelen pillanatban is lefelé tart, ugyanis a fogyasztók jellemzően az olcsóbb kategóriát vásárolják a korábbi favorit középárasokkal szemben. Külön probléma, hogy ha nem áll meg a trend, az adóemelés magasabb lesz, hiszen minél kisebb a fogyasztói ár, annál inkább távolodik az árban szereplő jövedékiadó-tömeg az uniós szabályban meghatározottól.

Magyarország jelenleg a súlyozott átlagárban is eléri a 64 eurós és 57 százalékos kötelező jövedékiadó-szintet (270 forintos euróárfolyam mellett), így komolyabb erőfeszítéseket nem kell tennie a Pénzügyminisztériumnak a korábban vállalt közteherszint tartásához. De ahhoz, hogy a későbbiekben ne lóduljon meg a feketepiac, a nyolcéves derogációs időszakban évről évre kell kisebb mértékben emelni az adóterhet, elkerülve az egyszeri, drasztikus ugrást.

Ma már a cigaretta jövedéki adójából származó állami bevétel nem számolható olyan egyszerűen, mint korábban, ugyanis nagyon gyors az alacsonyabb adótartalmú, kisebb bevételt hozó sodró (fogyasztási)-dohány felé történő "levándorlás". Ez a termék meglepő módon nem számít bele a súlyozott piaci árba, tehát a kormányoknak két piac forgalmát kell becsülniük a költségvetési adóbevételek tervezésénél. A fogyasztási dohány adója 2020-ig lépcsőzetesen, a mostani kilogrammonkénti 30 euróról 60 euróra nő és a százalékos (fogyasztói árra vetített) szint 52 százalékról 60-ra nő.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm