24 °C Budapest

Auchan vagy IKEA: honnan menekülnek a magyar vevők?

2010. január 26. 04:33

A magyar vásárlók szerint nyoma sincs a recesszió végének. A KSH legfrissebb adatai szerint ugyanis novemberben sem szakadt meg a lakossági vásárlókedv töretlen csökkenése, egyértelműen visszaestek a kiskereskedelmi eladások.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai azt mutatják, hogy novemberben folytatódott a kiskereskedelmi eladások csökkenése. A kiskereskedelmi forgalom volumene 2009 első tizenegy hónapjában 5,0, novemberben 7,8%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint 2009 novemberében a kiskereskedelmi eladások 0,8%-kal mérséklődtek az előző havihoz képest.

 

Forrás: KSH

Beijedtünk az áfaemeléstől


Az utóbbi 16 hónapban csupán kétszer jelentett a Központi Statisztikai Hivatal pozitív havi indexet. Érdekes, hogy ebből az egyik csupán egy technikai hatás: az áfa-emelés előtti előrehozott vásárlások okoztak egy halvány növekedést júniusban.

A novemberi számok az éves index további esését is jelentik: novemberben 7,8 százalékon állt a mutató - emberemlékezet óta nem volt ilyen mélyen. Mindez azt jelzi, hogy a nemzetközi fellendüléssel párhuzamosan a hazai konjunktúra nem élénkül, a magyar gazdaság alkalmazkodása a globális válsághoz lassabbnak bizonyul.

 

Forrás: KSH


Ez a növekedési kilátások szempontjából kedvezőtlen hír: az export már egy ideje pozitívan járul hozzá a növekedéshez, a lakossági vásárlások valószínűleg még a negyedik negyedévben sem tudtak ilyet produkálni. Ez akár azt is jelentheti, hogy ez előzetes várakozásokkal ellentétben még 2009 végén is recesszióban maradhatott a magyar gazdaság.

A karácsony csak a nagyoknál pörgött

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Január első hetében a Napi Gazdaságnak nyilatkozó kereskedők véleménye összességében azt vetítette előre, hogy a decemberi kiskereskedelmi forgalom szintén jóval kisebb lesz a tavalyinál.

Valószínűleg a legkisebb piaci szereplők számára lehetett kudarc a december is, de a nagyok nem panaszkodtak. Az Auchan tájékoztatása szerint a vásárlások az utolsó hétre terelődtek. A karácsony előtti napokban rendre telt ház volt a lánc összes üzletében és a két ünnep között is erős volt a forgalom az egységekben.

A Tesco számításai szerint a forgalom nagyjából megegyezett a 2008-as szinttel. A karácsonyi kereskedelmi szezonban a vevők elsősorban a prémium kategóriás termékeket keresték, de csak az akciók hoztak valódi volument.

 

Forrás: KSH

A KSH adataiból az is egyértelmű, hogy novemberben minden üzlettípusban csökkent a forgalom. Alegjelentősebb visszaesést az iparcikk jellegű vegyes, a bútor-, valamint a háztartásicikk-, építőanyag-üzletekben mérték.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?