14 °C Budapest

Most kezdj el spájzolni! Pár hét, és minden drágul!

2010. január 5. 04:42

3-5 százalékkal drágulhatnak az élelmiszerek néhány hét múlva. Az év folyamán ráadásul további energiaár-emelkedéssel is számolni lehet, ez pedig újabb drágulást jelenthet. A legszembetűnőbben áprilistól nőhetnek az árak, ezért érdemes ezekben a napokban bespájzolni, amiből csak lehetséges.

Bruttó 4 forinttal emelkedik szerdán 0 órától a benzin literenkénti ára a hazai kutakon, miközben a gázolaj ára 3 forinttal kúszik feljebb. Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű, 4-3 forintos árváltozással szembesülnek majd szerdától az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan valahol 317-318, a gázolajat pedig átlagosan 296-297 forint környékén tankolhatjuk literenként.

Emlékezetes, január 1-től a jövedéki adó emelésének hatására a benzin adótartalma 59, a gázolajé pedig 54%-ra emelkedett.

Az üzemanyagárak drasztikus emelését természetesen a fuvarozók és a kamionosok is kénytelenek ellentételezni, így várhatóan valamennyi fogyasztási termék ára emelkedni fog.

A várakozások szerint az élelmiszerek 3-5 százalékkal drágulhatnak január második felétől, február első hetétől kezdve. Az év folyamán ráadásul további energiaár-emelkedéssel (például a gázár növekedésével) is számolni lehet, ez pedig újabb drágulást jelenthet. Az együttes hatások várhatóan tavasszal jelentkeznek, így a leginkább áprilistól vehetjük észre a drágulást a boltok polcain.

A jövedéki adó emelése nem csak az üzemanyagokat drágítja, hanem az alkoholos italokat és a dohánytermékeket is. Ez a drágulás a boltokban várhatóan első lépésben még csak a szeszesitalokat érinti, hiszen januárban még valószínűleg a raktáron lévő készletet értékesítik az üzletek, februártól viszont látványos (és érezhető) áremelkedés várható.

Ez az áremelkedés a dohánytermékeknél várhatóan csak a második negyedévben érződik majd, mert a jogszabályok 90 napos mozgásteret engednek a gyártóknak és a kereskedőknek.  Így drágul a cigi jövőre

Mit érdemes most megvenni, és mivel várjunk?

Kis túlzással azt mondhatnánk: mindent. A spórolni vágyók számára érdemes bespájzolni tartós élelmiszerekből, cukorból, lisztből, olajból, tésztából, rizsből, konzervekből. Ha van helyünk ezek hosszú távú elraktározására -kamrában, pincében, garázsban- ne habozzunk, irány vásárolni! Az alkoholok sem lesznek olcsóbbak, elsősorban a röviditalokból érdemes tartalékolni, vagy előre felkészülni az év közbeni ajándékozásra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Érdemes nagyobb mennyiséget vásárolni háztartási vegyiárukból, kozmetikumokból, hiszen a fogkrém, a szappan évekig is eláll. Ha tehetjük, használjuk ki a januári leértékeléseket, és a szükséges ruházati cikkeket is ezekben a hetekben vegyük meg.
Holnap kezdődnek a leárazások! Hova érdemes menni?

A műszaki áruházak leárazásaira szintén számítani lehet a közeljövőben. A tavalyi évhez hasonlóan ismét várhatóak például áfamentes napok, amikor egész termékcsoportok (például konyhagépek, fényképezők, mobiltelefonok) kerülnek 20-25 százalékkal kevesebbe, tanácsos várni ezekre, ha nem sürgős a műszaki cikk megvásárlása.

A televízió-vásárlással azonban érdemes lehet várni néhány hónapot: nyáron indul a labdarúgó-világbajnokság, egy ilyen sportesemény pedig jelentősen megdobja az eladásokat. Ezt az üzletláncok és a gyártók is tudják, ezért biztosan jelentős akciókkal várják majd a vevőket. Ráadásul a karácsonyi szezonból visszamaradt termékeket is olcsóbban vásárolhatjuk majd meg.

Már most spórolj a nyaralásra

Habár még csak január van, de már most érdemes elkezdeni félretenni a nyaralásra. Szinte biztos, hogy az utazási irodák is emelik majd áraikat, de a pocsék évet záró légitársaságok jegyei sem lesznek olcsóbbak.

A belföldi utazást sem csak a benzinár emelkedése drágítja: felére csökken 2010-ben az önkormányzatok kasszájába befolyó idegenforgalmi adó mellé járó állami támogatás. Emiatt drágább lehet például a balatoni vakáció is: az elvonást ugyanis adóemeléssel, strandok fizetőssé tételével kompenzálnák a tóparti települések

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem