16 °C Budapest

Nagyon furcsa! - Hiába sírunk, a benzin nem is drága?

Pénzcentrum
2009. december 31. 04:43

Nominálisan ugyan igen jelentős mértékben emelkedett a benzin és a gázolaj ára a hazai töltőállomásokon az elmúlt 10 év során, reálértéken azonban a júliusi és a 2010. januári jövedéki adó (és ÁFA) emeléssel együtt is csökkenés tapasztalható.

Nominális értelemben a hazai kiskereskedelmi benzin- és gázolaj árak hatalmas, 42%-os növekedést produkáltak az elmúlt 10 év során, ami a 2010. január 1-től megvalósuló jövedéki adó emelés hatására 49, illetve 46%-os emelkedést mutat majd. Azaz ennyivel kell több forintot fizetnünk egy liter üzemanyagért a jövő év eljeén, mint 2000. január 1-én.


2000 eleji árakon számolva azonban mindkét üzemanyagfajta ára 10%-kal csökkent az elmúlt 10 év során, s a január 1-én megvalósuló jövedéki adó emelés hatására sem mutat majd emelkedést (az adóemelések 4.6, illetve 3.1%-os áremelkedés generálnak majd a kutaknál), így a 10 évvel ezelőttihez képest még mindig 6, illetve 7%-kal maradnak majd el az árak.

Az alábbi grafikon alapján fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az idei év elején - az olajárak esésének köszönhetően - a benzin és a gázolaj 2000-es értéken számolt ára mélypontra esett, s erről a mélypontról korrigált vissza. Az elmúlt 10 év legmagasabb árai így már ismét elérhető közelségbe kerültek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?