13 °C Budapest

Nagyon furcsa! - Hiába sírunk, a benzin nem is drága?

Pénzcentrum
2009. december 31. 04:43

Nominálisan ugyan igen jelentős mértékben emelkedett a benzin és a gázolaj ára a hazai töltőállomásokon az elmúlt 10 év során, reálértéken azonban a júliusi és a 2010. januári jövedéki adó (és ÁFA) emeléssel együtt is csökkenés tapasztalható.

Nominális értelemben a hazai kiskereskedelmi benzin- és gázolaj árak hatalmas, 42%-os növekedést produkáltak az elmúlt 10 év során, ami a 2010. január 1-től megvalósuló jövedéki adó emelés hatására 49, illetve 46%-os emelkedést mutat majd. Azaz ennyivel kell több forintot fizetnünk egy liter üzemanyagért a jövő év eljeén, mint 2000. január 1-én.


2000 eleji árakon számolva azonban mindkét üzemanyagfajta ára 10%-kal csökkent az elmúlt 10 év során, s a január 1-én megvalósuló jövedéki adó emelés hatására sem mutat majd emelkedést (az adóemelések 4.6, illetve 3.1%-os áremelkedés generálnak majd a kutaknál), így a 10 évvel ezelőttihez képest még mindig 6, illetve 7%-kal maradnak majd el az árak.

Az alábbi grafikon alapján fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az idei év elején - az olajárak esésének köszönhetően - a benzin és a gázolaj 2000-es értéken számolt ára mélypontra esett, s erről a mélypontról korrigált vissza. Az elmúlt 10 év legmagasabb árai így már ismét elérhető közelségbe kerültek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45