28 °C Budapest

Nagyon furcsa! - Hiába sírunk, a benzin nem is drága?

Pénzcentrum
2009. december 31. 04:43

Nominálisan ugyan igen jelentős mértékben emelkedett a benzin és a gázolaj ára a hazai töltőállomásokon az elmúlt 10 év során, reálértéken azonban a júliusi és a 2010. januári jövedéki adó (és ÁFA) emeléssel együtt is csökkenés tapasztalható.

Nominális értelemben a hazai kiskereskedelmi benzin- és gázolaj árak hatalmas, 42%-os növekedést produkáltak az elmúlt 10 év során, ami a 2010. január 1-től megvalósuló jövedéki adó emelés hatására 49, illetve 46%-os emelkedést mutat majd. Azaz ennyivel kell több forintot fizetnünk egy liter üzemanyagért a jövő év eljeén, mint 2000. január 1-én.


2000 eleji árakon számolva azonban mindkét üzemanyagfajta ára 10%-kal csökkent az elmúlt 10 év során, s a január 1-én megvalósuló jövedéki adó emelés hatására sem mutat majd emelkedést (az adóemelések 4.6, illetve 3.1%-os áremelkedés generálnak majd a kutaknál), így a 10 évvel ezelőttihez képest még mindig 6, illetve 7%-kal maradnak majd el az árak.

Az alábbi grafikon alapján fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az idei év elején - az olajárak esésének köszönhetően - a benzin és a gázolaj 2000-es értéken számolt ára mélypontra esett, s erről a mélypontról korrigált vissza. Az elmúlt 10 év legmagasabb árai így már ismét elérhető közelségbe kerültek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem