15 °C Budapest

GVH: Átverték a fogyasztókat az infravörös derékaljjal

Pénzcentrum
2009. december 21. 13:32

Az általa forgalmazott infravörös derékaljnak gyógyhatást tulajdonított az Aranyasszony Kft., ám állításait nem tudta hitelt érdemlően igazolni. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) emiatt 3 millió forintos bírságot szabott ki a vállalkozásra.

A GVH annak vizsgálatára indított eljárást az Aranyasszony Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-vel szemben, hogy az általa utazással egybekötött termékbemutatók keretében forgalmazott infravörös derékalj népszerűsítése során nem sértette-e meg a versenytörvényt. A GVH megállapította, hogy a vállalkozás a terméknek gyógyhatást, egészségre ható tulajdonságokat tulajdonított és azt állította, hogy az alkalmas betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarainak vagy rendellenességeinek a gyógyítására.

A GVH-nak nem az a feladata, hogy a különböző hatóságok által lefolytatott vizsgálatokat megismételve vagy azok helyett szakértői bizonyítást folytasson le az áru emberi egészségre gyakorolt hatását illetően. A versenyhatóság feladata az, hogy elemezze: a fogyasztóknak szóló tájékoztatásokban megfogalmazott állítások gyógyhatásra utalnak-e vagy sem. Ha a tájékoztatások ilyen hatást fogalmaznak meg, akkor a jogsértés megállapítható, amennyiben az állítások valóságnak való megfelelését a vállalkozás hatósági engedéllyel vagy más módon nem bizonyítja. A fogyasztókhoz eljuttatott információk valóságtartalmát, a tényállítás valóságát ugyanis minden esetben a közreadójának kell igazolnia. Ha a vállalkozás nem tesz eleget ennek a kötelezettségnek, úgy kell tekinteni, hogy az információ, a tényállítás nem felelt meg a valóságnak.

Mivel az Aranyasszony Kft. nem bizonyította hitelt érdemlően, hogy az infravörös derékalj rendelkezik gyógyhatással, a GVH megállapította, hogy a vállalkozás 2008 márciusától 2008 augusztusáig a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, 2008 szeptemberétől 2008 novemberéig pedig tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. Emiatt a vállalkozás 3 millió forint bírságot kapott. A bírság összegének megállapításakor a versenyhatóság súlyosbító körülményként értékelte, hogy a súlyos jogsértés sérülékeny fogyasztókat érintett és olyan termékkel összefüggésben valósult meg, amely tényleges hatásáról a fogyasztók teljes bizonyossággal sosem győződhetnek meg. Ráadásul az infravörös derékaljjal kapcsolatos, több hónapon át tartó kommunikáció középpontjában a jogsértő tájékoztatás állt - tájékoztatott a Versenyhivatal.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm