A GVH szerint jobb lesz így nekünk

Pénzcentrum
2009. december 16. 15:47

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) értetlenül áll a bankközi jutalékot szabályozó törvénymódosítást érő kritikák egy része előtt. Sajtóhírek szerint egyes pénzintézetek úgy látják, hogy a lépés fékezi a piaci versenyt. Más vélemények szerint a döntés miatt a bankok visszafogják majd a kártyakibocsátást, a kártyaelfogadó rendszerek üzemeltetésének költségeit pedig áthárítják a kereskedőkre és a fogyasztókra.

A GVH álláspontja szerint megfelelő szabályozás esetén a bankközi jutalékok felső határának rögzítése előnyös lehet a verseny szempontjából. A kártyakibocsátók által nyereségük maximalizálására meghatározott bankközi jutalék ugyanis nem feltétlenül esik egybe a társadalmilag is optimális mértékkel, ami a hatékonyabb fizetési módszerek alkalmazását segítheti. Az alacsonyabb bankközi jutalékok segíthetik a kártyaelfogadói piacon kialakuló versenyt, hiszen eddig azon a nagy kártyakibocsátók jelentős versenyelőnyben voltak, mivel saját kártyáik után nem kellett bankközi jutalékot fizetniük. A kártyás fizetésben rejlő hatékonyságok megfelelő kihasználásával valószínűsíthetően a jelenleg a szabályozásban megjelölteknél jóval alacsonyabbak árak is kialakulhatnak a piacon.

Ezt megelőzően: Felzúdultak a bankok az új jutalékszabályok ellen

Korábban: Veres módosítójával sújtottak le a banki jutalékokra a képviselők


A pénzintézetek persze dönthetnek úgy is, hogy helyettük üzleti partnereik viseljék a kártyarendszerek működtetésének költségeit. Ám ha ez bekövetkezik, az azt jelzi, hogy a piac nem működik megfelelően. Ilyen esetben pedig vagy újabb szabályozással kell megoldani a problémákat, vagy pedig hatósági eszközökkel kell felszámolni a normális működést akadályozó versenykorlátozó megállapodásokat.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?