12 °C Budapest

A GVH szerint jobb lesz így nekünk

Pénzcentrum
2009. december 16. 15:47

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) értetlenül áll a bankközi jutalékot szabályozó törvénymódosítást érő kritikák egy része előtt. Sajtóhírek szerint egyes pénzintézetek úgy látják, hogy a lépés fékezi a piaci versenyt. Más vélemények szerint a döntés miatt a bankok visszafogják majd a kártyakibocsátást, a kártyaelfogadó rendszerek üzemeltetésének költségeit pedig áthárítják a kereskedőkre és a fogyasztókra.

A GVH álláspontja szerint megfelelő szabályozás esetén a bankközi jutalékok felső határának rögzítése előnyös lehet a verseny szempontjából. A kártyakibocsátók által nyereségük maximalizálására meghatározott bankközi jutalék ugyanis nem feltétlenül esik egybe a társadalmilag is optimális mértékkel, ami a hatékonyabb fizetési módszerek alkalmazását segítheti. Az alacsonyabb bankközi jutalékok segíthetik a kártyaelfogadói piacon kialakuló versenyt, hiszen eddig azon a nagy kártyakibocsátók jelentős versenyelőnyben voltak, mivel saját kártyáik után nem kellett bankközi jutalékot fizetniük. A kártyás fizetésben rejlő hatékonyságok megfelelő kihasználásával valószínűsíthetően a jelenleg a szabályozásban megjelölteknél jóval alacsonyabbak árak is kialakulhatnak a piacon.

Ezt megelőzően: Felzúdultak a bankok az új jutalékszabályok ellen

Korábban: Veres módosítójával sújtottak le a banki jutalékokra a képviselők


A pénzintézetek persze dönthetnek úgy is, hogy helyettük üzleti partnereik viseljék a kártyarendszerek működtetésének költségeit. Ám ha ez bekövetkezik, az azt jelzi, hogy a piac nem működik megfelelően. Ilyen esetben pedig vagy újabb szabályozással kell megoldani a problémákat, vagy pedig hatósági eszközökkel kell felszámolni a normális működést akadályozó versenykorlátozó megállapodásokat.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07