25 °C Budapest

A GVH szerint jobb lesz így nekünk

Pénzcentrum
2009. december 16. 15:47

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) értetlenül áll a bankközi jutalékot szabályozó törvénymódosítást érő kritikák egy része előtt. Sajtóhírek szerint egyes pénzintézetek úgy látják, hogy a lépés fékezi a piaci versenyt. Más vélemények szerint a döntés miatt a bankok visszafogják majd a kártyakibocsátást, a kártyaelfogadó rendszerek üzemeltetésének költségeit pedig áthárítják a kereskedőkre és a fogyasztókra.

A GVH álláspontja szerint megfelelő szabályozás esetén a bankközi jutalékok felső határának rögzítése előnyös lehet a verseny szempontjából. A kártyakibocsátók által nyereségük maximalizálására meghatározott bankközi jutalék ugyanis nem feltétlenül esik egybe a társadalmilag is optimális mértékkel, ami a hatékonyabb fizetési módszerek alkalmazását segítheti. Az alacsonyabb bankközi jutalékok segíthetik a kártyaelfogadói piacon kialakuló versenyt, hiszen eddig azon a nagy kártyakibocsátók jelentős versenyelőnyben voltak, mivel saját kártyáik után nem kellett bankközi jutalékot fizetniük. A kártyás fizetésben rejlő hatékonyságok megfelelő kihasználásával valószínűsíthetően a jelenleg a szabályozásban megjelölteknél jóval alacsonyabbak árak is kialakulhatnak a piacon.

Ezt megelőzően: Felzúdultak a bankok az új jutalékszabályok ellen

Korábban: Veres módosítójával sújtottak le a banki jutalékokra a képviselők


A pénzintézetek persze dönthetnek úgy is, hogy helyettük üzleti partnereik viseljék a kártyarendszerek működtetésének költségeit. Ám ha ez bekövetkezik, az azt jelzi, hogy a piac nem működik megfelelően. Ilyen esetben pedig vagy újabb szabályozással kell megoldani a problémákat, vagy pedig hatósági eszközökkel kell felszámolni a normális működést akadályozó versenykorlátozó megállapodásokat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm