Törpe Mozart és a villámokkal játszó Franklin: 350 éves a Royal Society

2009. november 30. 13:02

Rendhagyó módon szeretné megünnepelni a világ egyik legrégebbi tudományos társasága a Royal Society, hogy idén fennállásának 350. évébe lépett: online elérhetővé teszik ugyanis a szervezet 60 legérdekesebb kiadványát.

A Royal Societyt 1660. november 28-án alapították Londonban, félig-meddig az 1640-es évek óta működő "Láthatatlan Egyetem" utódjaként. A társaság megalakulása óta több, mint 60 000 tanulmányt jelentetett meg hivatalos újságjában, a Philosophical Transactionsben, ami egyébként a világ legrégebben működő tudományos lapja.

A Royal Society honlapján elhelyezett tanulmányok közt megtalálható egy XVII. századi vérátömlesztési kísérlet; Newton írása, mely bemutatja, hogy fehér fény más fények keveredéséből jön létre; Benjamin Franklin viharban sárkányreptetős kísérlete, melynek segítségével be kívánta bizonyítani, hogy a villám az elektromos áram egy formája és Stephen Hawking egy 1970-es írása a fekete lyukakról.

Külön említést érdemel egy 1770-es értekezés a kilencéves Mozartról, illetve arról, csodagyerek volt-e vagy sem. A szerző Daines Barrington azzal vetette el a törpe felnőttről szóló ellenséges elméleteket, hogy megfigyelte, a kis Wolfgang jobban szeret a macskájával játszani, mint a csemballón gyakorolni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem