Törpe Mozart és a villámokkal játszó Franklin: 350 éves a Royal Society

2009. november 30. 13:02

Rendhagyó módon szeretné megünnepelni a világ egyik legrégebbi tudományos társasága a Royal Society, hogy idén fennállásának 350. évébe lépett: online elérhetővé teszik ugyanis a szervezet 60 legérdekesebb kiadványát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Royal Societyt 1660. november 28-án alapították Londonban, félig-meddig az 1640-es évek óta működő "Láthatatlan Egyetem" utódjaként. A társaság megalakulása óta több, mint 60 000 tanulmányt jelentetett meg hivatalos újságjában, a Philosophical Transactionsben, ami egyébként a világ legrégebben működő tudományos lapja.

A Royal Society honlapján elhelyezett tanulmányok közt megtalálható egy XVII. századi vérátömlesztési kísérlet; Newton írása, mely bemutatja, hogy fehér fény más fények keveredéséből jön létre; Benjamin Franklin viharban sárkányreptetős kísérlete, melynek segítségével be kívánta bizonyítani, hogy a villám az elektromos áram egy formája és Stephen Hawking egy 1970-es írása a fekete lyukakról.

Külön említést érdemel egy 1770-es értekezés a kilencéves Mozartról, illetve arról, csodagyerek volt-e vagy sem. A szerző Daines Barrington azzal vetette el a törpe felnőttről szóló ellenséges elméleteket, hogy megfigyelte, a kis Wolfgang jobban szeret a macskájával játszani, mint a csemballón gyakorolni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20