3 °C Budapest

Az edzés nem ellensúlyozza a kemény ivást

2009. november 26. 16:02

Az edzés fiziológiai hatásai lehet, hogy megszüntetik a másnaposságot, de a felelőtlen ivászatok hosszú távon igenis roncsolják a szerveket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A brit Egészségügyi Minisztérium felmérése szerint minden ötödik ember testedzéssel igyekszik jóvátenni az előző nap elkövetett masszív piálás bűneit. (Hogy hogy veszik rá magukat, egyelőre nem ismert sem a tudósok, sem a többi halandó előtt.) A kutatás rávilágított arra is, hogy a lakosság húsz százaléka napi rendszerességgel iszik többet, mint az Egészségügyi Minisztérium által javasolt felső határ (ez napi két pohár bort jelent hölgyeknek és hármat uraknak).

A megkérdezettek egy része esküszik, hogy a legjobb módja a másnaposság legyőzésének, ha kiizzadja magából az ember. A kormány új kampánya azonban épp arról igyekszik meggyőzni az embereket, hogy bár a testmozgás javítja a közérzetet, de az alkohol káros hatásait nem fordítja vissza.

Bár egyes kutatások kimutatták, hogy az alkohol - akár nagyobb mennyiségben is - jót tesz a szív egészségének, a májon komoly nyomokat hagy az alkohol - a májzsugorodások többségét például az alkoholfogyasztás okozza. Vagyis: míg a testmozgás rövid távon javítja a közérzetet és elhiteti velünk, hogy az előző esti dorbézolás ellenére is minden rendben van, hosszú távon az alkohol bosszút áll a belső szerveinken.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?