2 °C Budapest

Diplomáciai szinten is a britek a legbunkóbbak

2009. október 20. 05:07

Legalábbis a brit diplomaták is benne vannak saját ligájukban a bunkósági verseny világranglistájának élvonalában, csakúgy, mint a turistáik.

Nehezen lenne diplomatikusnak nevezhető a brit külhoni alkalmazottak stílusa annak a jó néhány kiszivárgott levélnek a tartalma alapján, melyek a külképviseletek dolgozói és London közötti kommunikációban születtek.

A nigériaiak őrjítőek, a Nicaragua lakói nem becsületesek, a kanadaiak ellenszenvesek, a thaiföldiek pedig paráznák - ilyen és hasonló megállapításokat jegyeztek fel a brit külképviseletek dolgozói az utóbbi öt évtized során kiküldetéseik helyszínéről. A szabad információ áramlás törvényére hivatkozva a BBC szerezte meg a levelezések szövegét, melyből nemcsak a dolgozók bunkóságára derült fény, de arra is, mennyire elegük volt a vég nélküli koktélpartikból, ahol folyton szembesültek vele, mennyire képtelen az Egyesült Királyság javítani a megtépázott imidzsén.

Egészen 2006-ig a leköszönő vagy költöző nagykövetek személyes beszámolót küldtek Londonnak az országról, ahol addig szolgáltak. Egy ilyen leírásban 1967-ben Roger Pinsent, a korona nicaraguai nagykövete a következőket írta: "Attól tartok, nem lehet kétséges, hogy az átlag nicaraguai a legbecstelenebb, legmegbízhatatlanabb, legerőszakosabb és leginkább alkoholista minden közép-amerikai nép közül."

Két évvel később David Hunt, nigériai konzul a következőt írta a nyugat-afrikai országról: "Van egy őrjítő szokásuk, hogy mindig azt a megoldást válasszák, amivel a lehető legtöbbet árthatnak maguknak. [...] Az afrikaiak úgy általában nem csak nem rettennek vissza attól, hogy levágják a saját orrukat, de büszkélkednek is vele, mint a kozmetikai sebészet legújabb vívmányával."

Anthony Rumbold, thaiföldi nagykövet pedig a következőket írta 1967-ben: "Nincs irodalmuk, nincs festészetük és a zenéjük is nagyon furcsa. A szobrászatukat, a kerámiákat és a táncaikat más országoktól "kölcsönözték", az építészetük monoton, a belsőépítészetük pedig förtelmes. A gazdagok legfőbb szórakozása a szerencsejáték és a golf, de a fő élményforrás a bujálkodás számukra.

Mások épp a brit bürokráciát és a sehová sem vezető nemzetközi kapcsolatokat kritizálták. Épp egy ilyen levél kiszivárgása miatt szüntette meg a külügyminisztérium 2006-ban a búcsúlevelek hagyományát. Akkor ugyanis kiszivárgott Ivor Roberts leköszönő olaszországi nagykövet levele, melyben a bürokrácia és a különböző hangzatos hívószavak mögött elvesző valódi diplomáciára hívja fel a figyelmet.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16