21 °C Budapest

Diplomáciai szinten is a britek a legbunkóbbak

2009. október 20. 05:07

Legalábbis a brit diplomaták is benne vannak saját ligájukban a bunkósági verseny világranglistájának élvonalában, csakúgy, mint a turistáik.

Nehezen lenne diplomatikusnak nevezhető a brit külhoni alkalmazottak stílusa annak a jó néhány kiszivárgott levélnek a tartalma alapján, melyek a külképviseletek dolgozói és London közötti kommunikációban születtek.

A nigériaiak őrjítőek, a Nicaragua lakói nem becsületesek, a kanadaiak ellenszenvesek, a thaiföldiek pedig paráznák - ilyen és hasonló megállapításokat jegyeztek fel a brit külképviseletek dolgozói az utóbbi öt évtized során kiküldetéseik helyszínéről. A szabad információ áramlás törvényére hivatkozva a BBC szerezte meg a levelezések szövegét, melyből nemcsak a dolgozók bunkóságára derült fény, de arra is, mennyire elegük volt a vég nélküli koktélpartikból, ahol folyton szembesültek vele, mennyire képtelen az Egyesült Királyság javítani a megtépázott imidzsén.

Egészen 2006-ig a leköszönő vagy költöző nagykövetek személyes beszámolót küldtek Londonnak az országról, ahol addig szolgáltak. Egy ilyen leírásban 1967-ben Roger Pinsent, a korona nicaraguai nagykövete a következőket írta: "Attól tartok, nem lehet kétséges, hogy az átlag nicaraguai a legbecstelenebb, legmegbízhatatlanabb, legerőszakosabb és leginkább alkoholista minden közép-amerikai nép közül."

Két évvel később David Hunt, nigériai konzul a következőt írta a nyugat-afrikai országról: "Van egy őrjítő szokásuk, hogy mindig azt a megoldást válasszák, amivel a lehető legtöbbet árthatnak maguknak. [...] Az afrikaiak úgy általában nem csak nem rettennek vissza attól, hogy levágják a saját orrukat, de büszkélkednek is vele, mint a kozmetikai sebészet legújabb vívmányával."

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Anthony Rumbold, thaiföldi nagykövet pedig a következőket írta 1967-ben: "Nincs irodalmuk, nincs festészetük és a zenéjük is nagyon furcsa. A szobrászatukat, a kerámiákat és a táncaikat más országoktól "kölcsönözték", az építészetük monoton, a belsőépítészetük pedig förtelmes. A gazdagok legfőbb szórakozása a szerencsejáték és a golf, de a fő élményforrás a bujálkodás számukra.

Mások épp a brit bürokráciát és a sehová sem vezető nemzetközi kapcsolatokat kritizálták. Épp egy ilyen levél kiszivárgása miatt szüntette meg a külügyminisztérium 2006-ban a búcsúlevelek hagyományát. Akkor ugyanis kiszivárgott Ivor Roberts leköszönő olaszországi nagykövet levele, melyben a bürokrácia és a különböző hangzatos hívószavak mögött elvesző valódi diplomáciára hívja fel a figyelmet.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem