Diplomáciai szinten is a britek a legbunkóbbak

2009. október 20. 05:07

Legalábbis a brit diplomaták is benne vannak saját ligájukban a bunkósági verseny világranglistájának élvonalában, csakúgy, mint a turistáik.

Nehezen lenne diplomatikusnak nevezhető a brit külhoni alkalmazottak stílusa annak a jó néhány kiszivárgott levélnek a tartalma alapján, melyek a külképviseletek dolgozói és London közötti kommunikációban születtek.

A nigériaiak őrjítőek, a Nicaragua lakói nem becsületesek, a kanadaiak ellenszenvesek, a thaiföldiek pedig paráznák - ilyen és hasonló megállapításokat jegyeztek fel a brit külképviseletek dolgozói az utóbbi öt évtized során kiküldetéseik helyszínéről. A szabad információ áramlás törvényére hivatkozva a BBC szerezte meg a levelezések szövegét, melyből nemcsak a dolgozók bunkóságára derült fény, de arra is, mennyire elegük volt a vég nélküli koktélpartikból, ahol folyton szembesültek vele, mennyire képtelen az Egyesült Királyság javítani a megtépázott imidzsén.

Egészen 2006-ig a leköszönő vagy költöző nagykövetek személyes beszámolót küldtek Londonnak az országról, ahol addig szolgáltak. Egy ilyen leírásban 1967-ben Roger Pinsent, a korona nicaraguai nagykövete a következőket írta: "Attól tartok, nem lehet kétséges, hogy az átlag nicaraguai a legbecstelenebb, legmegbízhatatlanabb, legerőszakosabb és leginkább alkoholista minden közép-amerikai nép közül."

Két évvel később David Hunt, nigériai konzul a következőt írta a nyugat-afrikai országról: "Van egy őrjítő szokásuk, hogy mindig azt a megoldást válasszák, amivel a lehető legtöbbet árthatnak maguknak. [...] Az afrikaiak úgy általában nem csak nem rettennek vissza attól, hogy levágják a saját orrukat, de büszkélkednek is vele, mint a kozmetikai sebészet legújabb vívmányával."

Anthony Rumbold, thaiföldi nagykövet pedig a következőket írta 1967-ben: "Nincs irodalmuk, nincs festészetük és a zenéjük is nagyon furcsa. A szobrászatukat, a kerámiákat és a táncaikat más országoktól "kölcsönözték", az építészetük monoton, a belsőépítészetük pedig förtelmes. A gazdagok legfőbb szórakozása a szerencsejáték és a golf, de a fő élményforrás a bujálkodás számukra.

Mások épp a brit bürokráciát és a sehová sem vezető nemzetközi kapcsolatokat kritizálták. Épp egy ilyen levél kiszivárgása miatt szüntette meg a külügyminisztérium 2006-ban a búcsúlevelek hagyományát. Akkor ugyanis kiszivárgott Ivor Roberts leköszönő olaszországi nagykövet levele, melyben a bürokrácia és a különböző hangzatos hívószavak mögött elvesző valódi diplomáciára hívja fel a figyelmet.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?