13 °C Budapest

15 éve nem volt ilyen: nem emelik jövőre a BKV-tarifákat!

Pénzcentrum
2009. november 26. 13:26

Nem változnak a BKV-tarifák jövőre, a döntött nagy többséggel csütörtöki ülésén a fővárosi önkormányzat. Ilyen 15 éve nem fordult elő. A vízdíj is kisebb mértékben, 4.7 százalék helyett mindössze fél százalékkal emelkedett - számol be az eseményről az Index.

A képviselők döntő többsége csütörtökön megszavazta azt a módosító indítványt, amely szerint 2010-ben is maradnak az idei BKV-tarifák. A tervezett 4 százalékos emelésről több képviselői is elmondta a vitában, hogy nincs értelme, mert a jövő évi menetdíjbevételt csak 0,8 százalékkal, mintegy félmilliárd forinttal növelné meg a lemorzsolódó utasok miatt.

2009.11.19 12:48
Januártól 4 százalékkal emelkednek a BKV tarifái

A díjemelésről szóló vitában az ellenzéki képviselők azt az anyagot is támadták, amelyet Horváth Csaba készített még főpolgármester-helyettesként a BKV gazdasági helyzetének rendezésére. A versidézetekben, sőt locsolóvers-részletekben bővelkedő szóváltásról Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője kijelentette, hogy szenilis csapongásra emlékezteteti, ezért kérte a vita lezárását, amit meg is szavaztak - tudósít az Index.

A döntés előtt felszólalt Bolla Tibor, a BKV gazdasági igazgatója is, aki azt kérte a képviselőktől, hogy ezt a kismértékű, mindössze az inflációt követő 4 százalékos emelést szavazzák meg, mert a BKV-nak félmilliárd forint is nagyon sokat számítana, de nem hallgattak rá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hosszas vita után a közgyűlés elvetette a Vízművek 4,7 százalékos áremelési javaslatát is, ehelyett mindössze fél százalékkal emelték a díjat. A fél százalék azt jelenti, hogy a jelenleg 180,5 forintos (áfa nélküli) díj egy forinttal, nettó 181,5 forintra nő.

Az egy forintos emelésre azért van szükség, mert ebből képeznek alapot azoknak a vízbázisoknak a védelmére, amelyek nem Budapest területén (hanem például a Szentendrei szigeten) találhatók. A pénzt az érintett települések kapják meg.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45