0 °C Budapest

A szlovákok annyit költenek karácsonyra, mint tavaly

Pénzcentrum
2009. november 16. 15:02

Gazdasági válság ide vagy oda, Szlovákiában idén ugyanannyit szándékoznak költeni az ünnepekre, mint tavaly - legalábbis ez derül ki a Deloitte felméréséből, melyből az Új Szó közöl részleteket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A felmérésből kiderült, hogy a lakosság 53 százaléka készít karácsonyi költségvetést, és jobban megfontolja, mire költi a pénzt. Érdekes mutató az is, hogy a megkérdezettek saját bevallásuk szerint felhagytak az értelmetlen és fejetlen vásárlással. "Megfontolják, mit vesznek meg, nem vásárolnak olyasvalamit, amire nincs szükségük. A válság ilyen téren hasznos tapasztalat lehet, óvatosabban és főleg értelmesebben költekeznek az emberek" - mondta Zuzana Letková, a Deloitte szakértője.

A lakosság vásárlási szokásainak megváltozását igazolja az is, hogy a karácsonyfa alá elsősorban praktikus ajándékok kerülnek. "Ugyanakkor szűkült azoknak a köre, akiknek ajándékot vesznek, s ha már valakit megajándékoznak, akkor értékesebb ajándékot vesznek" - pontosított Letková.

Érdekesség, hogy a szlovákok nem tartják olyan fontosnak az áruházi akciókat és árengedményeket - ezeket a kritériumokat az üzlet kiválasztásánál a válaszadók nem egész fele tartotta fontosnak, ellentétben a többi európai országgal, ahol ez a szám elérte a 81 százalékot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?