Román rendszám: kecsegtető buktatók

Pénzcentrum
2009. november 12. 10:17

Jelentősen csökkent az újszerű (2-3 éve üzembe helyezett) autók ára Romániában, ami a magyarországi vevők érdeklődését is felkeltette. Már a nyugat-európai eladóhelyeken is megjelentek a visszavett román rendszámú kocsik, melyeket a lízingcégek a piaci ár alatt próbálnak értékesíteni - írja a Napi.

A dömpingáron kínált fiatal kocsikra már a külföldiek is szemet vetettek, és egyre gyakoribb, hogy az eredetileg Romániában forgalomba helyezett, köztük is elsősorban a jól felszerelt, közép- és felső kategóriás autókat valahol Nyugat-Európában értékesítik újra. Egyre többen érdeklődnek Magyarországról is, elsősorban olyanok, akik tisztában vannak a jogszabályi kiskapuk adta lehetőségekkel, hiszen egy Romániában vásárolt 1-2 éves gépkocsin akár 20-30 %-ot is meg lehet takarítani.

Az árak csábítóak, de számolni kell a regisztrációs adóval is. A szlovákrendszám-bizniszhez hasonlóan papíron maradhat romániai az autó, de így sem valószínű, hogy elárasztanák a magyar piacot. A helyi bürokrácia, a megfelelő jogbiztonság hiánya ugyanis hamar kedvét szegheti a próbálkozóknak. Az idén májusban módosított román jogszabályok szerint csak haszongépjárműveket lehet cégautóként üzemeltetni, ezek javítási, illetve üzemanyagköltségeit lehet leírni.

Az egyik kiskapu szerint azonban, ha egy vállalkozás autók bérbeadásával foglalkozik, vagy ha ügynököket foglalkoztat, akkor bármilyen személygépkocsi üzemeltethető cégautóként. A forgalmi adó visszaigénylésére is létezik megoldás, a helyi jogszabályok szerint ugyanis a lízingdíj áfája levonható az adóalapból. Ez azt jelenti, hogy egy gépkocsi vásárlásakor tulajdonképpen csak a maradványérték után kell az adót megfizetni.

A hírek szerint ezeket a lehetőségeket egyre több magyarországi vállalkozó használja ki. A cégalapítás 50-60 ezer forintból 3-4 hét alatt megoldható, székhely nem szükséges, elég egy ügyvédet hivatalos képviselőnek megbízni. A létrehozott vállalkozás a papíron bérbe adott gépkocsik után visszaigényli az áfát, üzemeltetőként pedig minden költséget le tud vonni az adóalapból (csak a gépjárműadót és az útdíjat kell megfizetni).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Becslések szerint a romániai lízingcégeknél felgyűlt autók száma már október elején meghaladta a 10 ezret. A verseny éles, így nem ritka, hogy egy nagy kategóriás autó mellé egy kiskategóriás gépkocsit negyed áron adnak, a nagy tételben vásárlóknak pedig egy gépkocsi ingyen jár.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04