22 °C Budapest

A szlovákok még nálunk is rosszabbul keresnek

Pénzcentrum
2009. november 10. 15:02

A visegrádi államok közül tavaly Szlovákiában volt a legalacsonyabb az átlagos órabér - derül ki a cseh statisztikai hivatal munkatársa által készített elemzésből, amelyet a bumm.sk hírportál közöl.

A cseh statisztikai hivatal az Eurostat adatainak figyelembe vételével hasonlította össze, hogy az elmúlt hét évben hogyan változott az uniós tagállamok átlagos órabére.

Az összehasonlításból kiderül, hogy tavaly az EU 27 tagállama közül Bulgáriában volt a legalacsonyabb az átlagos órabér, mégpedig 1,6 euró. A legjobban a dánok álltak közel 25 eurós órabérrel.(A számítás során az elemzők nem vették figyelembe az egyes országok megélhetési költségeit.)

A szomszédos uniós országok közül tavaly Szlovákiában volt a legalacsonyabb az átlagos órabér, mégpedig 4,13 euró. Magyarországon átlagosan 20 eurócenttel, Lengyelországban 1,08 euróval, míg Csehországban több mint másfél euróval többet lehet keresni egy óra munkával. Tavaly csak Romániában, Bulgáriában és Litvániában volt alacsonyabb az átlag órabér. Ausztriában ugyanakkor több mint 3-szor annyit fizetnek átlagosan egy óra munka után, mint Szlovákiában.

Idén és jövőre alig nőnek majd a bérek

Az elmúlt években évközi szinten 7-8 százalékkal nőttek a nominálbérek Szlovákiában. Egyes ágazatokban - például a telekommunikációban- a 10 százalékot is meghaladta a bérnövekedés.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A közgazdászok azonban a közeljövőben - köszönhetően például az alacsony inflációnak is - már nem számítanak ilyen nagy növekedésre. A statisztika szintjén a bérek emelkedését inkább az okozhatja, hogy a legrosszabbul keresők kiesnek a számításból. "A válság hatására főként a kevésbé képzettek veszítik el munkájukat, tehát a legrosszabbul keresők" - nyilatkozta a SME napilapnak Eva Sadovská, a Postabank elemzője. Ez szerinte elegendő ahhoz, hogy idén is emelkedjenek a reálbérek, még akkor is, ha a fizetések valójában egyáltalán nem növekednek.

Sadovská szerint a bruttó bérek idén 2,8 százalékkal növekednek, míg a reálbérek - tehát az inflációtól megtisztított fizetések - 1,2 százalékkal lesznek magasabbak. Szerinte jövőre is csak alacsony bérnövekedés várható.

A Merces.sk felmérése szerint az idei harmadik negyedévben 785 euró volt az átlagbér az országban. Miroslav Dravecky, a Profesie.sk elemzője úgy véli, ha nem lett volna válság, 850 euró körüli lehetett volna a havi átlagfizetés.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?