-1 °C Budapest

A szlovákok még nálunk is rosszabbul keresnek

Pénzcentrum
2009. november 10. 15:02

A visegrádi államok közül tavaly Szlovákiában volt a legalacsonyabb az átlagos órabér - derül ki a cseh statisztikai hivatal munkatársa által készített elemzésből, amelyet a bumm.sk hírportál közöl.

A cseh statisztikai hivatal az Eurostat adatainak figyelembe vételével hasonlította össze, hogy az elmúlt hét évben hogyan változott az uniós tagállamok átlagos órabére.

Az összehasonlításból kiderül, hogy tavaly az EU 27 tagállama közül Bulgáriában volt a legalacsonyabb az átlagos órabér, mégpedig 1,6 euró. A legjobban a dánok álltak közel 25 eurós órabérrel.(A számítás során az elemzők nem vették figyelembe az egyes országok megélhetési költségeit.)

A szomszédos uniós országok közül tavaly Szlovákiában volt a legalacsonyabb az átlagos órabér, mégpedig 4,13 euró. Magyarországon átlagosan 20 eurócenttel, Lengyelországban 1,08 euróval, míg Csehországban több mint másfél euróval többet lehet keresni egy óra munkával. Tavaly csak Romániában, Bulgáriában és Litvániában volt alacsonyabb az átlag órabér. Ausztriában ugyanakkor több mint 3-szor annyit fizetnek átlagosan egy óra munka után, mint Szlovákiában.

Idén és jövőre alig nőnek majd a bérek

Az elmúlt években évközi szinten 7-8 százalékkal nőttek a nominálbérek Szlovákiában. Egyes ágazatokban - például a telekommunikációban- a 10 százalékot is meghaladta a bérnövekedés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A közgazdászok azonban a közeljövőben - köszönhetően például az alacsony inflációnak is - már nem számítanak ilyen nagy növekedésre. A statisztika szintjén a bérek emelkedését inkább az okozhatja, hogy a legrosszabbul keresők kiesnek a számításból. "A válság hatására főként a kevésbé képzettek veszítik el munkájukat, tehát a legrosszabbul keresők" - nyilatkozta a SME napilapnak Eva Sadovská, a Postabank elemzője. Ez szerinte elegendő ahhoz, hogy idén is emelkedjenek a reálbérek, még akkor is, ha a fizetések valójában egyáltalán nem növekednek.

Sadovská szerint a bruttó bérek idén 2,8 százalékkal növekednek, míg a reálbérek - tehát az inflációtól megtisztított fizetések - 1,2 százalékkal lesznek magasabbak. Szerinte jövőre is csak alacsony bérnövekedés várható.

A Merces.sk felmérése szerint az idei harmadik negyedévben 785 euró volt az átlagbér az országban. Miroslav Dravecky, a Profesie.sk elemzője úgy véli, ha nem lett volna válság, 850 euró körüli lehetett volna a havi átlagfizetés.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.10 00:01
FLEXIDUS After the Great Resignation, a new term has entered the workplace lexicon, 'flexidus', ref...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem