Drágább lehet a hagyatéki

Pénzcentrum
2009. október 21. 09:02

A hagyatéki eljárásról készülő törvény értelmében a hátramaradottak gyorsabban juthatnak majd örökségükhöz, és a kisemmizés esélye is csökken, ugyanakkor a kötelező leltár felvételének költségeit az örökösök állnák - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Évente hozzávetőleg 120 ezer hagyatéki eljárást bonyolítanak le a közjegyzők, ennek folyamatát azonban a törvény pontosabban szabályozná. A hátrahagyott javak leltárának elkészülte után például a közjegyzőnek két hónap állna rendelkezésre ahhoz, hogy kitűzze az első hagyatéki tárgyalás időpontját.

Változna az is, hogy miről kell leltárt felvenni: az ingatlan mellett a gépkocsit, valamint az illetékmentes értékhatárt meghaladó ingóságokat is rögzíteni kell majd. Ennek költségeit pedig az örökösök viselnék.

Amikor a hagyaték felett vita folyik a vagyon sorsát felügyelő hagyatéki gondnokot jelölnének ki, ha a hátramaradottak kérik, persze ennek költségei is őket terhelnék. Ugyancsak gondnokot jelölnének ki akkor, amikor a hagyatékban gazdasági társasági tulajdonrész van.

A javaslat előírja az is, hogy a hagyatéki eljárásról szóló hirdetményt az interneten is közzé kell tenni, így a potenciális örökösök a jelenleginél nagyobb eséllyel jelentkezhetnének

A hagyatéki eljárást ma egy 1958-as miniszteri rendelet szabályozza, 2011-re azonban hatályba léphet az új törvény.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20