14 °C Budapest

Drágább lehet a hagyatéki

Pénzcentrum
2009. október 21. 09:02

A hagyatéki eljárásról készülő törvény értelmében a hátramaradottak gyorsabban juthatnak majd örökségükhöz, és a kisemmizés esélye is csökken, ugyanakkor a kötelező leltár felvételének költségeit az örökösök állnák - írja a Népszabadság.

Évente hozzávetőleg 120 ezer hagyatéki eljárást bonyolítanak le a közjegyzők, ennek folyamatát azonban a törvény pontosabban szabályozná. A hátrahagyott javak leltárának elkészülte után például a közjegyzőnek két hónap állna rendelkezésre ahhoz, hogy kitűzze az első hagyatéki tárgyalás időpontját.

Változna az is, hogy miről kell leltárt felvenni: az ingatlan mellett a gépkocsit, valamint az illetékmentes értékhatárt meghaladó ingóságokat is rögzíteni kell majd. Ennek költségeit pedig az örökösök viselnék.

Amikor a hagyaték felett vita folyik a vagyon sorsát felügyelő hagyatéki gondnokot jelölnének ki, ha a hátramaradottak kérik, persze ennek költségei is őket terhelnék. Ugyancsak gondnokot jelölnének ki akkor, amikor a hagyatékban gazdasági társasági tulajdonrész van.

A javaslat előírja az is, hogy a hagyatéki eljárásról szóló hirdetményt az interneten is közzé kell tenni, így a potenciális örökösök a jelenleginél nagyobb eséllyel jelentkezhetnének

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hagyatéki eljárást ma egy 1958-as miniszteri rendelet szabályozza, 2011-re azonban hatályba léphet az új törvény.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?