Halott nyuszikákkal fűtenek be Svédországban

2009. október 14. 09:47

Évente több ezer vadnyúl tetemét gyűjtik össze Stockholm parkjaiból, hogy aztán egy hőerőműben elégessék őket. Az állatvédők - természetesen - tiltakoznak.

A szóban forgó vadnyulak Stockholm közparkjaiban laknak és bizony igen szaporák. Hogy a fákra és bokrokra vigyázzanak, a parkőrök kénytelenek jó néhánnyal végezni minden évben. A vadnyulak közé azonban sok házinyúl is keveredik, akiket egyszerűen elengednek gazdáik, miután megunták őket.

Az elhullott állatokat összegyűjtik és lefagyasztva egy közép-svédországi hőerőműbe szállítják őket, ahol elégetve Värmland otthonait táplálják meleg vízzel. Tavaly mintegy hatezer állat maradványait semmisítették meg ilyen módszerrel.

Az eljárás támogatói szerint a túlszaporodott nyulak teteme nem megy pocsékba, hiszen az hőenergiává alakul. Ugyanakkor állatvédők szerint a nyulak pusztítása és elégetése csupán tüneti kezelés a fák és bokrok védelmére és nem megoldás. Példáként felhozták a finnországi Helsinkit, ahol olyan spray-kkel fújják be a fákat és bokrokat, melyek elriasztják a nyulakat, a megfelelő etetésükről pedig mesterségesen gondoskodnak.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?