22 °C Budapest

Öt tipp, hogyan spórolj még többet a fapadosokkal

2009. október 6. 05:32

A fapados légitársaságok kinyitották a világot a laposabb pénztárcájú utazók előtt, a számtalan rejtett költség és furcsa szabály azonban jelentősen megnövelheti a költségeket. A Guardian segítségével összeszedtük, mire érdemes vigyázni!

1) Ne kirándulj péntektől vasárnapig!

Semmi meglepő nincs abban, hogy a legkeresettebb utakra a legdrágább a jegy. Az odaútra tehát péntek este visszafelé pedig vasárnap este a legalkalmatlanabb időpont. Persze ezekre az időpontokra is lehet találni néha olcsó jegyet, de érdemesebb szombat reggeltől hétfő hajnalig maradni - bárhová is utazzunk - vagy ha több szabadságunk van, csütörtök estétől kedd reggelig. Ebből adódóan a legolcsóbb jegyeket szerdai indulással és érkezéssel találhatjuk meg a piacon.

2) Figyelj a poggyászköltségekre

A fapados járatok általában csak a kézipoggyászt tolerálják, amelyek méretét például az easyJeten komolyan le is ellenőrzik. A csomagtérbe feladandó poggyászokért külön fizetni kell. Ráadásul még ezek súlyhatárát is komolyan veszik: minden egyes plusz kilóért súlyos ezreket fizethetünk. Téli túrán tehát vegyük fel a legnehezebb téli gönceinket és azokban szálljunk fel a gépre, s csak a könnyebb darabokat pakoljuk be a poggyászba.

3) Figyelj a kártyaköltségekre!

A kártyás fizetés egyáltalán nem ingyenes a légitársaságoknál. A Ryanair és az easyJet például a Visa Electront részesíti előnyben, más kártyákkal 1-2 ezer forintra rúg a fizetési költség irányonként és személyenként. Ezen felül figyeljünk oda, hogy becsülettel vegyük ki a pipát a felesleges szolgáltatások melletti rubrikából: extra poggyász, utasbiztosítás, gyors bejutás a gépre, nyomtatott jegy. Ezekért mind-mind súlyos ezreket fizethetünk, ha nem figyelünk oda. És persze a nevek minden esetben betűről betűre egyezzenek meg azzal, ami a személyi igazolványon vagy az útlevélben áll. Az átiratás költségei horrorisztikusak, legalábbis a jegy nyomott alapárához képest.

4) Figyelj oda a reptéren is!

Egyrészt, ha lehet, jelentkezz be (borzalmas magyar kifejezéssel élve "csekkolj be") online. Azért nyomtasd ki a jegyeket és vidd magaddal, bár a legtöbb cégnél már elég az útlevél és a repülőjegy referenciaszáma. Ezen felül érj oda időben: van olyan légitársaság, aki rigorózusan tartja a pultok zárási időpontját, oly annyira, hogy vehetsz új jegyet, ha akárcsak egy percet is késel. Ha pedig hosszabb útra mész: a reptéri boltokban még mindig olcsóbb a szendvics és az üdítő, mint fenn a repülőgépen.

5) Ne hidd, hogy a fapados a legolcsóbb!

Bár a fapados légitársaságok megjelenésükkor alaposan aláígértek a hagyományos légitársaságok árainak, a piaci verseny miatt már rendszeresek az elképesztő akciók az utóbbiaknál is. Érdemes összehasonlítani a különböző ajánlatokat, például a Skyscanneren vagy a Dohopon - nem biztos, hogy az extra olcsónak hirdetett fapados járatok fognak legolcsóbbként kijönni.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05