21 °C Budapest

Ha kell egy kis áramszünet - nyári borfesztiválok

2009. július 20. 04:40

Bár a jó borok nem csak nyáron dukálnak, hanem egész évben, az csak külön öröm, ha a kellemes nyáresti melegben kóstolhatjuk meg a legjobb termelők kiváló borait. Nehéz lenne minden borfesztivált felsorolni, hiszen ma már a legkisebb bortermelő falvaknak is van saját fesztiválja, miközben olyan városok is tartanak borfesztivált, ahol a közelben sehol nincs szőlőföld. Mi azonban igyekszünk összeszedni a nagyobb eseményeket szeptember végéig bezárólag.

Múlt hétvégén kezdődött, azonban még két hétig, augusztus másodikáig tart a Badacsonyi Borhetek elnevezésű rendezvény. A bazaltkúpjáról - és remek borairól - elhíresült település Móló parkjában nem csak gasztronómiai és borászati élmények várják az odalátogatókat, de megismerkedhetnek a történelmi és kulturális tradíciókkal, a borkészítés hagyományaival és jelenével. A kiállítók közt többek közt megtalálható a Borbély Családi Pincészet, a Szeremley Birtok, az Istvándy pincészet, a Sipos Borház, a Váli Borház és a Szent György Pince is.

Kicsit kilóg a sorból a Kürti Pincefesztivál, melyet Szlovákiában rendeznek meg évről évre, de a Felvidék déli részén, a magyar határhoz közel fekvő Kürtöt érdemes felkeresni. A hét végén, július 25-é n és 26-án megrendezésre kerülő fesztiválon azonban nem csak a helyi borászokkal lehet találkozni, pincéjüket meglátogatni, hanem a környező országokból is érkeznek ismert pincészetek, így többek között Magyarországról is. A belépőjegy nem olcsó, 7 euro. A helyi 25 borászon túl jó néhány szlovák pince is bemutatkozik. Magyarországon a kiállítók közt lesz a tokaji Dorogi Testvérek Pincészete, az etyeki Rókusfalvy pince, a csopaki Tamás Pince és Tiffán Ede Villányból.


Különleges eseménynek számít az augusztus 7-8-án megrendezésre kerülő Bor-Rock Fesztivál. A verpeléti Kastélykertben két nap alatt 12 zenekar fogja a rockot szolgáltatni. A fellépők között találhatóak nagy öregek, mint a Beatrice és az Ossian, valamint viszonylag fiatalabbak is, mint a Subscribe. A svéd vendégegyüttest, a Sonic Syndicate-et sokan az In Flames utódjaként emlegetik egyes körökben.

Ezzel egy időben augusztus 7 és 9 között tartják meg a lassan hagyománnyá érő Debreceni Borkarnevált. A borkóstolók mellett koncertek szórakoztatják a nagyérdeműt, valamint számtalan nem-borász kiállító is tiszteletét teszi, így lesznek tejtermékek, sajt specialitások, pogácsa, rétes, perec, biotermékek, borhűtők, kádármunkák, borászati üvegtermékek és így tovább.

Öt napon keresztül, augusztus 19-23 között kerül megrendezésre a Hévizi Borfesztivál, immár 15. alkalommal. A fesztivál látványos ünnepséggel, borfenségek, borrendek felvonulásával, borkirálynő és bortábornok választással, mazsorett-show-val, tánc- és fúvószenekari parádéval kezdődik. A belépés ingyenes.

A 18. alkalommal megrendezésre kerülő Borfesztivál rendezvénysorozat - mint minden évben - a Boregyetem programmal kezdődik. Szeptember 7-9 között, három nap alatt neves szakemberek segítségével laikusok, borkedvelők, szakmabeliek sajátíthatják el, illetve gyakorolhatják a borkóstolás tudományának alapjait. A résztvevők számos új információt kapnak a magyar bor múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Idén többek között szó lesz a Cava-ról, a spanyol minőségi pezsgőről, a pezsgőbontás fortélyairól, bemutatkozik a Borfesztivál díszvendége, a spanyol Freixenet Csoport, és betekintést lehet nyerni a nemzetközi borversenyek és a soproni Kékfrankos világába is a Magyar Kultúra Alapítvány Székházában.

A Borfesztivál rendezvény fő eseménye az 5 napon át tartó Borkiállítás és Vásár, amelyen Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait, valamint a hazai nedűk mellett neves borkereskedők és a spanyol vendég jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül. A Budai Várban az egyszerűbb ételek és kiváló borok mellett rengeteg ínyenc falat várja a vendégeket, többek között grill- és bográcsételek, halászlé, kemencében, egészben sült harcsa, haltöpörtyű, töki pompos, ropogós rétesek, péksütemények, szendvicsek, juh-, kecske-, tehénsajtok, borkorcsolyák.

Szeptember vége felé 18-20-ig ünnepelhetik a bort mindazok, akik még a vénasszonyok nyarában szeretnék megkóstolni a korábbi évek terméséből készült nedűket. A Szentesen megrendezésre kerülő Bor- és pálinkafesztivál kísérő programja a VI. Városi Térfesztivál, illetve az idei Európa Plakett átadó ünnepség lesz.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05