13 °C Budapest

Ha kell egy kis áramszünet - nyári borfesztiválok

2009. július 20. 04:40

Bár a jó borok nem csak nyáron dukálnak, hanem egész évben, az csak külön öröm, ha a kellemes nyáresti melegben kóstolhatjuk meg a legjobb termelők kiváló borait. Nehéz lenne minden borfesztivált felsorolni, hiszen ma már a legkisebb bortermelő falvaknak is van saját fesztiválja, miközben olyan városok is tartanak borfesztivált, ahol a közelben sehol nincs szőlőföld. Mi azonban igyekszünk összeszedni a nagyobb eseményeket szeptember végéig bezárólag.

Múlt hétvégén kezdődött, azonban még két hétig, augusztus másodikáig tart a Badacsonyi Borhetek elnevezésű rendezvény. A bazaltkúpjáról - és remek borairól - elhíresült település Móló parkjában nem csak gasztronómiai és borászati élmények várják az odalátogatókat, de megismerkedhetnek a történelmi és kulturális tradíciókkal, a borkészítés hagyományaival és jelenével. A kiállítók közt többek közt megtalálható a Borbély Családi Pincészet, a Szeremley Birtok, az Istvándy pincészet, a Sipos Borház, a Váli Borház és a Szent György Pince is.

Kicsit kilóg a sorból a Kürti Pincefesztivál, melyet Szlovákiában rendeznek meg évről évre, de a Felvidék déli részén, a magyar határhoz közel fekvő Kürtöt érdemes felkeresni. A hét végén, július 25-é n és 26-án megrendezésre kerülő fesztiválon azonban nem csak a helyi borászokkal lehet találkozni, pincéjüket meglátogatni, hanem a környező országokból is érkeznek ismert pincészetek, így többek között Magyarországról is. A belépőjegy nem olcsó, 7 euro. A helyi 25 borászon túl jó néhány szlovák pince is bemutatkozik. Magyarországon a kiállítók közt lesz a tokaji Dorogi Testvérek Pincészete, az etyeki Rókusfalvy pince, a csopaki Tamás Pince és Tiffán Ede Villányból.


Különleges eseménynek számít az augusztus 7-8-án megrendezésre kerülő Bor-Rock Fesztivál. A verpeléti Kastélykertben két nap alatt 12 zenekar fogja a rockot szolgáltatni. A fellépők között találhatóak nagy öregek, mint a Beatrice és az Ossian, valamint viszonylag fiatalabbak is, mint a Subscribe. A svéd vendégegyüttest, a Sonic Syndicate-et sokan az In Flames utódjaként emlegetik egyes körökben.

Ezzel egy időben augusztus 7 és 9 között tartják meg a lassan hagyománnyá érő Debreceni Borkarnevált. A borkóstolók mellett koncertek szórakoztatják a nagyérdeműt, valamint számtalan nem-borász kiállító is tiszteletét teszi, így lesznek tejtermékek, sajt specialitások, pogácsa, rétes, perec, biotermékek, borhűtők, kádármunkák, borászati üvegtermékek és így tovább.

Öt napon keresztül, augusztus 19-23 között kerül megrendezésre a Hévizi Borfesztivál, immár 15. alkalommal. A fesztivál látványos ünnepséggel, borfenségek, borrendek felvonulásával, borkirálynő és bortábornok választással, mazsorett-show-val, tánc- és fúvószenekari parádéval kezdődik. A belépés ingyenes.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 18. alkalommal megrendezésre kerülő Borfesztivál rendezvénysorozat - mint minden évben - a Boregyetem programmal kezdődik. Szeptember 7-9 között, három nap alatt neves szakemberek segítségével laikusok, borkedvelők, szakmabeliek sajátíthatják el, illetve gyakorolhatják a borkóstolás tudományának alapjait. A résztvevők számos új információt kapnak a magyar bor múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Idén többek között szó lesz a Cava-ról, a spanyol minőségi pezsgőről, a pezsgőbontás fortélyairól, bemutatkozik a Borfesztivál díszvendége, a spanyol Freixenet Csoport, és betekintést lehet nyerni a nemzetközi borversenyek és a soproni Kékfrankos világába is a Magyar Kultúra Alapítvány Székházában.

A Borfesztivál rendezvény fő eseménye az 5 napon át tartó Borkiállítás és Vásár, amelyen Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait, valamint a hazai nedűk mellett neves borkereskedők és a spanyol vendég jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül. A Budai Várban az egyszerűbb ételek és kiváló borok mellett rengeteg ínyenc falat várja a vendégeket, többek között grill- és bográcsételek, halászlé, kemencében, egészben sült harcsa, haltöpörtyű, töki pompos, ropogós rétesek, péksütemények, szendvicsek, juh-, kecske-, tehénsajtok, borkorcsolyák.

Szeptember vége felé 18-20-ig ünnepelhetik a bort mindazok, akik még a vénasszonyok nyarában szeretnék megkóstolni a korábbi évek terméséből készült nedűket. A Szentesen megrendezésre kerülő Bor- és pálinkafesztivál kísérő programja a VI. Városi Térfesztivál, illetve az idei Európa Plakett átadó ünnepség lesz.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 29. csütörtök
Elemér
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm