1 °C Budapest

Ha kell egy kis áramszünet - nyári borfesztiválok

2009. július 20. 04:40

Bár a jó borok nem csak nyáron dukálnak, hanem egész évben, az csak külön öröm, ha a kellemes nyáresti melegben kóstolhatjuk meg a legjobb termelők kiváló borait. Nehéz lenne minden borfesztivált felsorolni, hiszen ma már a legkisebb bortermelő falvaknak is van saját fesztiválja, miközben olyan városok is tartanak borfesztivált, ahol a közelben sehol nincs szőlőföld. Mi azonban igyekszünk összeszedni a nagyobb eseményeket szeptember végéig bezárólag.

Múlt hétvégén kezdődött, azonban még két hétig, augusztus másodikáig tart a Badacsonyi Borhetek elnevezésű rendezvény. A bazaltkúpjáról - és remek borairól - elhíresült település Móló parkjában nem csak gasztronómiai és borászati élmények várják az odalátogatókat, de megismerkedhetnek a történelmi és kulturális tradíciókkal, a borkészítés hagyományaival és jelenével. A kiállítók közt többek közt megtalálható a Borbély Családi Pincészet, a Szeremley Birtok, az Istvándy pincészet, a Sipos Borház, a Váli Borház és a Szent György Pince is.

Kicsit kilóg a sorból a Kürti Pincefesztivál, melyet Szlovákiában rendeznek meg évről évre, de a Felvidék déli részén, a magyar határhoz közel fekvő Kürtöt érdemes felkeresni. A hét végén, július 25-é n és 26-án megrendezésre kerülő fesztiválon azonban nem csak a helyi borászokkal lehet találkozni, pincéjüket meglátogatni, hanem a környező országokból is érkeznek ismert pincészetek, így többek között Magyarországról is. A belépőjegy nem olcsó, 7 euro. A helyi 25 borászon túl jó néhány szlovák pince is bemutatkozik. Magyarországon a kiállítók közt lesz a tokaji Dorogi Testvérek Pincészete, az etyeki Rókusfalvy pince, a csopaki Tamás Pince és Tiffán Ede Villányból.


Különleges eseménynek számít az augusztus 7-8-án megrendezésre kerülő Bor-Rock Fesztivál. A verpeléti Kastélykertben két nap alatt 12 zenekar fogja a rockot szolgáltatni. A fellépők között találhatóak nagy öregek, mint a Beatrice és az Ossian, valamint viszonylag fiatalabbak is, mint a Subscribe. A svéd vendégegyüttest, a Sonic Syndicate-et sokan az In Flames utódjaként emlegetik egyes körökben.

Ezzel egy időben augusztus 7 és 9 között tartják meg a lassan hagyománnyá érő Debreceni Borkarnevált. A borkóstolók mellett koncertek szórakoztatják a nagyérdeműt, valamint számtalan nem-borász kiállító is tiszteletét teszi, így lesznek tejtermékek, sajt specialitások, pogácsa, rétes, perec, biotermékek, borhűtők, kádármunkák, borászati üvegtermékek és így tovább.

Öt napon keresztül, augusztus 19-23 között kerül megrendezésre a Hévizi Borfesztivál, immár 15. alkalommal. A fesztivál látványos ünnepséggel, borfenségek, borrendek felvonulásával, borkirálynő és bortábornok választással, mazsorett-show-val, tánc- és fúvószenekari parádéval kezdődik. A belépés ingyenes.

A 18. alkalommal megrendezésre kerülő Borfesztivál rendezvénysorozat - mint minden évben - a Boregyetem programmal kezdődik. Szeptember 7-9 között, három nap alatt neves szakemberek segítségével laikusok, borkedvelők, szakmabeliek sajátíthatják el, illetve gyakorolhatják a borkóstolás tudományának alapjait. A résztvevők számos új információt kapnak a magyar bor múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Idén többek között szó lesz a Cava-ról, a spanyol minőségi pezsgőről, a pezsgőbontás fortélyairól, bemutatkozik a Borfesztivál díszvendége, a spanyol Freixenet Csoport, és betekintést lehet nyerni a nemzetközi borversenyek és a soproni Kékfrankos világába is a Magyar Kultúra Alapítvány Székházában.

A Borfesztivál rendezvény fő eseménye az 5 napon át tartó Borkiállítás és Vásár, amelyen Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait, valamint a hazai nedűk mellett neves borkereskedők és a spanyol vendég jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül. A Budai Várban az egyszerűbb ételek és kiváló borok mellett rengeteg ínyenc falat várja a vendégeket, többek között grill- és bográcsételek, halászlé, kemencében, egészben sült harcsa, haltöpörtyű, töki pompos, ropogós rétesek, péksütemények, szendvicsek, juh-, kecske-, tehénsajtok, borkorcsolyák.

Szeptember vége felé 18-20-ig ünnepelhetik a bort mindazok, akik még a vénasszonyok nyarában szeretnék megkóstolni a korábbi évek terméséből készült nedűket. A Szentesen megrendezésre kerülő Bor- és pálinkafesztivál kísérő programja a VI. Városi Térfesztivál, illetve az idei Európa Plakett átadó ünnepség lesz.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?