Felháborító: 6,5 órás késés, és még te kérj számlákat!

2009. augusztus 26. 05:55

Fapados légitársaságoknál ugyan szinte senki nem lepődik meg egy-két órás késésen, de hat és fél óra esetén azért megfelelő tájékoztatást, némi élelmet, és sűrű bocsánatkérést azért elvárna az ember. Ehhez képest jó, ha számla ellenében visszatérítik a várakozás alatt elfogyasztott ételeket.

Miért mindig utólag tudja meg az ember...

Aki rendszeresen utazik repülővel, bizonyára tapasztalt már több órás járatkésést, vagy olyan apróbb módosításokat, hogy a gép nem ott száll le, ahova azt eredetileg tervezték. Ezzel még nincs is probléma, ha megfelelő tájékoztatást kap az ember, hiszen a bizonytalanságnál nincs is idegőrlőbb.

A Wizzair legutóbb nem igyekezett olyan gyors és pontos tájékoztatást adni utasai számára, akik több mint 6 órán keresztül vesztegeltek a krétai reptéren, a majd két órás check-int megelőző várakozáson felül.

Eredetileg este kilenc óra negyven perckor kellett volna hazaindulnia Budapestre a gépnek, azonban 10 perccel korábban még semmit nem tudtak mondani a reptéren az utasoknak, hogy mi történik. Nem sokkal később bemondták, hogy várhatóan két órát késik a gép, amit úgy egy óra múlva már négy órásra módosítottak.

Végül persze az egészből hat óra lett, ami azt jelentette, hogy hajnali négykor indultak neki az útnak. Az indoklás az volt, hogy a Budapestről induló gép elromlott, így keríteni kellett egy újat, aminek fel kellett még szednie a Krétára igyekvő utasokat, ami több mint hat órát igényelt.

És hogy mit kaptak ezalatt az utasok? A légitársaságtól semmit, a krétai repülőtér azonban felajánlott mindenkinek egy szendvicset és egy üdítőt, ezzel kellett kibekkelniük a majdnem egy teljes munkanapot kitevő időt, majd a gépen a stewardessek még el is gurították az utasok előtt a telepakolt kiskocsit, amiről persze csak vásárolni lehetett.

Ilyen esetekben érdemes azonban tisztában lenni a jogainkkal, hogy milyen szolgáltatásokra tarthatunk igényt, a család körbetelefonálása után milyen költségtérítésre számíthatunk a légitársaságtól, kérhetünk-e szállást, vagy muszáj a repülőtéri kényelmetlen székeken tölteni az éjszakát, esetleg visszakövetelhetjük-e a repjegy árát.

Számla ellenében fizetünk!

Az egyik pórul járt utas hazatérve e-mailben fel is vette a kapcsolatot a légitársasággal, hogy megtudja, milyen formán kérhet kártérítést. Válaszul azt kapta, hogy mivel a késett járattal elutaztak, ezért nem áll módjukban a jegy árát visszatéríteni, a felmerült költségeket (repülőtéren vásárolt étel, ital, telefonhívások) pedig kizárólag számla, illetve hívásrészletező telefonszámla ellenében térítik vissza.

Mivel a panaszos nem volt tisztában ezekkel a feltételekkel - bár mondhatjuk, hogy az ő hibája, hiszen a foglaláskor elvileg elfogadta az üzletszabályzatban leírtakat - természetesen nem kért számlát semmiről, amit a várakozási idő alatt vásárolt, de nem is a három szendvics ára miatt fordult a társasághoz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mint arról egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk, a légtársaságok jelentős késése esetére szóló kötelezettségeiről - továbbá a járatinformációt, helyfoglalást, a poggyászt ért károkat, a beszállás megtagadását, a baleset utáni kárpótlást, valamint a társasutazásokat érintő problémákról - az Európai Unióban egy rendelet (261/2004/EK) szól, amit a légitársaságok üzletszabályzatukban egészítenek ki.

Mire tarthatunk igényt?

Erre a kérdésekre a fent említett rendelet, valamint a légitársaságok honlapján megtalálható üzletszabályzat áttanulmányozása után kaphatunk választ, de valljuk be őszintén, a legtöbben olvasás nélkül bepipáljuk a kis rubrikát jegyvásárláskor, hogy a feltételeket elolvastuk és elfogadtuk, és már nyomjuk is a fizet gombot.

Pedig panasszal igazán csak akkor élhetünk, ha tudjuk, milyen jogok illetnek meg minket.

Ezerötszáz kilométeres táv alatt két órás, 1500-3500 kilométer között három órás, ennél hosszabb távon pedig a négy órás késéstől tarthatunk igényt ellenszolgáltatásokra, de öt órás késés felett már a jegy árát is kötelesek visszatéríteni 7 napon belül, de csak az utazás meg nem tett szakaszára esőkét. Persze a fenti példánál maradva, ahol ugye a késésről nem igazán történt tájékoztatás, kérdéses, hogy miként állhattak volna el az utasok az utazástól, hiszen ennek csak akkor van értelme, ha előre lehet számolni azzal, hogy 5 órát a repülőtéren kell vesztegelni.

Késés esetén mindenképp fel kell ajánlania a légitársaságnak a várakozási idővel ésszerű arányban étkezést és frissítőket, továbbá díjmentesen két telefonhívást, telex vagy faxüzenet, vagy e-mail küldését.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem