Mobiltelefonnal a szegénység ellen

Pénzcentrum
2009. október 6. 09:17

Amellett, hogy a mobiltelefon az elmúlt években meghódította a világ legszegényebb országait, a mobilkommunikáció terjedése segíthet a nyomor felszámolásában és a fejlődő országok felzárkóztatásában is -írja a Népszabadság.

Míg egy évtizede a mobiltelefon még luxuscikknek számított a szegény országokban, mára Afrika és Ázsia legelmaradottabb részein is egyre többen vesznek ilyen készüléket.

A mobilszolgáltatók sokáig kerülték a harmadik világ országait, mert abból indultak ki, hogy úgysem lenne elég előfizetőjük. Mára azonban jelentősen csökkentek az árak, kevésbé számít luxusnak a hordozható készülék. Az olcsó készülékek és a feltöltőkártyák megjelenése után gombamód szaporodni kezdtek a szolgáltatók Afrikában és Ázsiában egyaránt.

A mobil nem csak a hagyományos termelési módokat és a kereskedelmet teszi hatékonyabbá, hanem új lehetőségeket is teremt. Bangladesben például virágzik a közösségi mobiltelefonok hálózata: több mint negyedmillióan élnek abból vidéken, hogy mobiltelefont vesznek, amit aztán némi pénzért cserébe a falu többi lakója is használhat. A mobiltelefon sokak számára a bankot is helyettesíti. Több afrikai országban bevett gyakorlat a mobiltelefon-feltöltőkártyával történő fizetés, számos államban pedig egész minibank-hálózat alakult ki, amely lehetővé teszi az átutalást is: elég csak egy feltöltőkártyát venni, felhívni a távoli rokon falujában lakó mobiltelefonnal rendelkező mikrobankárt, aki a feltöltőkártya kódjáért cserébe némi jutalék levonása után folyósítja a kártya árát.

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem