Az új ptk. lehetőséget ad a csoportos perlésre is

2009. október 6. 09:32

Bő két esztendő múlva mód nyílhat Magyarországon is úgynevezett csoportos perlésre, amely révén ugyanazon jogsértő magatartás - például a fogyasztó megtévesztése, kartellezés - miatt számos károsult juthat a mainál egyszerűbben jóvátételhez.

A sajátos jogintézmény (class action) az Egyesült Államokban örvend nagy népszerűségnek, de egy ideje már az unióban is törekednek az elterjesztésére. Nálunk néhány éve szintén fontolgatják a meghonosítását. A parlament által elfogadott, a köztársasági elnök aláírására váró új polgári törvénykönyv (Ptk.) utal is a csoportos perlés lehetőségére - közölte a Világgazdasággal Sáriné Simkó Ágnes, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium főosztályvezetője.

A kódex a szerződések jogát taglaló könyvében két paragrafusban rendelkezik úgy, hogy az érdekeltek - ha külön törvény ezt rögzíti - a termékszavatossági és -felelősségi igényeiket csoportos perlés útján is érvényesíthetik. Vagyis önálló törvényt kell alkotni a jogintézmény bevezetésére - hangsúlyozta a főosztályvezető.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?