33 °C Budapest

Az új ptk. lehetőséget ad a csoportos perlésre is

2009. október 6. 09:32

Bő két esztendő múlva mód nyílhat Magyarországon is úgynevezett csoportos perlésre, amely révén ugyanazon jogsértő magatartás - például a fogyasztó megtévesztése, kartellezés - miatt számos károsult juthat a mainál egyszerűbben jóvátételhez.

A sajátos jogintézmény (class action) az Egyesült Államokban örvend nagy népszerűségnek, de egy ideje már az unióban is törekednek az elterjesztésére. Nálunk néhány éve szintén fontolgatják a meghonosítását. A parlament által elfogadott, a köztársasági elnök aláírására váró új polgári törvénykönyv (Ptk.) utal is a csoportos perlés lehetőségére - közölte a Világgazdasággal Sáriné Simkó Ágnes, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium főosztályvezetője.

A kódex a szerződések jogát taglaló könyvében két paragrafusban rendelkezik úgy, hogy az érdekeltek - ha külön törvény ezt rögzíti - a termékszavatossági és -felelősségi igényeiket csoportos perlés útján is érvényesíthetik. Vagyis önálló törvényt kell alkotni a jogintézmény bevezetésére - hangsúlyozta a főosztályvezető.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem