Az új ptk. lehetőséget ad a csoportos perlésre is

2009. október 6. 09:32

Bő két esztendő múlva mód nyílhat Magyarországon is úgynevezett csoportos perlésre, amely révén ugyanazon jogsértő magatartás - például a fogyasztó megtévesztése, kartellezés - miatt számos károsult juthat a mainál egyszerűbben jóvátételhez.

A sajátos jogintézmény (class action) az Egyesült Államokban örvend nagy népszerűségnek, de egy ideje már az unióban is törekednek az elterjesztésére. Nálunk néhány éve szintén fontolgatják a meghonosítását. A parlament által elfogadott, a köztársasági elnök aláírására váró új polgári törvénykönyv (Ptk.) utal is a csoportos perlés lehetőségére - közölte a Világgazdasággal Sáriné Simkó Ágnes, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium főosztályvezetője.

A kódex a szerződések jogát taglaló könyvében két paragrafusban rendelkezik úgy, hogy az érdekeltek - ha külön törvény ezt rögzíti - a termékszavatossági és -felelősségi igényeiket csoportos perlés útján is érvényesíthetik. Vagyis önálló törvényt kell alkotni a jogintézmény bevezetésére - hangsúlyozta a főosztályvezető.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29