27 °C Budapest

Éhen hal az MNV mobilkoncesszió nélkül

Pénzcentrum
2009. szeptember 16. 09:02

Mozgalmas éve lesz jövőre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, hisz a választások körüli jövés-menés mellett nekifutnak egy mobilinternet-koncesszió eladásának. Húszmilliárdot várna tőle.

A 2010-es költségvetés jelentős, 22,6 milliárd forintos koncessziós díjbevétellel kalkulál az idénre tervezett mintegy kétmilliárd forint után. A Napi Gazdaság információi szerint az állam jövőre nekifut a 900 megahertzes frekvencia mobilinternet- és más szélessávú szolgáltatásai megpályáztatásának, ugyanis eddig ez a frekvencia egy uniós irányelv miatt csak a hagyományos mobilszolgáltatásoknak volt fenntartva. A szabályozás idén ősszel megváltozik, így jövőre meg lehet pályáztatni ezen frekvenciát a szélessávú adatátviteli szolgáltatásokra. A PM által elvárt 20 milliárd forintos koncessziós díjbevétel magasnak tűnik, ám nem elérhetetlen: 2004-ben - a jelenleginél kedvezőbb gazdasági környezetben - a mobilszolgáltatók 16-20 milliárd forintos koncessziós díjakat fizettek az umts-, vagyis harmadik generációs mobilkoncesszióért. Egy esetleges pályázati kudarc azonban húszmilliárdos rést üthet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. gazdálkodásában, amit ugyan fedez a hasonló mértékű fejezeti többlet, ám ekkor a veszteséges cégek finanszírozására egy fillér sem marad.

Látszólag pozitív egyenleggel gazdálkodik jövőre az MNV, ugyanis a költségvetési terv vagyongazdálkodási fejezete 101 milliárd forint bevétel mellett 81 milliárd forint kiadással számol 2010-re, ám a vagyonfejezet akár kellemetlen meglepetéssel is szolgálhat jövő évre. A költségvetéshez készített becslés szerint az MNV által tulajdonolt cégek idei vesztesége 22 milliárd forint lesz, szemben a két héttel korábban publikált költségvetéssel, ami még 24 milliárd forintos nyereséggel számolt. Így a friss becslés szerint az állami cégek idei vesztesége a jövő évi költségvetést terhelheti - amennyiben a veszteséges cégek tulajdonosi segítségre várhatnak. Az MNV Zrt. fejős tehene, a Magyar Villamos Művek (MVM) osztalékfizetésére nagyon számít az állam, ugyanis a 2010-es költségvetési terv 30,6 milliárd forintos osztalékbevételt remél - olvasható a törvénytervezetben.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm