Éhen hal az MNV mobilkoncesszió nélkül

Pénzcentrum
2009. szeptember 16. 09:02

Mozgalmas éve lesz jövőre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, hisz a választások körüli jövés-menés mellett nekifutnak egy mobilinternet-koncesszió eladásának. Húszmilliárdot várna tőle.

A 2010-es költségvetés jelentős, 22,6 milliárd forintos koncessziós díjbevétellel kalkulál az idénre tervezett mintegy kétmilliárd forint után. A Napi Gazdaság információi szerint az állam jövőre nekifut a 900 megahertzes frekvencia mobilinternet- és más szélessávú szolgáltatásai megpályáztatásának, ugyanis eddig ez a frekvencia egy uniós irányelv miatt csak a hagyományos mobilszolgáltatásoknak volt fenntartva. A szabályozás idén ősszel megváltozik, így jövőre meg lehet pályáztatni ezen frekvenciát a szélessávú adatátviteli szolgáltatásokra. A PM által elvárt 20 milliárd forintos koncessziós díjbevétel magasnak tűnik, ám nem elérhetetlen: 2004-ben - a jelenleginél kedvezőbb gazdasági környezetben - a mobilszolgáltatók 16-20 milliárd forintos koncessziós díjakat fizettek az umts-, vagyis harmadik generációs mobilkoncesszióért. Egy esetleges pályázati kudarc azonban húszmilliárdos rést üthet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. gazdálkodásában, amit ugyan fedez a hasonló mértékű fejezeti többlet, ám ekkor a veszteséges cégek finanszírozására egy fillér sem marad.

Látszólag pozitív egyenleggel gazdálkodik jövőre az MNV, ugyanis a költségvetési terv vagyongazdálkodási fejezete 101 milliárd forint bevétel mellett 81 milliárd forint kiadással számol 2010-re, ám a vagyonfejezet akár kellemetlen meglepetéssel is szolgálhat jövő évre. A költségvetéshez készített becslés szerint az MNV által tulajdonolt cégek idei vesztesége 22 milliárd forint lesz, szemben a két héttel korábban publikált költségvetéssel, ami még 24 milliárd forintos nyereséggel számolt. Így a friss becslés szerint az állami cégek idei vesztesége a jövő évi költségvetést terhelheti - amennyiben a veszteséges cégek tulajdonosi segítségre várhatnak. Az MNV Zrt. fejős tehene, a Magyar Villamos Művek (MVM) osztalékfizetésére nagyon számít az állam, ugyanis a 2010-es költségvetési terv 30,6 milliárd forintos osztalékbevételt remél - olvasható a törvénytervezetben.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?