21 °C Budapest

Se saláta, se sushi: eltűnhet a tonhal a polcokról

2009. szeptember 10. 13:02

Az Európai Bizottság támogatja azt a kezdeményezést, melynek értelmében az Unió (és Monaco) boltjaiból és éttermeiből eltűnne a kékúszójú tonhal. A halat ugyanis az Atlanti-óceánban a túlhalászás miatt a kihalás fenyegeti.

A kékúszójú tonhal az Atlanti-óceán nyugati és keleti részén, a Földközi-tengerben és a Fekete-tengerben honos. Átlagos testhossza 1,5 méter, de 5 méter körüli példányt is fogtak már. (Forrás: Wikipédia) A 250 kilós hal húsát elsősorban a sushiéttermekben használják fel, Japán halárverésen előfordult már, hogy több mint húszmillió forintot adtak egy óriás példányért.

A világszerte terjedő sushiőrület azonban megtizedelte az állományt, az Atlanti-óceánban a népesség 90 százalékkal csökkent a hetvenes évek óta. Az állat éppen ezért felkerült a Washingtoni Egyezmény veszélyeztetett állatokat nyilvántartó listájára. Bár a tonhalat mesterséges körülmények közt is tenyésztik, a nevelőtelepeken nevelt állatokat mesterségesen táplálják, majd felhízlalva idő előtt levágják, így kevés a valóban felnőttkort megérő állat, vagy az olyan, amelyből a természetes közeg fogyását pótolni lehetne.

Az teljes tilalom ötletét Monaco vetette fel még júliusban, egy, a tonhalak megóvását szorgalmazó tanácskozás során. Az EU néhány állama már így is betiltotta a tonhal forgalmazását, a World Wide Fund for Nature azonban a többi országot is sürgette, hogy függessze fel teljesen a kereskedelmet. A monacoi ötlet mögé már felsorakozott Franciaország, Németország, Lengyelország, Hollandia és Ausztria is.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05