2 °C Budapest

Se saláta, se sushi: eltűnhet a tonhal a polcokról

2009. szeptember 10. 13:02

Az Európai Bizottság támogatja azt a kezdeményezést, melynek értelmében az Unió (és Monaco) boltjaiból és éttermeiből eltűnne a kékúszójú tonhal. A halat ugyanis az Atlanti-óceánban a túlhalászás miatt a kihalás fenyegeti.

A kékúszójú tonhal az Atlanti-óceán nyugati és keleti részén, a Földközi-tengerben és a Fekete-tengerben honos. Átlagos testhossza 1,5 méter, de 5 méter körüli példányt is fogtak már. (Forrás: Wikipédia) A 250 kilós hal húsát elsősorban a sushiéttermekben használják fel, Japán halárverésen előfordult már, hogy több mint húszmillió forintot adtak egy óriás példányért.

A világszerte terjedő sushiőrület azonban megtizedelte az állományt, az Atlanti-óceánban a népesség 90 százalékkal csökkent a hetvenes évek óta. Az állat éppen ezért felkerült a Washingtoni Egyezmény veszélyeztetett állatokat nyilvántartó listájára. Bár a tonhalat mesterséges körülmények közt is tenyésztik, a nevelőtelepeken nevelt állatokat mesterségesen táplálják, majd felhízlalva idő előtt levágják, így kevés a valóban felnőttkort megérő állat, vagy az olyan, amelyből a természetes közeg fogyását pótolni lehetne.

Az teljes tilalom ötletét Monaco vetette fel még júliusban, egy, a tonhalak megóvását szorgalmazó tanácskozás során. Az EU néhány állama már így is betiltotta a tonhal forgalmazását, a World Wide Fund for Nature azonban a többi országot is sürgette, hogy függessze fel teljesen a kereskedelmet. A monacoi ötlet mögé már felsorakozott Franciaország, Németország, Lengyelország, Hollandia és Ausztria is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem