18 °C Budapest

Se saláta, se sushi: eltűnhet a tonhal a polcokról

2009. szeptember 10. 13:02

Az Európai Bizottság támogatja azt a kezdeményezést, melynek értelmében az Unió (és Monaco) boltjaiból és éttermeiből eltűnne a kékúszójú tonhal. A halat ugyanis az Atlanti-óceánban a túlhalászás miatt a kihalás fenyegeti.

A kékúszójú tonhal az Atlanti-óceán nyugati és keleti részén, a Földközi-tengerben és a Fekete-tengerben honos. Átlagos testhossza 1,5 méter, de 5 méter körüli példányt is fogtak már. (Forrás: Wikipédia) A 250 kilós hal húsát elsősorban a sushiéttermekben használják fel, Japán halárverésen előfordult már, hogy több mint húszmillió forintot adtak egy óriás példányért.

A világszerte terjedő sushiőrület azonban megtizedelte az állományt, az Atlanti-óceánban a népesség 90 százalékkal csökkent a hetvenes évek óta. Az állat éppen ezért felkerült a Washingtoni Egyezmény veszélyeztetett állatokat nyilvántartó listájára. Bár a tonhalat mesterséges körülmények közt is tenyésztik, a nevelőtelepeken nevelt állatokat mesterségesen táplálják, majd felhízlalva idő előtt levágják, így kevés a valóban felnőttkort megérő állat, vagy az olyan, amelyből a természetes közeg fogyását pótolni lehetne.

Az teljes tilalom ötletét Monaco vetette fel még júliusban, egy, a tonhalak megóvását szorgalmazó tanácskozás során. Az EU néhány állama már így is betiltotta a tonhal forgalmazását, a World Wide Fund for Nature azonban a többi országot is sürgette, hogy függessze fel teljesen a kereskedelmet. A monacoi ötlet mögé már felsorakozott Franciaország, Németország, Lengyelország, Hollandia és Ausztria is.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem