1 °C Budapest

Se saláta, se sushi: eltűnhet a tonhal a polcokról

2009. szeptember 10. 13:02

Az Európai Bizottság támogatja azt a kezdeményezést, melynek értelmében az Unió (és Monaco) boltjaiból és éttermeiből eltűnne a kékúszójú tonhal. A halat ugyanis az Atlanti-óceánban a túlhalászás miatt a kihalás fenyegeti.

A kékúszójú tonhal az Atlanti-óceán nyugati és keleti részén, a Földközi-tengerben és a Fekete-tengerben honos. Átlagos testhossza 1,5 méter, de 5 méter körüli példányt is fogtak már. (Forrás: Wikipédia) A 250 kilós hal húsát elsősorban a sushiéttermekben használják fel, Japán halárverésen előfordult már, hogy több mint húszmillió forintot adtak egy óriás példányért.

A világszerte terjedő sushiőrület azonban megtizedelte az állományt, az Atlanti-óceánban a népesség 90 százalékkal csökkent a hetvenes évek óta. Az állat éppen ezért felkerült a Washingtoni Egyezmény veszélyeztetett állatokat nyilvántartó listájára. Bár a tonhalat mesterséges körülmények közt is tenyésztik, a nevelőtelepeken nevelt állatokat mesterségesen táplálják, majd felhízlalva idő előtt levágják, így kevés a valóban felnőttkort megérő állat, vagy az olyan, amelyből a természetes közeg fogyását pótolni lehetne.

Az teljes tilalom ötletét Monaco vetette fel még júliusban, egy, a tonhalak megóvását szorgalmazó tanácskozás során. Az EU néhány állama már így is betiltotta a tonhal forgalmazását, a World Wide Fund for Nature azonban a többi országot is sürgette, hogy függessze fel teljesen a kereskedelmet. A monacoi ötlet mögé már felsorakozott Franciaország, Németország, Lengyelország, Hollandia és Ausztria is.

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?