-1 °C Budapest

Büntetés az utcán vizelőknek: Párizs felvette a kesztyűt!

2009. szeptember 2. 16:02

A francia fővárosnak sikerült már elérnie, hogy a kutyatulajdonosok összeszedjék kis kedvencük után a piszkot, azonban az emberekkel már jobban meggyűlik a bajuk. A kisdolgukat az utcán elvégző személyek ellen most egy 88 tagból álló brigád veszi fel a harcot, akik bűntetést is kiszabhatnak a szabálytalankodókra.

A Brigade des Incivilités névre hallgató civil kezdeményezésnek 88 tagja van, akik megpróbálnak harcba szállni a higiénikusnak legkevésbé sem nevezhető, de a párizsiak körében igen elterjedt szokással: miszerint sokan az utcán vizelnek.

A "felderítők" civil ruhában, jelölés nélküli autóval járják az utcákat, és mindenkinek felszólító cédulát osztogatnak, kezdve az utcán szemetelőktől, az engedély nélküli plakátragasztókon, vagy a kutyájuk után a piszkot össze nem szedőkön át, egészen az utcán pisilőkig.

A brigád tagjai szerint az utcán pisilésnek nincs főszezonja, de tény, hogy nyáron többször fordul elő. Ilyenkor a közterületisek havonta több ezer négyzetméternyi falat, illetve járdát fújnak le vegyszerrel, de ez csak felületi kezelés, nem mossa le teljesen.

Pedig Párizsban több mint 400 utcai vécé található, melyek 2006 óta teljesen ingyen használhatók. Ezek legtöbbje már környezetbarát, mivel összegyűjtik az esővizet, és azt használják öblítéshez.

De próbálkoztak már egyéb módon is leszoktatni az embereket a falra pisilésről: 2005-ben egy építész egy olyan felületet talált ki, amely visszaveri a rá eső folyadékot. A prototípusát el is helyezték egy olyan épület falára, melyet a kulturálatlanul viselkedők sokszor"látogattak". A kísérlet hatásosnak bizonyult, ennek ellenére a városvezetőség nem tervez több falat az említett anyaggal bevonni. Nyilván pénzügyi okokra hivatkozva.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kulturálatlan viselkedők ellen fellépő brigád 2007-ben több mint 1200 alkalommal lépett fel utcán pisilők ellen, 2008-ban ez a szám 1800-ra emelkedett, idén júniusig pedig már több mint 1100 alkalommal nyújtottak át felszólító cédulákat.

Turistákkal, hajléktalanokkal, vagy személyazonosító okirat nélküliekkel azonban nem tudnak mit kezdeni, hiszen lakcím nélkül nem tudják hova kipostázni a bírósági papírokat. A büntetési tételek egyébként akár a 450 eurót is elérhetik.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 9. szombat
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm