22 °C Budapest

Büntetés az utcán vizelőknek: Párizs felvette a kesztyűt!

2009. szeptember 2. 16:02

A francia fővárosnak sikerült már elérnie, hogy a kutyatulajdonosok összeszedjék kis kedvencük után a piszkot, azonban az emberekkel már jobban meggyűlik a bajuk. A kisdolgukat az utcán elvégző személyek ellen most egy 88 tagból álló brigád veszi fel a harcot, akik bűntetést is kiszabhatnak a szabálytalankodókra.

A Brigade des Incivilités névre hallgató civil kezdeményezésnek 88 tagja van, akik megpróbálnak harcba szállni a higiénikusnak legkevésbé sem nevezhető, de a párizsiak körében igen elterjedt szokással: miszerint sokan az utcán vizelnek.

A "felderítők" civil ruhában, jelölés nélküli autóval járják az utcákat, és mindenkinek felszólító cédulát osztogatnak, kezdve az utcán szemetelőktől, az engedély nélküli plakátragasztókon, vagy a kutyájuk után a piszkot össze nem szedőkön át, egészen az utcán pisilőkig.

A brigád tagjai szerint az utcán pisilésnek nincs főszezonja, de tény, hogy nyáron többször fordul elő. Ilyenkor a közterületisek havonta több ezer négyzetméternyi falat, illetve járdát fújnak le vegyszerrel, de ez csak felületi kezelés, nem mossa le teljesen.

Pedig Párizsban több mint 400 utcai vécé található, melyek 2006 óta teljesen ingyen használhatók. Ezek legtöbbje már környezetbarát, mivel összegyűjtik az esővizet, és azt használják öblítéshez.

De próbálkoztak már egyéb módon is leszoktatni az embereket a falra pisilésről: 2005-ben egy építész egy olyan felületet talált ki, amely visszaveri a rá eső folyadékot. A prototípusát el is helyezték egy olyan épület falára, melyet a kulturálatlanul viselkedők sokszor"látogattak". A kísérlet hatásosnak bizonyult, ennek ellenére a városvezetőség nem tervez több falat az említett anyaggal bevonni. Nyilván pénzügyi okokra hivatkozva.

A kulturálatlan viselkedők ellen fellépő brigád 2007-ben több mint 1200 alkalommal lépett fel utcán pisilők ellen, 2008-ban ez a szám 1800-ra emelkedett, idén júniusig pedig már több mint 1100 alkalommal nyújtottak át felszólító cédulákat.

Turistákkal, hajléktalanokkal, vagy személyazonosító okirat nélküliekkel azonban nem tudnak mit kezdeni, hiszen lakcím nélkül nem tudják hova kipostázni a bírósági papírokat. A büntetési tételek egyébként akár a 450 eurót is elérhetik.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05