5 °C Budapest

10 tipp: spórolj tízezreket, vásárolj okosan!

2009. augusztus 10. 06:20

Vásárlási praktikák: Pénzcentrum-tippek Vásárolni márpedig szükséges, takarékoskodni nemkülönben. A Pénzcentrum most bevezet az okos, takarékos és praktikus bevásárlási trükkök világába, hogy Te megtakaríthass időt, energiát, és legfőképpen PÉNZT!

Biztosan érezted már úgy egy kiadós bevásárlás után, hogy gyakorlatilag kiraboltak. Tényleg szükséges, hogy hétvégente tízezreket hagyj a hipermarketben? Ötleteket adunk az okos és takarékos vásárláshoz - Pénzcentrum módra.


1. Tervezni, tervezni, tervezni!

Az egyik legnagyobb hiba - amit a legtöbben rendszeresen elkövetünk- hogy impulzusszerűen vásárolunk, azaz mindent bedobálunk a kosárba, amiről azt gondoljuk, szükséges lehet. Ki mondta, hogy ciki listát írni? Nézd meg, mi fogyott el a konyhában, írd fel egy papírra és tedd ki a hűtőszekrény ajtajára! Mielőtt elindulsz bevásárolni, nézz körül, mi az, ami esetleg hiányozhat a papírról!

2. Felejtsd el a márkákat!

Egy felmérés szerint Nagy-Britanniában egy év alatt megháromszorozódott az üzletláncok saját márkás termékeinek értékesítése. Magyarországon 2008-ban 13 százalékos növekedést mutatott az áruházláncok saját nevével fémjelzett áruinak eladása.

Ezeket a termékeket sokszor ismert, megbízható gyártók készítik, minőségük pedig gyakran teljesen megegyezik a jóval (akár 50 százalékkal is) drágább márkás cikkekkel. Az üzletláncok ugyanis abból szereznek előnyt, hogy nagy mennyiségben, biztosan el tudják majd adni őket, ráadásul általában külön marketingre sem kell költeniük (inkább magát az áruházláncot reklámozzák).

Fotó: tesco.hu


Ráadásul a különböző vásárlói és minőségi teszteken is egyre jobb értékelést kapnak a sajátmárkás termékek. A Magyarországon is jelenlévő, főleg német tulajdonú drogériák saját márkás termékei szintén megbízható minőségűek.

3. Vásárolj az interneten!

Magyarországon az élelmiszerek, vegyiáruk internetes vásárlásától még sokan idegenkednek, a szakemberek szerint azonban néhány éven belül igazán nagy robbanás következhet be az ágazatban. Ugyanakkor már most is rengeteg olyan webáruház található, amelyek olcsóbbak tudnak lenni a klasszikus boltoknál. Ráadásul sok esetben bizonyos értékhatár felett ingyenes a kiszállítás, így az idő mellett a benzint is megspórolhatod (és nem csábulsz el egy csokira vagy cukorkára sem).

Tartós fogyasztási cikkeket viszont egyértelműen megéri a neten vásárolni: egész egyszerűen hasonlítsd össze az elektronikai cikkek bolti és internetes árait. Általában szignifikáns a különbség. Az egyre népszerűbb online könyvesboltokban egy 3 ezer forintos könyvnél gyakran 500 forintot is megspórolhatsz.

4. Vásárolj értékcsökkentett termékeket!

Egyre több boltban találkozhatunk értékcsökkentett termékekkel. Ezek sokszor a közelgő lejárati idő, vagy valamilyen apróbb sérülés miatt kerülnek akár 50 százalékkal kevesebbe. Márpedig mondjuk egy konzervnél nem igazán számít, ha picit benyomódott a doboza.
Figyelj arra, hogy egyértelműen rajta legyen a terméken az értékcsökkentést jelző matrica, máskülönben a pénztáros nem számítja majd be a kedvezményt!
Szerte az országban találhatsz olyan boltokat, amelyek kimondottan arra szakosodtak, hogy jelentős kedvezménnyel árusítsanak kis mértékben sérült, karcolt tartós fogyasztási cikkeket, műszaki termékeket.

5. Vásárolj a piacon!

Keresd meg a hozzád legközelebbi piacot, vásárcsarnokot és vásárolj ott zöldséget, gyümölcsöt, húsárut. Az árak felveszik a versenyt a hipermarketekkel, de valószínűleg nagyobb választékot, frissebb készletet és hazai élelmiszereket találsz. Ráadásul a piacokon is egyre több az akció, sok helyen zárás előtt olcsóbban adnak bizonyos termékeket.

Egy másik megoldás, ha otthon termesztesz zöldségeket, nevelsz sertést:
Disznóság! Orrfacsaró bűz és háborgó szomszédok

Lidl, gyerekek, akciók: további tippek

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?