10 tipp: spórolj tízezreket, vásárolj okosan!

2009. augusztus 10. 06:20

Vásárlási praktikák: Pénzcentrum-tippek Vásárolni márpedig szükséges, takarékoskodni nemkülönben. A Pénzcentrum most bevezet az okos, takarékos és praktikus bevásárlási trükkök világába, hogy Te megtakaríthass időt, energiát, és legfőképpen PÉNZT!

Biztosan érezted már úgy egy kiadós bevásárlás után, hogy gyakorlatilag kiraboltak. Tényleg szükséges, hogy hétvégente tízezreket hagyj a hipermarketben? Ötleteket adunk az okos és takarékos vásárláshoz - Pénzcentrum módra.


1. Tervezni, tervezni, tervezni!

Az egyik legnagyobb hiba - amit a legtöbben rendszeresen elkövetünk- hogy impulzusszerűen vásárolunk, azaz mindent bedobálunk a kosárba, amiről azt gondoljuk, szükséges lehet. Ki mondta, hogy ciki listát írni? Nézd meg, mi fogyott el a konyhában, írd fel egy papírra és tedd ki a hűtőszekrény ajtajára! Mielőtt elindulsz bevásárolni, nézz körül, mi az, ami esetleg hiányozhat a papírról!

2. Felejtsd el a márkákat!

Egy felmérés szerint Nagy-Britanniában egy év alatt megháromszorozódott az üzletláncok saját márkás termékeinek értékesítése. Magyarországon 2008-ban 13 százalékos növekedést mutatott az áruházláncok saját nevével fémjelzett áruinak eladása.

Ezeket a termékeket sokszor ismert, megbízható gyártók készítik, minőségük pedig gyakran teljesen megegyezik a jóval (akár 50 százalékkal is) drágább márkás cikkekkel. Az üzletláncok ugyanis abból szereznek előnyt, hogy nagy mennyiségben, biztosan el tudják majd adni őket, ráadásul általában külön marketingre sem kell költeniük (inkább magát az áruházláncot reklámozzák).

Fotó: tesco.hu


Ráadásul a különböző vásárlói és minőségi teszteken is egyre jobb értékelést kapnak a sajátmárkás termékek. A Magyarországon is jelenlévő, főleg német tulajdonú drogériák saját márkás termékei szintén megbízható minőségűek.

3. Vásárolj az interneten!

Magyarországon az élelmiszerek, vegyiáruk internetes vásárlásától még sokan idegenkednek, a szakemberek szerint azonban néhány éven belül igazán nagy robbanás következhet be az ágazatban. Ugyanakkor már most is rengeteg olyan webáruház található, amelyek olcsóbbak tudnak lenni a klasszikus boltoknál. Ráadásul sok esetben bizonyos értékhatár felett ingyenes a kiszállítás, így az idő mellett a benzint is megspórolhatod (és nem csábulsz el egy csokira vagy cukorkára sem).

Tartós fogyasztási cikkeket viszont egyértelműen megéri a neten vásárolni: egész egyszerűen hasonlítsd össze az elektronikai cikkek bolti és internetes árait. Általában szignifikáns a különbség. Az egyre népszerűbb online könyvesboltokban egy 3 ezer forintos könyvnél gyakran 500 forintot is megspórolhatsz.

4. Vásárolj értékcsökkentett termékeket!

Egyre több boltban találkozhatunk értékcsökkentett termékekkel. Ezek sokszor a közelgő lejárati idő, vagy valamilyen apróbb sérülés miatt kerülnek akár 50 százalékkal kevesebbe. Márpedig mondjuk egy konzervnél nem igazán számít, ha picit benyomódott a doboza.
Figyelj arra, hogy egyértelműen rajta legyen a terméken az értékcsökkentést jelző matrica, máskülönben a pénztáros nem számítja majd be a kedvezményt!
Szerte az országban találhatsz olyan boltokat, amelyek kimondottan arra szakosodtak, hogy jelentős kedvezménnyel árusítsanak kis mértékben sérült, karcolt tartós fogyasztási cikkeket, műszaki termékeket.

5. Vásárolj a piacon!

Keresd meg a hozzád legközelebbi piacot, vásárcsarnokot és vásárolj ott zöldséget, gyümölcsöt, húsárut. Az árak felveszik a versenyt a hipermarketekkel, de valószínűleg nagyobb választékot, frissebb készletet és hazai élelmiszereket találsz. Ráadásul a piacokon is egyre több az akció, sok helyen zárás előtt olcsóbban adnak bizonyos termékeket.

Egy másik megoldás, ha otthon termesztesz zöldségeket, nevelsz sertést:
Disznóság! Orrfacsaró bűz és háborgó szomszédok

Lidl, gyerekek, akciók: további tippek

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?