Messze még az alagút vége

2009. július 31. 11:42

A márciusi, idei mélypontot jelentő 37 pont óta folyamatosan javul a Nielsen által készített Fogyasztói Bizalmi Index. A 48 pontos júliusi mutató azonban még mindig messze elmarad attól, amit optimistának nevezhetnénk.

Az index kiszámításának tényezői közül személyes anyagi helyzetét jónak látja a következő tizenkét hónapban a megkérdezettek 12 százaléka, míg májusban csak 7, júniusban 11 százalék. Rossznak 38 százalék tartja saját pénzügyi kilátásait, szemben a márciusi 51 százalékkal.

Az előttünk álló tizenkét hónap során a hazai munkalehetőségekről a válaszadók 63 százaléka mondta a márciusi mélypontkor azt, hogy rosszak, míg májusban 62 százalék, júniusban 54, júliusban 50 százalék. A "jó" véleményt képviselők aránya a júniusi 5-ről most 7 százalékra változott.

A Fogyasztói Bizalmi Index harmadik összetevője: Ki, hogyan vélekedik arról, hogy a mostani időszak, a mai árakat és személyes anyagi helyzetüket figyelembe véve alkalmas-e a számukra szükséges és kívánatos termékek megvásárlására. A márciusi 42 százalék után júniusban és júliusban is 37 százalék tartotta rossznak a jelen helyzetet vásárlás tekintetében. Jónak pedig júliusban már 13 százalék, a márciusi 9, illetve az előző három hónapban mért, egyaránt 11 százalékkal szemben.

Matematikailag a fogyasztói bizalmi index nulla és 200 pont között lehet, de gyakorlatilag általában a jónak tekinthető 133 és a kevésbé jó 67 pont között szoktak mozogni a számok. A júliusi, 48 pontos mutatóhoz képest érzékelhetően bizakodóbbak a Pest megyében és Budapesten élő válaszadók - 68, illetve 66 ponttal.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szintén kiemelkednek a nettó 100 ezer forintnál nagyobb jövedelemmel rendelkező megkérdezettek; indexük 64 pont. Ugyanakkor az alacsony, havi nettó 50 ezer forintnál kisebb jövedelműek mutatója csak 28 pont.

Figyelemre méltóan változott a 18-29 évesek véleménye. A júliust megelőző négy hónap során 43 és 46 pontos indexük csak kis mértékű bizakodást jelzett. A hetedik hónapban viszont 59 pontos indexükkel a legfiatalabb felnőttek optimizmusa újra kiemelkedett a többi korosztály közül.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?