-1 °C Budapest

Messze még az alagút vége

2009. július 31. 11:42

A márciusi, idei mélypontot jelentő 37 pont óta folyamatosan javul a Nielsen által készített Fogyasztói Bizalmi Index. A 48 pontos júliusi mutató azonban még mindig messze elmarad attól, amit optimistának nevezhetnénk.

Az index kiszámításának tényezői közül személyes anyagi helyzetét jónak látja a következő tizenkét hónapban a megkérdezettek 12 százaléka, míg májusban csak 7, júniusban 11 százalék. Rossznak 38 százalék tartja saját pénzügyi kilátásait, szemben a márciusi 51 százalékkal.

Az előttünk álló tizenkét hónap során a hazai munkalehetőségekről a válaszadók 63 százaléka mondta a márciusi mélypontkor azt, hogy rosszak, míg májusban 62 százalék, júniusban 54, júliusban 50 százalék. A "jó" véleményt képviselők aránya a júniusi 5-ről most 7 százalékra változott.

A Fogyasztói Bizalmi Index harmadik összetevője: Ki, hogyan vélekedik arról, hogy a mostani időszak, a mai árakat és személyes anyagi helyzetüket figyelembe véve alkalmas-e a számukra szükséges és kívánatos termékek megvásárlására. A márciusi 42 százalék után júniusban és júliusban is 37 százalék tartotta rossznak a jelen helyzetet vásárlás tekintetében. Jónak pedig júliusban már 13 százalék, a márciusi 9, illetve az előző három hónapban mért, egyaránt 11 százalékkal szemben.

Matematikailag a fogyasztói bizalmi index nulla és 200 pont között lehet, de gyakorlatilag általában a jónak tekinthető 133 és a kevésbé jó 67 pont között szoktak mozogni a számok. A júliusi, 48 pontos mutatóhoz képest érzékelhetően bizakodóbbak a Pest megyében és Budapesten élő válaszadók - 68, illetve 66 ponttal.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szintén kiemelkednek a nettó 100 ezer forintnál nagyobb jövedelemmel rendelkező megkérdezettek; indexük 64 pont. Ugyanakkor az alacsony, havi nettó 50 ezer forintnál kisebb jövedelműek mutatója csak 28 pont.

Figyelemre méltóan változott a 18-29 évesek véleménye. A júliust megelőző négy hónap során 43 és 46 pontos indexük csak kis mértékű bizakodást jelzett. A hetedik hónapban viszont 59 pontos indexükkel a legfiatalabb felnőttek optimizmusa újra kiemelkedett a többi korosztály közül.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem