14 °C Budapest

Figyelj oda! Óriási kárt okoznak az apróhirdetéses csalók

2009. július 10. 12:32

Az internetes apródhirdetések feladói sokszor gépjármű eladás címén több ezer eurós összeget csalnak ki a gyanútlan vásárlóktól, akik soha nem kapják meg az ígért terméket

Az Európai Fogyasztói Központ Magyarországhoz több panasz is érkezett apróhirdetéses csalások miatt. Ezek során a szélhámos felad egy hirdetés, amelyben például autót vagy traktort kínál eladásra. Az érdeklődők azt az információt kapják, hogy a vásárlás egy szállító cégen keresztül történik.

A csaló ezután a vételár egy részét vagy akár a teljes vételárat az úgy nevezett szállító cég számlájára utaltatja a fogyasztóval, hangsúlyozva, hogy ha nem elégedett a termékkel, azt pénzvisszafizetés mellett visszaküldheti. Ha a trükk sikeres, a fogyasztó átutalja a kért összeget, a magát eladónak feltüntető személy pedig nyom nélkül eltűnik, természetesen az ígért termékkel együtt.

Az EFK-hoz két panasz is érkezett ilyen típusú csalás miatt. Az egyik fogyasztót 3 000, a másikat 4 500 euróval károsította meg vélhetően ugyanaz a szélhámos - figyelmeztetett Morvay György, az EFK igazgatója. Mint mondta, az eladó országában dolgozó fogyasztói szervezetek szerint az állítólagos eladó nem létezik, a hirdetésben megnevezett szállító céggel pedig nem tudták felvenni a kapcsolatot.

Morvay György felhívja a figyelmet arra, hogy az internetes apróhirdetéseket közvetítő weboldalak nem ellenőrzik az eladó személyét és az ajánlat valódiságát. Így nem jelent garanciát, ha az apróhirdetést egy ismert hirdető oldalon találjuk meg. Az EFK igazgatója szerint célszerű olyan szakosodott weboldalakon vásárolni, ahol a felhasználók értékelik az eladókat, így nagyobb az esély a szélhámosok kiszűrésére. A vásárlás megkezdése előtt tanácsos ellenőrizni a megadott cégek elérhetőségeit és csak alapos körültekintést követően fizetni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha olyan értékesítési formát ajánlanak, ami új vagy szokatlan, legyünk különösen körültekintőek. Autó esetében nézzük meg a képen látható jármű környezetét, mert lehetséges, hogy ellentmondásban van a hirdetés eredeti szövegével. Próbáljunk meg lehetőséget kérni arra, hogy előzetesen megnézhessük a járművet (pontos helyet és időpontot kérjünk), felajánlva hogy vállaljuk az utazási költséget. Ha kitérő választ kapunk akkor indokolt a fokozott óvatosság.

Internetes keresőprogram segítségével is tájékozódhatunk: beütve az eladó nevét, lehetséges, hogy találunk olyan fogyasztói visszajelzéseket, amelyek szerint ilyen néven már követtek el csalást. Ha cég kínálja eladásra az autót, használjuk az efk.hu oldalon elérhető HOWARD-ot. A HOWARD vásárlási segéd segít ellenőrizni a cégek adatait és elkerülni a tisztességtelen kereskedőket. Morvay György kiemelte: a fentihez hasonló csalások Nyugat-Európában elterjedtek, de a jelek szerint Magyarországon is egyre nagyobb számban jelennek meg.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?