1 °C Budapest

Figyelj oda! Óriási kárt okoznak az apróhirdetéses csalók

2009. július 10. 12:32

Az internetes apródhirdetések feladói sokszor gépjármű eladás címén több ezer eurós összeget csalnak ki a gyanútlan vásárlóktól, akik soha nem kapják meg az ígért terméket

Az Európai Fogyasztói Központ Magyarországhoz több panasz is érkezett apróhirdetéses csalások miatt. Ezek során a szélhámos felad egy hirdetés, amelyben például autót vagy traktort kínál eladásra. Az érdeklődők azt az információt kapják, hogy a vásárlás egy szállító cégen keresztül történik.

A csaló ezután a vételár egy részét vagy akár a teljes vételárat az úgy nevezett szállító cég számlájára utaltatja a fogyasztóval, hangsúlyozva, hogy ha nem elégedett a termékkel, azt pénzvisszafizetés mellett visszaküldheti. Ha a trükk sikeres, a fogyasztó átutalja a kért összeget, a magát eladónak feltüntető személy pedig nyom nélkül eltűnik, természetesen az ígért termékkel együtt.

Az EFK-hoz két panasz is érkezett ilyen típusú csalás miatt. Az egyik fogyasztót 3 000, a másikat 4 500 euróval károsította meg vélhetően ugyanaz a szélhámos - figyelmeztetett Morvay György, az EFK igazgatója. Mint mondta, az eladó országában dolgozó fogyasztói szervezetek szerint az állítólagos eladó nem létezik, a hirdetésben megnevezett szállító céggel pedig nem tudták felvenni a kapcsolatot.

Morvay György felhívja a figyelmet arra, hogy az internetes apróhirdetéseket közvetítő weboldalak nem ellenőrzik az eladó személyét és az ajánlat valódiságát. Így nem jelent garanciát, ha az apróhirdetést egy ismert hirdető oldalon találjuk meg. Az EFK igazgatója szerint célszerű olyan szakosodott weboldalakon vásárolni, ahol a felhasználók értékelik az eladókat, így nagyobb az esély a szélhámosok kiszűrésére. A vásárlás megkezdése előtt tanácsos ellenőrizni a megadott cégek elérhetőségeit és csak alapos körültekintést követően fizetni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha olyan értékesítési formát ajánlanak, ami új vagy szokatlan, legyünk különösen körültekintőek. Autó esetében nézzük meg a képen látható jármű környezetét, mert lehetséges, hogy ellentmondásban van a hirdetés eredeti szövegével. Próbáljunk meg lehetőséget kérni arra, hogy előzetesen megnézhessük a járművet (pontos helyet és időpontot kérjünk), felajánlva hogy vállaljuk az utazási költséget. Ha kitérő választ kapunk akkor indokolt a fokozott óvatosság.

Internetes keresőprogram segítségével is tájékozódhatunk: beütve az eladó nevét, lehetséges, hogy találunk olyan fogyasztói visszajelzéseket, amelyek szerint ilyen néven már követtek el csalást. Ha cég kínálja eladásra az autót, használjuk az efk.hu oldalon elérhető HOWARD-ot. A HOWARD vásárlási segéd segít ellenőrizni a cégek adatait és elkerülni a tisztességtelen kereskedőket. Morvay György kiemelte: a fentihez hasonló csalások Nyugat-Európában elterjedtek, de a jelek szerint Magyarországon is egyre nagyobb számban jelennek meg.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem