10 °C Budapest

Mégsem gyógyhatású a "biogél": 3 millióra bírságolt a GVH

Pénzcentrum
2009. július 9. 11:32

Gyógyhatást tulajdonított az általa forgalmazott "biogélnek" a Yess Europe Kft., amivel megtévesztette a fogyasztókat - döntött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Emiatt a társaságnak 3 millió forintos bírságot kell fizetnie.

A Natura-Pro Kft. kizárólag a Dr. Hummel Mikrorostos Biogél termék gyártását irányítja, amelynek kifejlesztője e vállalkozás ügyvezetője, Dr. Hummel Zoltán. A szóban forgó termék a gyártó meghatározása szerint mikrobiológiai eredetű, cellulóz étkezési rost tartalmú élelmiszer készítmény. A Yess Europe Kft. fő tevékenysége csomagküldő, internetes kereskedelem. A két vállalkozás 2006 elején megállapodást kötött a biogél forgalmazásáról. Ekkortól kezdve a Yess Europe Kft. lett a termék kizárólagos forgalmazója, a termék csak az általa működtetett törzsvásárlói rendszer keretein belül kapható, bolti forgalmazására nem került sor.

A Yess Europe Kft. a termék mellé adott szórólapon, valamint a törzsvásárlóinak küldött termékkatalógusban gyógyhatást tulajdonított a terméknek (bélflóra regeneráló, méregtelenítő, antioxidáns stb.) A GVH megállapította, a Dr. Hummel Mikrorostos Biogél fogyasztókra gyakorolt hatása vonatkozásában gyakorlatilag semmilyen bizonyíték sem áll rendelkezésére. A vizsgálat során egyetlen egy kutatási anyag került benyújtásra, amely kizárólag arra vonatkozott, hogy a vizsgált Kombucha gél mintában mennyi volt a mikroba, a penészgomba, az élesztőgomba és az ecetsav baktérium száma. A GVH nem tartotta elfogadhatónak a Natura-Pro Kft. azon előadását sem, amely szerint az Állami Egészségügyi Kutatóintézetben 2009 áprilisában vagy májusában klinikai vizsgálatok kezdődnek meg a termékkel kapcsolatban, mivel a termékről szóló információk valóságtartalmát igazoló bizonyítékoknak már a közzétételkor rendelkezésre kellett volna állni.

Mivel a biogél tulajdonságai vonatkozásában lényegében semmilyen bizonyíték nem áll rendelkezésre, a termék emberi egészségre gyakorolt állítólagosan kedvező hatása, gyógyhatása sem nyert bizonyítást. Amint azt a Natura-Pro Kft. is előadta, a Dr. Hummel Mikrorostos Biogél termék élelmiszer, amelyről nem állítható semmilyen gyógyhatás. Mindazonáltal nyilvánvaló, hogy nem egyszerű élelmiszerként került forgalmazásra. A tájékoztatások összhatásukban olyan benyomást keltették, hogy a termék alkalmas betegség megelőzésére, kezelésére, gyógyhatás kiváltására. A termék kizárólag élelmiszerként hozható forgalomba. Semmilyen olyan hatósági eljárásra nem került sor, amely lehetővé tenné, hogy a termékkel kapcsolatban az élelmiszerek esetében irányadó korlátokon túllépő, egészségre vonatkozó állítást tartalmazó tájékoztatást adjanak.

Kiemelendő, hogy a Yess Europe Kft. az emberi egészséggel kapcsolatos, s ezáltal az azokat alkalmazó vállalkozással szemben az átlagosnál egyébként is magasabb szintű elvárást megalapozó tájékoztatások ellenőrzése kapcsán nem tanúsította az elvárható szakmai gondosságot, amikor nem ellenőrizte, hogy az általa közzétett tájékoztatások tartalma megfelel-e a valóságnak, az állítások bizonyítottak-e. Mindezek miatt a GVH a fogyasztók megtévesztése miatt a vállalkozást 3 millió forintra bírságolta. A bírság összegének meghatározásakor súlyosbító körülménynek bizonyult, hogy a vállalkozás a megtévesztő magatartást több éven át folytatta, e tevékenységével az átlagosnál érzékenyebb fogyasztói kört tévesztett meg. A GVH enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a Yess Europe Kft. az eljárás során részben módosított magatartásán.

A bírságon kívül a versenyhatóság előírta a Yess Europe számára, hogy 30 napon belül az általa üzemeltetett internetes honlapok nyitó oldalán jól láthatóan, észrevételek hozzáfűzése nélkül három hónapon át teljes terjedelemben tegye közzé a GVH határozatát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A GVH megállapította, olyan bizonyítékok nem állnak rendelkezésre, amelyek alapján a Natura-Pro Kft. esetében jogsértés megállapítására kerülhetett volna sor. A különböző dokumentumok és az eljárás alá vont vállalkozások egymásnak részben ellentmondó előadásai alapján nem volt egyértelműen megállapítható, hogy a jogsértő tartalommal bíró tájékoztatások megjelenésében a Natura-Pro Kft.-nek milyen szerepe volt.

A két vállalkozás az eljárás során vállalásokat is tett, amely szerint a termék elnevezéséből kiveszik a "dr" és a "bio" megjelöléseket, valamint a termék címkéjéről leszedik a kúraszerű és a nem kúraszerű alkalmazásokra történő utalásokat. A vállalásokat a GVH elfogadta és azok kötelezővé tétele mellett a termék elnevezése és a címkéje vonatkozásában indított eljárást jogsértés megállapítása nélkül végzéssel megszüntette.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem