18 °C Budapest

Trükközött az Intersport, büntetett a GVH

2009. június 3. 14:02

A valóságban elérhetőnél jóval nagyobb kedvezményt ígértek a fogyasztóknak az Intersport áruházak által megjelentetett reklámok, amivel megtévesztették a fogyasztókat - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Emiatt a sportszer kiskereskedelmi lánc 5 millió forint bírságot kapott.

A GVH 2008. júliusában indított eljárást az Intersport Austria GmbH-val szemben, amely során a sportáruház lánc 2007. június és 2008. július közötti akciótartási gyakorlatát vizsgálta. Magyarországon 9 Intersport áruház működik. Az Intersport védjegy használatára, illetve az áruházak működtetésére az Intersport Austria GmbH franchise szerződést kötött önálló vállalkozásként működő sportcikk kiskereskedőkkel. Az áruházak a vizsgált időszakban több akciókról hírt adó reklámanyagot is kiadtak.

Ezek közös jellemzője volt, hogy feltüntettek egy "eredeti", áthúzott árat, illetve egy kedvezményes árat. Az Intersport hirdetési gyakorlata szerint a reklámokban kiemelésre került az a tény, hogy milyen kedvezményt kínál az adott akcióban a fogyasztók számára. Egyes esetekben apró betűvel, a lap szélén eldugott helyen egy felhívást is szerepeltettek, amely szerint: "A feltüntetett eredeti árak a gyártó/szállító által ajánlott eladási árak." Ennek ellenére azonban a GVH szerint a reklámok egyértelműen azt sugallták, hogy a hirdető az üzleteiben alkalmazott kiskereskedelmi árakhoz képest kínál kedvezményt.

A GVH álláspontja szerint a fogyasztók megtévesztésére alkalmas, ha az áthúzott árat egy vállalkozás az akció előtt csak átmenet jelleggel alkalmazta vagy közvetlenül az akciós időszak előtt már egyátalán nem alkalmazta. Az Intersport az áthúzott árakat kiskereskedelmi forgalomban nem alkalmazta, így olyan árból adott jelentős engedményt, amelyért korábban az adott terméket nem lehetett megvásárolni.

Mivel a szállítók által ajánlott árként feltüntetett ár több esetben jelentős mértékben meghaladta az Intersport által az akció előtt ténylegesen alkalmazott árat, a reklámokban feltüntetett árkedvezmény a tényleges kedvezménynél jóval nagyobb volt. Ez pedig azt a hamis látszatot keltette a fogyasztók számára, hogy az általuk elérhető megtakarítás nagyobb a valóságosnál.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A GVH megállapította, hogy az Intersport áruházak hirdetései alkalmasak voltak a fogyasztók megtévesztésére, ezért az Intersport Austria GmbH-ra 5 millió forint bírságot szabott ki. Az ügyben mind a franchise átadó, mind az azt átvevő - azaz az egyes hazai áruházakat üzemeltető - vállalkozások felelőssége megállapítható volt, hiszen mindegyikük érdekében állt a reklámok megjelentetése.

Bírságot azonban csak az Intersport Austria GmbH kapott, hiszen a jogsértő magatartás kialakításában elsődleges és meghatározó szerepe volt a franchise átadójaként. A bírság összegének meghatározásakor a GVH súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy az Intersport számára ismert lehetett, hogy marketinggyakorlata nem elfogadott Magyarországon. Enyhítő körülménynek bizonyult ugyanakkor, hogy az Intersport saját márkás termékei esetén még az eljárás ideje alatt felhagyott a kifogásolt hirdetési gyakorlattal, más termékek esetében pedig a jogsértő gyakorlatot visszafogta.

Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm