GVH: Bővülhet a gyógyszertárhálózat

2009. május 19. 12:32

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Pharmanova Zrt. megszerezze az AW Holding Kft. 19 már működő vagy megnyitás előtt álló gyógyszertárát.

A Pharmanova Vagyonkezelő Zrt. 2009. januárjában szerződést kötött az AW Holding Vagyonkezelő Kft-vel annak az Europatika Gyógyszertár-üzemeltető és Szolgáltató Kft-ben és a Gyógyszertér Gyógyszertár-üzemeltető és Szolgáltató Kft-ben meglévő 99; a MIX Kereskedelmi és Vendéglátó Kft-ben meglévő 75, a Nyíregy-Pharma Gyógyszerkereskedelmi Kft-ben (meglévő 90, a Fehérvár-Pharma Gyógyszerkereskedelmi Kft-ben meglévő 75, illetve az Első AW Kereskedelmi 2008. Kft-ben valamint a Harmadik AW Kereskedelmi 2008. Kft-ben meglévő 100 százalékos szavazati jogot biztosító üzletrészének - a tulajdonjog 2009. július 1. napjával történő átszállása melletti - megvásárlására.

A vagyonkezeléssel és befektetéssel foglalkozó Pharmanova Zrt. által irányított vállalkozás-csoport meghatározó tevékenysége a gyógyszer-kiskereskedelem. A csoporthoz jelenleg 122, egy-egy közforgalmú gyógyszertárat működtető vállalkozás tartozik. Emellett a Pharmanova Zrt. 50 százalékos szavazati joggal rendelkező tulajdonosa a Vitafarma Bt-nek, amely Győrben működtet egy gyógyszertárat.
Az Europatika Kft. jelenleg 8 gyógyszertárat működtet, továbbá 2009. június 30-ig további két gyógyszertárat nyit. A Gyógyszertér Kft. 4 gyógyszertárat üzemeltet. A többi vállalkozás egy-egy működő vagy megnyitás előtt álló gyógyszertárral rendelkezik.

Az Europatika Kft. Győrben lévő gyógyszertárának 5 kilométer sugarú körzetében az összefonódás következtében a Pharmanova Zrt. részesedése az általa irányított gyógyszertárak száma alapján 25 százalék fölé emelkedett volna. Ezért a versenytörvény mellett ezügyben ugyancsak alkalmazandó úgynevezett gyógyszer gazdaságossági törvény alapján az összefonódást meg kellett volna tiltani.
A versenytörvény értelmében az összefonódás hátrányos hatásainak mérséklése érdekében az engedély feltételeként a GVH határozatában előzetes vagy utólagos feltételt, illetve kötelezettséget írhat elő, így különösen megfelelő határidő megállapításával előírhatja egyes vállalkozásrészek vagy egyes vagyontárgyak elidegenítését vagy a valamely közvetett résztvevő felett gyakorolt irányítás megszüntetését.

A feltételek, kötelezettségek kialakulásának (megfogalmazódásának) módjára nézve a versenytörvény nem tartalmaz rendelkezést, a gyakorlatban azonban azok ésszerűen csak az összefonódásban résztvevő vállalkozások vállalásain alapulhatnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az adott esetben a Pharmanova Zrt. a GVH eljárása során vállalást tett. Eszerint a fenti körzetben az irányításával működő Nádorvárosi Gyógyszertárat legkésőbb 2009. június 30. napjáig bezárja, ezt követően ott gyógyszertárat nem működtet. A vállalás mellett a körzetben 25 százalék alatt maradna a Pharmanova Zrt-hez tartozó gyógyszertárak aránya. A GVH a vállalást kötelezettségként előírta a Pharmanova számára és - miután más versenyproblémát nem azonosított - az összefonódást engedélyezte.

Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm