5 °C Budapest

GVH: Bővülhet a gyógyszertárhálózat

2009. május 19. 12:32

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Pharmanova Zrt. megszerezze az AW Holding Kft. 19 már működő vagy megnyitás előtt álló gyógyszertárát.

A Pharmanova Vagyonkezelő Zrt. 2009. januárjában szerződést kötött az AW Holding Vagyonkezelő Kft-vel annak az Europatika Gyógyszertár-üzemeltető és Szolgáltató Kft-ben és a Gyógyszertér Gyógyszertár-üzemeltető és Szolgáltató Kft-ben meglévő 99; a MIX Kereskedelmi és Vendéglátó Kft-ben meglévő 75, a Nyíregy-Pharma Gyógyszerkereskedelmi Kft-ben (meglévő 90, a Fehérvár-Pharma Gyógyszerkereskedelmi Kft-ben meglévő 75, illetve az Első AW Kereskedelmi 2008. Kft-ben valamint a Harmadik AW Kereskedelmi 2008. Kft-ben meglévő 100 százalékos szavazati jogot biztosító üzletrészének - a tulajdonjog 2009. július 1. napjával történő átszállása melletti - megvásárlására.

A vagyonkezeléssel és befektetéssel foglalkozó Pharmanova Zrt. által irányított vállalkozás-csoport meghatározó tevékenysége a gyógyszer-kiskereskedelem. A csoporthoz jelenleg 122, egy-egy közforgalmú gyógyszertárat működtető vállalkozás tartozik. Emellett a Pharmanova Zrt. 50 százalékos szavazati joggal rendelkező tulajdonosa a Vitafarma Bt-nek, amely Győrben működtet egy gyógyszertárat.
Az Europatika Kft. jelenleg 8 gyógyszertárat működtet, továbbá 2009. június 30-ig további két gyógyszertárat nyit. A Gyógyszertér Kft. 4 gyógyszertárat üzemeltet. A többi vállalkozás egy-egy működő vagy megnyitás előtt álló gyógyszertárral rendelkezik.

Az Europatika Kft. Győrben lévő gyógyszertárának 5 kilométer sugarú körzetében az összefonódás következtében a Pharmanova Zrt. részesedése az általa irányított gyógyszertárak száma alapján 25 százalék fölé emelkedett volna. Ezért a versenytörvény mellett ezügyben ugyancsak alkalmazandó úgynevezett gyógyszer gazdaságossági törvény alapján az összefonódást meg kellett volna tiltani.
A versenytörvény értelmében az összefonódás hátrányos hatásainak mérséklése érdekében az engedély feltételeként a GVH határozatában előzetes vagy utólagos feltételt, illetve kötelezettséget írhat elő, így különösen megfelelő határidő megállapításával előírhatja egyes vállalkozásrészek vagy egyes vagyontárgyak elidegenítését vagy a valamely közvetett résztvevő felett gyakorolt irányítás megszüntetését.

A feltételek, kötelezettségek kialakulásának (megfogalmazódásának) módjára nézve a versenytörvény nem tartalmaz rendelkezést, a gyakorlatban azonban azok ésszerűen csak az összefonódásban résztvevő vállalkozások vállalásain alapulhatnak.

Az adott esetben a Pharmanova Zrt. a GVH eljárása során vállalást tett. Eszerint a fenti körzetben az irányításával működő Nádorvárosi Gyógyszertárat legkésőbb 2009. június 30. napjáig bezárja, ezt követően ott gyógyszertárat nem működtet. A vállalás mellett a körzetben 25 százalék alatt maradna a Pharmanova Zrt-hez tartozó gyógyszertárak aránya. A GVH a vállalást kötelezettségként előírta a Pharmanova számára és - miután más versenyproblémát nem azonosított - az összefonódást engedélyezte.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?