A szlovákok tegnap végleg megszabadultak a koronától

2009. július 1. 14:02

Hat hónappal az euro szlovákiai bevezetése után, tegnap volt az utolsó lehetőségük helyieknek beváltani megmaradt szlovák koronáikat a bankokban.

Az egyik szlovák bank szóvivője azt mondta, hogy a napokban zsákszámra hozták az emberek megmaradt koronáikat beváltásra, az egyik ügyfél egy cipős doboznyi, 50 helleres pénzérmét hozott be, amit a garázsában talált - és amit egyébként már rég kivontak a forgalomból.

Egy másik család a nagymama összes megtakarításával fáradt be a fiókba, jó néhány ötezres címletű bankjeggyel.

Hatalmas roham szerencsére nem alakult ki a bankokban, mivel az euro bevezetése utáni néhány hétben a legtöbben beváltották koronáikat, és csak a lakosság elenyésző része hagyta ezt a június 30-i utolsó határidőre.

Többségük azt mondta, hogy télikabátjuk zsebében, rég nem használt kézitáskákban és ritkán hordott ruháik zsebeiben akadtak még koronára. Néhányan még csehszlovák bankjegyeket is megpróbáltak beváltani, melyeket már 16 éve kivontak a forgalomból, de akadtak német márkával próbálkozók is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Keddtől azonban már az eddig hivatalosan forgalomban lévő szlovák koronát sem váltják be a bankok, egyedül a jegybank, de ott is csak az év végéig.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?