9 °C Budapest

A szlovákok tegnap végleg megszabadultak a koronától

2009. július 1. 14:02

Hat hónappal az euro szlovákiai bevezetése után, tegnap volt az utolsó lehetőségük helyieknek beváltani megmaradt szlovák koronáikat a bankokban.

Az egyik szlovák bank szóvivője azt mondta, hogy a napokban zsákszámra hozták az emberek megmaradt koronáikat beváltásra, az egyik ügyfél egy cipős doboznyi, 50 helleres pénzérmét hozott be, amit a garázsában talált - és amit egyébként már rég kivontak a forgalomból.

Egy másik család a nagymama összes megtakarításával fáradt be a fiókba, jó néhány ötezres címletű bankjeggyel.

Hatalmas roham szerencsére nem alakult ki a bankokban, mivel az euro bevezetése utáni néhány hétben a legtöbben beváltották koronáikat, és csak a lakosság elenyésző része hagyta ezt a június 30-i utolsó határidőre.

Többségük azt mondta, hogy télikabátjuk zsebében, rég nem használt kézitáskákban és ritkán hordott ruháik zsebeiben akadtak még koronára. Néhányan még csehszlovák bankjegyeket is megpróbáltak beváltani, melyeket már 16 éve kivontak a forgalomból, de akadtak német márkával próbálkozók is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Keddtől azonban már az eddig hivatalosan forgalomban lévő szlovák koronát sem váltják be a bankok, egyedül a jegybank, de ott is csak az év végéig.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?